New
Prognoza vremena
URADI SAMLIMUNSKA BATERIJA


limunska baterija

Jeste li znali da uz pomoć voća i povrća možemo dobiti električnu struju?

U ovom znanstvenom eksperimentu napravit ćemo limunsku bateriju. Izrada limunske baterije je jednostavna ako imamo pravu opremu. U eksperiment uključite tatu, djeda..., oni zasigurno već imaju dio materijala i opreme koji su vam potrebni.

Potreban materijal:
  • 3 limuna
  • 3 sjajna bakrena novčića
  • 4 žice (po mogućnosti s krokodilskim štipaljkama)
  • mali nož
  • mali ljepljivi papiri
  • LED diode niske voltaže
  • plastični 35 milimetarski spremnik za filmove
  • čavao ili malo šilo
  • Cinkom presvučeni vijci (možete ih naći u većini specijaliziranih trgovina, nazivaju se i "galvanizarani". Cinkova oplata, koja je tu da bi zaštitila od korozije, daje im sjaj.

Upute:

1. "Izvaljajte" limune, jedan po jedan. Pritisnite rukom i valjajte, dok ne osjetite da je limun omekšao. Svrha je iscijediti sok iz limuna. Ovaj korak je veoma važan, jer je potrebno dobiti maksimum od limuna.

2. Pogurajte, a zatim zavrnite cinkom presvučen vijak u jedan od limuna, oko jednu trećinu puta s jednog kraja limuna. Nožem, oprezno napravite rez od 1 cm oko jedne trećine puta s drugog kraja.

OPREZ! Neka odrasla osoba rukuje nožem. Nožem se rukuje oprezno i sporo.

3. Ubacite bakreni novčić u prorez, tako da je oko polovina novčića unutar limuna.

SAVJET: Koristite novi sjajni novčić. Ako je novčić star, ispolirajte ga (najbolje čeličnom vunom).

Vjerovali ili ne, sada možete dobiti struju od limuna! Limun se ponaša kao baterija, s novčićem kao pozitivnim polom i vijkom kao negativnim polom. To je dosta slaba baterija, ali od više njih, napravit ćemo pravu limunsku bateriju.

limunska baterija 2
4. Dodajte novčiće i vijke u druga dva limuna na isti način kao što ste na prethodni. Nakon toga, sa žicama i klipovima, spojite tri limunske baterije zajedno, tako da je vijak prvog limuna spojen na novčić drugog limuna, i tako dalje. Dodajte žice i krokodilske hvataljke prvom novčiću i zadnjem vijku također.

5. Konačno, označite hvataljku prvog novčića s +, a hvataljku zadnjeg vijka s - . Kao prava baterija, vaša limun-baterija ima pozitivni i negativni pol.

Kada su ovako spojeni, to se zove serijska veza, limuni rade zajedno da bi stvorili istu voltažu, ili električnu silu, kao par malih svjetlosnih baterija, od oko 2,5 do 3 volta. Ali ova limun-baterija ne stvara dovoljno struje da bi upalila sijalicu.

Naš pokus: Kako možemo znati jesmo li zaista napravili bateriju?

Jedan način je da je spojimo na električni uređaj koji ne treba više od 2.5 do 3 volta. Jedan takav uređaj se zove LED dioda. Mala voltaža i slaba struja mogu upaliti diodu.

Specifikacije naše diode su bile: 5 milimetarska crvena dioda, 1.8 volti, 20mA. Zapravo, LED dioda će se upaliti nejasno sa manje od 20 miliampera. Naša limun-baterija ima dovoljno volti, ali ni približno dovoljno miliampera. Zbog toga, moramo naći način da vidimo njenu svjetlost. Pokušali smo pritvoriti diodu u spremnik za filmsku traku, da bismo je zaštitili od vanjskog svjetla. Čavlom smo, pažljivo, probili dvije rupe na stranama spremnika, oko pola puta prema dolje. Označili smo jednu rupu +, a drugu - .
Savili smo žice diode u glatke vanjske zavoje. Onda smo pažljivo promotrili diodu. Skoro je okrugla. Ali, ako je ukosite na određen način, vidjet ćete ravnu površinu blizu jedne od žica. Žica najbliža ovoj ravnoj površini je negativni terminal/pol.

Svrstali smo negativni pol žice diode u "-" dio filmskog spremnika. Stavili smo diodu u filmski spremnik, te provukli negativnu žicu diode kroz "-" dio na filmskom spremniku, a pozitvni dio žice diode kroz "+" dio filmskog spremnika.

Provukli smo žice kroz rupe i osigurali ih u mjestu papirnim oznakama. Također smo dodali oznake na vrh filmskog spremnika. Diodu smo usmjerili prema gore.

Svrstali smo pozitivnu stranu LED spremnika s pozitivnom hvataljkom limun-baterije, i približili negativnu stranu hvataljke blizu negativne strane LED spremnika.

Sve je spremno! Spojli smo pozitivni terminal diode s pozitivnim terminalom limun-baterije. Spojili smo negativni terminal diode s negativnim terminalom limun-baterije. Dioda se pali!

Dioda je veoma tamna, zbog male količine struje iz baterije. Tamni filmski spremnik pomaže nam da vidimo ovo prigušeno svjetlo.

Pripremila:

M. Muratović, mr.sci fizike

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner