New
Prognoza vremena

FINI VITAMINI


fini vitamini 1
Sigurno ste puno puta čuli roditelje kako vas savjetuju da jedete voće i povrće jer je bogato vitaminima.
Što su zapravo vitamini i zašto su važni za zdravlje, saznati ćete u ovom našem malom putovanju kroz čudesan svijet vitamina.

Vitamini i minerali nalaze se u hrani koju jedemo i neophodni su za naše zdravlje. Naš organizam ne može sam proizvoditi vitamine, već ih uzima iz hrane koju jedemo ili napitaka koje pijemo. Zato je jako važno zdravo jesti, a to znači uzimati hranu bogatu vitaminima i mineralima.

Svaki vitamin ima određenu i važnu ulogu za naš organizam, pa pogledajmo neke od njih:
  • Vitamin A
Vitamin A prvi je otkriveni vitamin. On poboljšava naš vid, štiti našu kožu, jača kosti i jako je važan za naš organizam. Vitamin A se3 nalazi u narančama, žutom povrću i voću, tamnozelenom lisnatom povrću. Dakle, jedite puno mrkve, rajčice, dinje, breskve, špinata, jaja, ribe i svoj ćete organizam opskrbiti vitaminom A!

  • Vitamin B1
Volite li jesti kikiriki? Kikiriki sadrži puno vitamina B1, a to je super vitamin koji nam poboljšava pamćenje! Osim u kikirikiju, vitamin B1 ćete pronaći u žitaricama koje su izvrstan doručak, jajima, mahunarkama, sušenom voću i orašastim plodovima.
Osim dobrog pamćenja, imati ćete i puno energije, a za to je isto zaslužan vitamin B1!

  • Vitamin C
Čudesni vitamin C nas bolje od ičega štiti u hladnijim danima jer jača otpornost našeg organizma. Nalazi se u narančama, limunu, kiviju, jagodama, rajčici, brokuli, cvjetači, kupusu, paprici...
Ako ne voliš neku od ovih namirnica, ne brini. Dovoljno je da svakog jutra popiješ jednu čašu svježe iscijeđenog soka od naranče i unijet ćeš dovoljnu količinu vitamina C u organizam! Viroze, prehlade i gripe će vas zaobilaziti u širokom luku!

A pazite sad ovo! Jeste li znali da koze, miševi, kunići i većina drugih životinja proizvode svoj vlastiti vitamin C?

  • Vitamin D
Da biste imali lijepe, bijele i zdrave zube, trebate jesti hranu bogatu vitaminom D. Vitamin D jača i štiti zube i kosti. Nalazi se u plavoj ribi, maslacu, mlijeku, jajima, siru... A postoji još nešto jako zanimljivo vezano uz vitamin D! Sunčeve zrake stvaraju u našem tijelu vitamin D, što znači da opreznim izlaganjem suncu možemo povećati količinu vitamina D u organizmu!

  • Vitamin E
Ovaj vrijedni vitamin štiti brojne tjelesne organe, osobito oči, kožu i jetra. Vitamin E čuva naša pluća od različitih zagađenih tvari iz zraka. Hrana bogata vitaminom E jača naš imunitet i na taj nas način štiti od raznih bolesti.

Vitamin E se nalazi u biljnim uljima, orasima, tamnozelenom lisnatom povrću, plodovima mora, jajima i avokadu. Zato lijepo razne bezvezne grickalice zamijenite orasima, suncokretovim sjemenkama i bademima pa ćete uvijek biti zdravi i veseli!

  • Vitamin K
Svi znaju za mišićavog mornara Popaja, legendarnog junaka crtanog filma. A znate li koja je tajna Popajevih snažnih mišića? Popaj jede špinat u velikim količinama i zahvaljujući snazi koju mu daje špinat uspijeva nadvladati sve poteškoće. Od vitamina K brže zacjeljuju rane na tijelu!

Špinat je bogat vitaminom K koji je zaslužan za jačanje kosti, a osim u špinatu, vitamin K se nalazi i u ostalom zelenom lisnatom povrću, krumpiru, mrkvi, žitaricama, voću, mlijeku...

Želite li biti veliki i jaki, trebate jesti namirnice koje su bogate vitaminom K.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner