New
Prognoza vremena
URADI SAMILUZIJE OGLEDALA


iluzije ogledala

Zavirujemo u ogledalo da bismo vidjeli kako izgledamo, ali zapravo ne vidimo kako zaista izgledamo drugim ljudima.

Poigrajte se malim eksperimentima s ogledalima!


Potreban materijal:

  • papir
  • kupaonsko ili drugo veće ogledalo
  • ručno ogledalo
  • vlastita fotografija
  • žlica
  • papir
  • olovka

Aktivnost 1:


1. Pogledajte se u većem ogledalu. Vide li i drugi odraz kojeg vi vidite u ogledalu? Koja strana kose vam je začešljana? Imate li pjegice ili sl. na jednoj strani lica?

2. Držite fotografiju sebe i gledajte je. Usporedite je s vašom refleksijom u ogledalu. Je li vaša kosa začešljanja na istoj strani kao na fotografiji? Jesu li pjegice na istom mjestu? Okrenite fotografiju i pogledajte njezinu refleksiju. Kako fotografija izgleda tada?

Ogledala reflektiraju svjetlost koja odskače s vašeg lica natrag u vaše oči. Rezultirajuća slika je obrnuta. Kad gledate sebe u ogledalu, vidite sve obrnuto od onoga kako vas vidi netko drugi. Fotografija prikazuje neobrnutu verziju vas, ali ako fotografiju stavite ispred ogledala, vidjeti ćete obrnutu verziju.

Aktivnost 2
:

1. Ispišite (englesku) abecedu velikim štampanim slovima na komadiću papira i držite je ispred ogledala.

S obzirom da je situacija u ogledalu obrnuta, većina slova će biti napisana unatrag, no ne mora biti tako!
Probajte pronaći i zaokružiti 11 slova koja izgledaju normalno. Ta slova su vertikalno simetrična, što znači da, ako bismo ih prerezali napola, svaka polovina bila bi točna suprotnost (ogledalska suprotnost) druge polovice.

Provjerite možete li načiniti neke riječi od tih slova i pročitati ih u ogledalu, ali budite oprezni. Iako se čini da su slova pravilno reflektirana, ne znači da će biti napisana u pravilnom redu.

Pokušajte napisati čitljivu poruku u ogledalu!

2. Uzmite ručno ogledalo i postavite ga vertikalno na list papira, tik iznad abecede. Većina slova će izgledati obrnuto u ogledalu, ali će neka izgledati normalno. Ta slova su horizontalno simetrična. Ako biste odrezali slovo napola od strane do strane, vrh i dno slova bili bi ogledalska slika jedno drugom. Pokušajte napraviti riječi od takvih slova i čitati ih u ogledalu.

Aktivnost 3:

Stanite ispred kupaonskog ogledala i podignite ručno ogledalo ispred sebe, tako da je okrenuto prema kupaonskom ogledalu.

Koliko vidite "vas"? Vjerojatno puno. To je zbog toga što ručno ogledalo reflektira refleksiju u kupaonskom ogledalu, koje reflektira refleksiju ručnog ogledala, i tako dalje...i dalje.

Iako ogledalo u kupaonici izokreće tvoju sliku (izgled), svejedno je jako precizna prezentacija onoga kako ti izgledaš. Ne rade sva ogledala na tom principu. Ako si ikada bio u "zabavnoj kući" u lunaparku ili sl., znaš da neka ogledala naš izgled mogu učiniti vrlo čudnim. Ta ogledala su zakrivljena. Ako je ogledalo zakrivljeno prema tebi, to je konkavno ogledalo na kojem izgledaš visok i mršav. Iako u svojem domu nemamo takva ogledala, pokušaj gledati u svoju refleksiju na žlici.

Izgleda li tvoja refleksija drugačije na pozadinskom dijelu žlice nego na prednjem djelu žlice?

Pripremila: M. Muratović, mr.sci fizike

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner