New
Prognoza vremena
ZDRAVLJE
KAD ZUBIĆI STRADAJU...


ozljeda zubica 2

Mališani skakuću i trče uokolo, bave se sportom, a njihove procjene situacija su nespretne. Padovi i ozljede su uglavnom bezazleni, ali neke ozljede ipak zahtijevaju savjetovanje i odlazak k liječniku.

Ovdje ćemo govoriti o ozljedama poput rasklimanih, slomljenih ili izbijenih zubića.

Ozljede zubića su najčešće od druge do četvrte godine, te od 7. do 11. godine, a uzroci su padovi ili udarci. Ipak, postoje i neke predispozicije koje povećavaju sklonost nastanka ozljede zuba:

- gornji prednji zubi izbočeni prema van

- kratka gornja usna koja nepotpuno prekriva gornje zube

- zbog svojeg temperamenta i nekih stresnih situacija, djeca mogu biti izloženija ozljedama


Što učiniti kod takvih ozljeda


Ovisno o kakvoj se ozljedi radi te je li ozlijeđen mliječni ili trajni zub, slijedi odgovarajući terapijski postupak. Svaku ozljedu zubića trebao bi pregledati specijalist dentalne medicine, po mogućnosti stomatolog za djecu.

Većina ozljeda zubića prođe bez komplikacija. Najčešće se radi o potresu zuba, koja se manifestira blagom ili nikakvom pomičnošću zuba. Zub je bolan ili osjetljiv na dodir. Stomatolog može provjeriti smetnje prilikom zagriza ili žvačnih kretnji te preporučiti mekšu hranu, uz kontrolu.

Međutim, ako nakon ozljede zubić promijeni položaj prema naprijed ili nazad, počne mijenjati boju ili dr., potrebno je odmah potražiti savjet stomatologa.

Jače prijelome ili potpuno izbijanje gornjih prednjih zubića obično prati krvarenje uz ozljedu okolnog tkiva. Tu je potreban što hitniji odlazak liječniku koji će isključiti prijelom čeljusti ili alveolnog nastavka te sanirati razderotinu.

Vrijeme od nastanka ozljede do početka liječenja najvažniji je čimbenik uspješnosti terapije većine zubnih trauma. Stoga se ozljede zuba opravdano smatraju hitnim stanjima u stomatologiji. To posebno vrijedi kada je posrijedi izbijanje zuba ili prijelom krune s otvorenim živcem.

Ako je zubić izbijen, roditelji trebaju što je moguće prije doći do stomatologa, jer se zub može spasiti. Izbijeni zubić treba do ambulante donijeti u nekoj izotoničnoj tekućini (fiziološka otopina, mlijeko, slina, slana voda).

Kako prevenirati

Važno je voditi računa o mliječnim zubima, posebno u fazi kad dječje lice i vilica još rastu. Stoga svoje predškolce i školarce informirajte o tome koliko je važno čuvati i ne ozlijeđivati zube. Naučite ih kako mogu izbjeći opasnost i ozljede.

Djeca koja se bave različitim sportovima, primjerice hokejom na ledu, karateom, izloženija su ozljedama zuba, pa se preporučuje izrada štitnika za zube. Stomatolog će djetetu napraviti individualni dentalni štitnik po mjeri koji je daleko preporučljiviji od običnih guma za zube. Individualno izrađeni štitnici ne stvaraju smetnje prilikom disanja i govora, ne ispadaju iz usta te se djeca mogu usredotočiti na sportsku aktivnost.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner