New
Prognoza vremena
ZDRAVLJE
PRIJEVREMENI PUBERTET KOD DJEVOJČICA


prijevremeni pubertet kod djevojcica

Ako se vaša kćer razvija puno brže nego što ste očekivali, ne trebate previše brinuti. U današnje vrijeme, više od 10 % djevojčica ulazi u pubertet prije osme godine života.

Bilo da djevojčica prolazi kroz pubertetske promjene prije vremena ili na vrijeme, proces svakako može biti uznemirujuć. Stoga su pedijatrice; psihologinja Julianna Deardorff, te endokrinologinja Louise Greenspan, u svojoj knjizi "The New Puberty: How to Navigate Early Development in Today’s Girls", odlučile razbiti mnogobrojne mitove na ovu temu.

"Ako djevojčicama uspijemo predstaviti ovaj proces na najnormalniji način, smanjit ćemo strah koji promjene svakako izazivaju." - kaže Julianna Deardorff.

Donosimo vam 6 važnih činjenica koje mogu pomoći u razumijevanju značenja prijevremenog puberteta:
  • Pubertet nije događaj, već proces
Doktorica Greenspan kaže kako se tijekom svoje prakse najčešće susretala sa zabludom da pubertet počinje s menstruacijom. Pubertet, zapravo, započinje puno ranije, a jedan od prvih znakova je razvoj grudi, što se svakako može dogoditi već oko sedme ili osme godine života.
  • Prijevremeni pubertet za sobom ne donosi i seksualnost
Roditelji brinu kad shvate da pubertet može početi u sedmoj godini života, jer taj proces povezuju sa seksualnošću. Djevojčice u toj dobi ne razmišljaju o spolnosti. Roditelji samo trebaju voditi računa da ne seksualiziraju proces puberteta.
  • Obratite pažnju na način ishrane
Endokrini (hormonski) disruptori su kemikalije koje u našem tijelu oponašaju hormone i, na žalost, nalaze se na raznim mjestima oko nas. To ne znači da bi iz kuće trebala nestati sva konzervirana hrana, flaširana voda, ili teflonsko posuđe. Ove kemikalije su sveprisutne u našem okruženju, kao i u tijelima naših kćeri. Ono o čemu trebamo voditi računa jest količina unosa. Npr., djevojčicama se kroz reklame nameće ideja o korištenju različitih proizvoda za njegu kože. Koža je vrlo aktivan organ koji sve upija, pa je to još jedan razlog zašto je potrebno otvoreno porazgovarati sa kćeri, i objasniti joj koji je proizvod doista potreban.
  • Ne izbjegavajte meso, a ishranu planirajte tako da bude bogata voćem i povrćem
Važnije od kupovine organskih namirnica i smanjivanja unosa mesa je izbjegavanje nepotrebnog šećera (grickalice, fast food…). Pretilost može biti "okidač" za prijevremeni pubertet, a dijete bi se svakako trebalo hraniti zdravo, neovisno o pubertetu.
  • Stres može potaknuti hormonalne promjene
Stres je vrlo ozbiljan, i nemojte misliti da šestogodišnjakinja nema zbog čega biti pod sresom. Najčešće se radi o stresnim situacijama u obiteljskom životu. Potrebno je puno brige i ljubavi kako bi jedna obitelj bila dobro okruženje za dijete.
  • Budite pozitivni
Liječnice se slažu da je najbolja stvar koju su otkrile prilikom svojeg istraživanja to kako roditelji mogu pozitivno utjecati na svoje kćeri, bilo da su ušle u prijevremeni pubertet ili ne. Ako dijete odrasta u poticajnom okruženju, punom bliskosti i razumijevanja, osjećat će se sigurno, biti zadovoljno i zdravo, pa je znatno manji rizik od preranog ulaska u pubertet, odnosno, znatno će ga uspješnije proći.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner