New
Prognoza vremena
ZDRAVLJE
VRTE LI VAŠA DJECA ZDRAVI FILM?


vrtim zdravi film

Razina znanja učenika pokazala se nezadovoljavajućom. Djeca su u velikoj mjeri opterećena i nezadovoljna svojom tjelesnom masom.

U petoj godini provedbe edukativnog projekta "Vrtim zdravi film" sudjelovalo je više od 4200 djece, iz 89 osnovnih škola diljem Hrvatske.

Projekt su u školama provodili profesori tjelesne i zdravstvene kulture, koji su učenicima prenijeli osnovna znanja o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, utjecaju hrane na zdravlje te savjete kako praktično primijeniti stečena znanja.

"Prehrambene navike, neadekvatna tjelesna aktivnost i svijest o vlastitom tijelu područja su u kojima su utvrđeni brojni problemi i odstupanja od preporuka stručnjaka. Dodatno, pokazalo se kako se više trebamo posvetiti temama kao što su prekomjeran unos soli i šećera - gotovo polovica testiranih učenika nije dala točne odgovore na pitanja vezana uz tu tematiku", izjavila je epidemiologinja iz HZJZ-a Dijana Mayer.

Organizatori kampanje ističu kako je nakon edukacije 77% učenika znalo da tanjur pravilne prehrane treba sadržavati voće, povrće, žitarice, proteine, mlijeko, vodu i masti te je njih preko 80% znalo zašto su cjelovite žitarice bolje od prerađenih.

Kada je riječ o tjelesnoj aktivnosti rezultati su pokazali kako je više od 80% sedmaša nedovoljno tjelesno aktivno, odnosno manje od preporučenih 60 minuta dnevno.

S druge strane, njih više od 53% bavi se nekom vrstom tjelesne aktivnosti tri ili manje puta tjedno, što je nedovoljno za djecu u toj fazi razvoja. Istodobno je manje o 50% učenika zadovoljno svojom trenutnom tjelesnom masom, dok njih oko 29% smatra da je debelo i da bi trebalo smršaviti.

Akciju provodi Hrvatski školski sportski savez s ciljem edukacije sedmaša o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti te stvaranje zdravih navika ključnih za prevenciju najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.

Hrvatski program Vrtim zdravi film dio je globalne inicijative "Healthy kids" (Zdrava djeca) koja se provodi u 80 zemalja, a u Hrvatskoj je dosad obuhvatio više od 12500 učenika iz svih županija.

U sklopu projekta značajna postignuća ostvarili su učenici Osnovne škole Čista Velika, koji su nagrađeni za najveći pomak u znanju te učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Klanjca, koji su nagrađeni za najbolji kreativni uradak na temu zdravih recepata. Učenice osnovne škole B. Tonija iz Samobora te učenici osnovne škole Rakitje iz Svete Nedelje nagrađeni su za najbolja ostvarenja u sportu.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner