New
Prognoza vremena

JESENSKE IGRE


mama_i_dijete_u_jesen

Djeca veći dio vremena provode u igri. Igra koja donosi užitak, razvija zdravo dijete. Ona je praćena zadovoljstvom i radošću iako dijete mora uložiti i izvjestan napor u ovu aktivnost. Igrom potičemo djetetov emocionalni razvoj i pridonosimo afirmaciji njegove ličnosti. Dijete predškolske dobi koje se puno i predano igra, odrasti će u osobu koja i rad prihvaća s užitkom i odgovornošću. Važan je pozitivan stav odraslih prema važnosti dječje igre. Roditelji bi trebali stvarati uvjete za igru – igračke, razni igrovni materijal, prostor i vrijeme, ali bi također trebali biti spremni sudjelovati u njezinom odvijanju i biti dostupni djetetu. 

Jesen je bogato godišnje doba i obiluje poticajima za igru u kojoj roditelj i dijete zajednički mogu istraživati, stvarati, smijati se, učiti, družiti se i igrati.

Kako se igrati s djetetom u jesen?

Povedite dijete u šetnju šumom ili bar parkom. Pri tom se angažirajte tako da ste u potpunosti usmjereni na dijete i pokušajte okolinu promatrati djetetovim očima – čudite se promjenama u prirodi, promatrajte ih. Skupite što više šumskih plodova – kestenje, češere, žireve, suho lišće, grančice i ponesite ih kući. Kod kuće osmislite mali jesenski kutić u kojem ćete držati prikupljene materijale.

Na svježem zraku poskakujte kao vjeverice, šuljajte se kao mačke, hodajte kao medvjedi, gegajte se kao patke… Prisjetite se stare igre vožnji tački – ovu igru možete raditi i u zatvorenom prostoru kad god vam je do smijeha i zabave s djetetom. Od otpalog lišća izradite hrpice pa ih preskačite, zaobilazite – napravite svoj poligon.

U knjižnici posudite enciklopedije i slikovnice vezane uz jesen. Predlažemo vam slijedeće slikovnice:

Juha_od_bundeve
Helen Cooper: Juha od bundeve
djed_i_repa2
Aleksej Tolstoj, Niamh Sharkey:
Djed i repa
jezeva_kucica
Branko Ćopić, Vilko Selan Gliha:
Ježeva kućica
mali_medo
Martin Waddell, Barbara Firth:
Ti i ja, Mali medo


Pjevajte s djecom
(tekstovi jesenskih pjesmica se nalaze ovdje):


Djetetu postavljajte poticajna pitanja:

 • Zašto lišće pada s drveća?
 • Što rade životinje kad pada kiša?
 • Zašto ptice selice odlaze na jug?
 • Što ćemo obući u jesen?
 • Kakvi su dani, a kakve noći? i sl.

Pažljivo slušajte djetetovo razmišljanje, pronalazite nove odgovore i ideje u knjigama, na internetu, zajedno istražujte i kroz igru učite.

Koristeći jesenske plodine, čačkalice, drvene ražnjiće, trajne flomastere, ljepilo i škarice izradite različite likove za kazališnu predstavu koju ćete izmisliti i postaviti zajedno s djetetom. U kazalište možete pozvati prijatelje, bake i djedove i ostalu rodbinu.

Razvijajte djetetovo pamćenje kroz igru jesenske kutije – u kutiju stavite nekoliko sitnijih jesenskih plodova (npr. kesten, žir, orah, lješnjak), dajte djetetu vremena da prouči sadržaj, a onda jedan plod maknite (ali tako da dijete ne vidi koji). Tražite od djeteta da imenuje „nestali“ plod. Vrlo je slična igra jesenske vrećice – u platnenu vrećicu stavite plodine koje ste zajedno pronašli u šetnji. Djetetu zavežite oči i dajte mu da izvuče jednu plodinu koju treba prepoznati i imenovati samo na osnovu opipa. Naravno, i odrasla osoba može pogađati. S djetetom možete igrati simboličku igru tržnice – postavite tezge, vage, pripremite torbe, novčanike, sami izradite novac, posložite jesensko voće i povrće – i igra može početi. Izmjenjujte se u ulogama kupca i prodavača, na taj način dijete uči načine uljudnog ophođenja, a svakako ćete pozitivno utjecati na djetetov spoznajni razvoj.

Autumn_Basket 

Različite jesenske igre poticat će razvoj predmatematičkih vještina kod djeteta: npr. klasificiranje po kriteriju pripadnosti voću ili povrću, vaganje (teže, lakše, jednako), uspoređivanje (manje, veće, uže, šire…), igre sa skupovima kestenja, lješnjaka ili kakvog drugog ploda možete pretvoriti u manipuliranje koje će djetetu zorno predočiti zbrajanje i oduzimanje. Zanimljivo je otežanje igre ako tražite od djeteta da u košaricu stavi onoliko npr. žireva koliko je čulo da ste udarili u zvečku (pr. pet udaraca zvečkom – pet žireva u košari).

Djetetu ponudite različite likovne materijale i poticaje:

 • crtanje olovkom: jež, kestenova košuljica
 • otisak lista: premažite raznovrsne oblike listova temperom i otisnite ih na čisti papir
 • kolaž papir: tepih od lišća – trganje papira i lijepljenje; grozd
 • modeliranje glinamolom i čačkalicama (npr. jež)

glinamol_jez

Neke vrlo jednostavne aktivnosti dugo će zaokupiti pozornost djeteta, a imat će vrlo povoljan učinak na razvoj djetetove koncentracije i razvoj fine motorike – ruljenje kukuruza, čišćenje lješnjaka ili oraha. Potrebno je paziti na sigurnost djeteta te na primjerenost alata kojima se u igri služe, no starija predškolska djeca uz nadzor svakako mogu guliti jabuke, kruške, krumpire. Prilikom igre s hranom, trudite se da djetetu pošaljete poruku da je hrana namijenjena za jelo, a ne za bacanje – dakle, sve što izvažete, izrežete, zamijesite treba skuhati, ispeći i pojesti. U kuhinji s djetetom možete mjeriti, vagati, uspoređivati, klasificirati, mirisati, opipavati – kuhinja je neiscrpna učionica. Predlažemo vam da s djetetom skuhate ukusnu juhu od bundeve nakon što ste pročitali slikovnicu H. Cooper Juha od bundeve.


JUHA OD BUNDEVE
tanjur2

Sastojci za 4 osobe

oko 500 grama bundeve
1 veći krumpir
oko 5 dcl vode
1 glavica luka
3 češnja češnjaka
2 dcl vrhnja za kuhanje
1 žličica Vegete
sol
papar


Priprema

 1. Operite, ogulite i očistite bundevu i krumpir te oboje narežite na kocke. Nasjeckajte luk i ogulite češnjak. Sve stavite kuhati u malo hladne, posoljene vode (toliko da pokrije povrće).

 2. Kada je povrće mekano, propasirajte ga ili usitnite električnom sjeckalicom, dodajte ostatak vode, vrhnje za kuhanje, Vegetu, soli i papra po želji i još jednom kratko prokuhajte.

Posluživanje

Poslužite u dubokim zdjelicama s komadićima pečenog kruha i ukrasite slatkim vrhnjem.


Sunčica Vrban i Sandra Bujan,
DV Ciciban-Bjelovar

 

Još kreativnih jesenskih ideja...

 

 

 
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner