New
Prognoza vremena
Baner

CIPELIĆI


Postoje tri stvari zbog kojih vadim karticu i ulazim u nepredviđene troškove te se kasnije trsim da ih otplatim.

To su putovanja (jednom se živi), knjige (nikada ih se ne želim odreći, neke doista moraju boraviti na mojoj polici) - i cipele. Preciznije, obuća. Mogu to biti i čizme, gležnjače, japanke, sandale, cokule, opančići, papučice, gumenjaci za kišu... Promijeniš obuću i - osjećaš se kao nova osoba! Dobra cipela (i frizura) dovoljni su za dojam profinjene elegancije. U borbi s užurbanim gradom osjećamo se sposobnije u lijepoj i čvrstoj čizmi. Kakav je divan osjećaj poslije takvog dana obuti meke papučice... U štiklama smo ženstvene, a u Borosanama se dobro pleše, ili cjelodnevno stoji! Kako osvojiti planine bez udobnih odgovarajućih cipela? Sjećate li se one pjesmice?
                        
Da su meni cipelice, cipelice gojzerice
Bilo koji broj, bilo koji broj, hoj!!!
Bilo koji broj...
Išao bih u planine, u planine, u visine
Heja heja hoj!! Heja heja hoj, hoj!!
Heja, heja, hoj!!

Magična moć obuće često zavrti moje misli - kolike bajke govore o obući kao simboličkom čarobnom ćilimu koji nam daje velike i tajne moći, gurajući našu sudbinu naprijed? Andersenove Crvene cipelice, neuobičajeno velik broj postolara koji se pojavljuju u bajkama, golem broj bosonoge, uboge dječice koji završavaju svoje putovanje u svilenim, kadifnim cipelicama... Ne trebam niti spomenuti jedan od najuzbudljivijih zapleta svjetske baštine bajki - onaj iz bajke o Pepeljugi.

Pratim svoju djevojčicu, čak i u tom obućarskom smislu. Prvo je samo važno da je bebama toplo i ugodno, nema obuće, samo čarapice. Prve cipelice u kojima beba prohoda jako su važne i čuvaju se zauvijek u ormaru. Zatim na čarapicama počinje izvirivati palčić jer nožica raste. Ide se u nabavku prvih balerinki za lutkarsko kazalište i tenisica za park. I sva odjeća se reciklira, od prijateljice do prijateljice, ali cipelice se kupuju. S obzirom na zalihu mojih cipela (u ormariću, ormaru, pod krevetom i u kutijama u spremištu), od srca želim da moja kći naslijedi i moj broj obuće. Imat će bitnu kolekciju vintage i retro postolarske mode. I bogatu kolekciju snova...

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner