New
Prognoza vremena

KAKO RAZLIKOVATI LIJEVO I DESNO?

lijevo_i_desno

Odijevanje i obuvanje, korištenje noža i vilice, pjevanje pjesmica ili igranje igara samo su neke od aktivnosti koje djeca vole raditi, a pritom uče razlikovati lijevu od desne strane. Ta se razlika spoznaje tijekom predškolske dobi, iako se mnogi i u odrasloj dobi "bore" s razlikovanjem strana.

Kako čovjek razlikuje  lijevo i desno? Točan proces nije potpuno objašnjen, ali je svakako povezan s unutarnjom svijesti o lijevoj i desnoj strani tijela, te sa svijesti o sredini tijela ili nevidljivoj liniji koja dijeli naše tijelo na pola. To je važan koncept povezan s učenjem razlikovanja strana, jer upućuje da se koraci učenja trebaju usmjeriti prvo na vlastito tijelo, a tek onda na objekte  kao što su cipele.

Je li dijete svjesno središnje točke svojega tijela (ravnoteže), možemo doznati promatrajući ga dok trči. Kreće li uvijek s istom rukom i nogom ili se strane izmjenjuju? Kad dijete boja s bojicama, poseže li lijevom rukom za bojicama koje su lijevo i boja na lijevoj strani papira ili dodaje bojice desnoj ruci i boja na desnoj strani papira? To je normalna razvojna faza koju djeca obično prolaze u dobi od oko tri godine kada razvijaju dominaciju jedne ruke.

Pa kako naučiti dijete da razlikuje svoju lijevu i desnu stranu?

Istraživanja na području specijalnog obrazovanja, pokazala su da dob u kojoj podučavamo dijete razlikovanju strana, nije toliko važna kao sam koncept učenja. Preporuka je da se pojmovi lijevo i desno ne uče zajedno. Kao polazište trebate koristiti dominantnu stranu ruku i tijela djeteta, odnosno prepoznati je li dijete dešnjak ili ljevak. Ako niste sigurni koja je dominantna strana (dijete ima dominantno oko, uho i ruku), zatražite dijete da, primjerice, posluša morsku školjku. Gledajte na koje će uho prisloniti školjku. Zatim, zatražite dijete da prekriži noge i gledajte koja je noga na vrhu. Ovi načini se obično smatraju pouzdanim pokazateljima.

Vrijeme može pokazati i da je dijete ambidekster, odnosno da se podjednako dobro služi i lijevom i desnom stranom tijela.


Aktivnosti
kojima možemo naučiti djecu razlikovati lijevu i desnu stranu

  • Najzabavniji način je, naravno, uz pjesmu i ples. U tome će vam pomoći pjesmice poput Hokey Pokey. Pokreti mišića koje pokreće ova pjesmica, pridonijeti će razvoju potrebne memorije.
  • Škakljanje - ukoliko je dijete dešnjak, recite mu da podigne desnu ruku, a zatim ga nježno poškakljajte. Škakljanjem ispod dominantne ručice, dijete će naučiti naziv za tu stranu.
  • Kad dijete držite za ruku, u određenim situacijama nježno stisnite ručicu. Npr. kad prelazite cestu. Recite djetetu; "Kad prelazimo cestu, držati ću te za desnu ruku." Dijete će povezivati taj događaj i vaš nježan stisak s pojmom desnog.

 
Aktivnosti za učenje kinestetičkog (fizičkog) razlikovanja lijeve i desne strane

  • Obuvanje - Djeca vole biti neovisna. Obuvanje cipela je odlično za učenje razlikovanja strana. Ako dijete može prepoznati slova svojeg imena, pola imena napišite na lijevu cipelicu, a drugu polovicu na desnu. Tako će dijete znati jesu li cipelice u pravilnom položaju za obuvanje. Ako dijete još ne prepoznaje slova, na isti način nacrtajte smješka.
  • Pri kupnji cipelica, pokušajte pronaći one koje sa strane imaju neki ukras ili omiljeni lik iz crtića. Takve cipelice su korisne za prepoznavanje koncepta učenja. Objasnite djetetu da lik na cipelicama treba biti s vanjske strane, kako bi "vidio što se događa u svijetu", a ako je s unutrašnje strane, znači da je cipelica obuvena na krivu nogu. Općenito, djeca nemaju osjećaj za to koja cipela ide na koju nogu pa roditelji često mogu vidjeti svoje mališane kako sretno nose svoje cipelice obrnuto obuvene.
  • Odijevanje - Kad pomažete djetetu pri odijevanju, uvijek započnite s dominantnom djetetovom stranom. Npr.; Uvuci desnu nožicu u hlače, provuci desnu ručicu kroz rukav..." .
  • Vrtićkoj djeci koja još uvijek ne razlikuju lijevu od desne strane, ali razlikuju slova, pokažite zgodnu igru dlanovima. Neka dijete podigne dlanove ispred sebe, tako da se palčevi ruku dodiruju. Lijeva ruka izgleda kao slovo L i podsjeća dijete koja je lijeva strana.
  • Tjelesna obilježja - Starija djeca mogu imati pjegicu, madež ili ožiljak na određenoj strani tijela. Mnogi odrasli znaju da to može biti odličan podsjetnik pri razlikovanju lijeve i desne strane.
  • GPS - Danjašnja djeca mogu učiti razlikovati strane i uz pomoć navigacijskog uređaja u automobilu. Dijete će u vožnji primijetiti da nakon glasovne upute: "Nakon 100 m, skrenite udesno.", slijedi skretanje automobila na desnu stranu.

Učenje razlikovanja lijeve od desne strane je za dijete zbunjujuće i zahtijeva dosta strpljenja i ponavljanja. Važno je prepoznati koja je djetetova dominantna strana (je li dešnjak ili ljevak) te se tim saznanjem prvim koristiti pri učenju. Neka vaše tijelo bude primjer za pokazivanje i to tako da vi stojite pored djeteta, a ne obrnuto.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner