New
Prognoza vremena

Priče Ksenije Grozdanić

KUĆA DVANAEST MJESECI


scan0001


Gospođa Godina u kući „Dvanaest mjeseci“ čuva dvanaestero djece: jedanaest dječaka i jednu djevojčicu.

Kuća je lijepa. S prizemljem, katovima i međukatovima.

U prizemlju se nalaze kuhinja, dnevna soba, blagovaonica, kupaonica i soba gospođe Godine.

Na katovima, koji se zovu Proljeće, Ljeto, Jesen i Zima, smještene su po dvije dječje sobe, a na međukatovima po jedna – za onu djecu koja se nisu mogla odlučiti koji im je kat ljepši za spavanje, pa tako spavaju između dvaju jednako im dragih.

Sve sobe imaju velike, lijepe prozore, a svaki je prozor ukrašen zavjesom koju je gospođa Godina sama šivala.

Kao i sva ostala djeca, i ova su vesela, nestašna i razigrana, pa gospođa Godina od jutra do večeri ima pune ruke posla.

Svakoga dana za dvanaest gladnih trbuščića treba spremiti doručak, ručak, užinu, večeru, izglačati planinu rublja, oprati brdo suđa, pregledati dvanaest domaćih zadaća, pripremiti za spavanje dvanaest krevetića, poljubiti prije spavanja dvanaest rumenih obraza, prišiti dvanaest otpalih gumbića…

Ali gospođa Godina dobro isplanira svoj posao, pa sve stiže na vrijeme. Stigne ona pogledati i svoju omiljenu televizijsku emisiju, prošetati s prijateljicama kad je lijepo vrijeme, baviti se svojim lijepim cvijećem. Stigne se, dabome, i poigrati s dječicom.

Naravno, tu su i dvadeset četiri vrijedne ručice koje joj pomažu i kad im se da i kad im se baš i ne da.

Osim toga, svako dijete ima svoje dežurstvo, koje nekima traje trideset i jedan dan, nekima trideset, a nekima samo dvadeset i osam ili dvadeset i devet dana. Za vrijeme dežurstva svako dijete ima zadatak osmisliti igre i zabavu po kojima će ih svi prepoznati i pamtiti.

Gospođa Godina ponosi se dječicom koju čuva. Sve ih jednako voli. U njezinu srcu ima dovoljno mjesta za sve dvanaestero djece: za Siječanj, Veljaču, Ožujak, Travanj, Svibanj, Lipanj, Srpanj, Kolovoz, Rujan, Listopad, Studeni i Prosinac.

Sad, kad im znate imena, sigurno ste nestrpljivi da ih bolje upoznate.

Pa, učinimo to! Pogledajmo što se događa u kući „Dvanaest mjeseci“!

 

Iz zbirke priča "Dvanaest veselih mjeseci" Ksenije Grozdanić


 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner