New
Prognoza vremena

KAKO NAUČITI VEZATI CIPELE?


kako nauciti zavezati cipele

Oko djetetove šeste godine, odnosno, pred polazak u školu, trebalo bi naučiti kako vezati cipele. Neka djeca ovu vještinu svladaju u vrtiću kroz edukativne aktivnosti, a u drugom slučaju - pred vama je još jedan izazov u odrastanju vašeg mališana!


Iako je jednostavnije kupiti djetetu obuću na čičak, učenje vezanja vezica na obući je neophodno.
Učenje treba proteći kroz igru i zabavu, a dijete će istovremeno vježbati spretnost i koordinaciju pokreta.

Da biste bili sigurni da je pravo vrijeme za učenje, obratite pozornost na sljedeće:

1. Trebate biti sigurni da je vaše dijete spremno na učenje. Djevojčice su često zrelije od dječaka, stoga mogu par mjeseci prije biti spremne na pothvat vezanja cipela. Oko treće-četvrte godine, većina djece počinje "uočavati" svoju odjeću i obuću. Tu dolazi i do prvih pokušaja svladavanja vještine oblačenja čarapica na stopala. Ako je vaše dijete samostalno pri oblačenju čarapica, blizu je vrijeme učenja kako zavezati cipele ili barem upoznavanja s time.

2. Naučite dijete razlici između lijeve i desne strane, jer djeca trebaju naučiti koja cipela ide na koju nogu. Kako bi dijete lakše naučilo razliku između lijeve i desne, lijevu i desnu cipelu obilježite različitim znakićima.
Tek kad vaše dijete svlada "lijevo i desno", možete početi s učenjem vezanja cipela.

3. Odaberite jedan način vezanja vezica. Budite dosljedni i porazgovarajte s tetom u vrtiću i bližnjima o tome koju tehniku ćete koristiti. U početku je važno da dijete nauči jednu tehniku, više raznih tehnika će ga samo zbuniti i obeshrabriti.
Lakši način vezanja vezica je da se naprave dvije petlje nalik zečjim ušima, koje se svežu u čvor (niže možete pogledati postupak i pjesmicu koja može pratiti ovakvo učenje).

4. Kad dijete učite vezanju vezica na cipelama, uvijek budite na istoj strani. Tako će dijete lakše zapamtiti vaše pokrete.

5. Nikako nemojte forsirati dijete. Ako se djetetu "zamjerilo" učenje, postavite si duže vrijeme za svladavanje ove tehnike. Neka djeca uče brže od ostalih, stoga ako je vašem dijetu potrebno više vremena - nemojte navaljivati.

6. Djetetu je uvijek lakše ako se učenje pretvori u igru. Zabavljajte se uz pjesmice koje će pratiti učenje!

Tehnike vezanja vezica na cipelama

 

 

1. tehnika

Mašna

Prošla je vezica ispod mosta

zategni obje - bit će dosta.

Pola mašne viri, uzmi drugu vezicu

omotaj okolo, provuci kroz rupicu.

Pola je mašne prošlo ispod mosta

sada imaš cijelu - bit će dosta.


2. tehnika

Zečje uši

Vezice šaljivice

prekrižile ručice:

Zeko jedno uho ima

zeko drugo uho ima

Drugo uho se savilo

u rupu se sakrilo.

Gdje je? Tu je!

Uhvati ga!

Zeko ima uha dva!Poigrajte se i izradite sami veseli predložak za učenje vezanja vezica na cipelama!


Kako se to radi pogledajte ovdje!


Za učenje možete nabaviti i gotovu slikovnicu. Jedna od slikovnica je i "Stanko Stonoga", u izdanju Mozaik knjige. Na naslovnici se nalaze prave vezice uz pomoć kojih možete vježbati i igrati se!

stanko.stonoga
{lofimg src="/images/slike/kako nauciti vezati cipele.jpg"}
 
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner