New
Prognoza vremena

PRAVI I LAŽNI PRIJATELJI


pravi i lazni prijatelji

Piše: Dinka Juričić

Vjerojatno se sjećate onog dana na ljetnim Olimpijskim igrama kad su dvije natjecateljice zajedno pale, ustale i nastavile utrku, ali kad se jedna zbog ozljeda ponovno srušila, druga je stala i pomogla joj ustati ne mareći što time ugrožava svoj uspjeh u utrci. Priča o Nikki Hamblin i Abbey D'Agostino obišla je svijet kao primjer olimpijskoga duha. Djevojke su bile suparnice u utrci, s dva udaljena kontinenta, nikad se prije nisu srele. A cijelome su svijetu pokazale što zaista znači biti prijatelj.

Nisu nam svi ljudi s kojima se družimo prijatelji. I među onima koje smatramo pravim prijateljima ima onih koji to nisu.

prijatelji
Prave prijatelje ponosno upoznajemo sa svojim obiteljima jer znamo da će im se svidjeti. Osjećamo da zbog pravih prijatelja i sami postajemo bolji.

Lažne prijatelje često krijemo od obitelji vjerujući da ih neće razumjeti i da će nam prigovarati zbog druženja s njima. Negdje u sebi osjećamo da s lažnim prijateljem nešto ne štima, ali smo skloni prečuti svoje unutarnje upozorenje. Lažni prijatelj, naime, drži nas u šaci i iskorištava nas, a mi vjerujemo da je to iz nekog razloga u redu, gutamo njihova sitna zlostavljanja, pravimo se da nas to ne boli i ne odupiremo se.

Preispitajte svoje odnose s prijateljima. Naučite razlučiti jedne od drugih, družite se s pravima, nemojte trošiti svoje vrijeme, snagu i emocije na lažne.

Ali budite i vi drugima pravi, a ne lažni prijatelji.

Jedna od najljepših životnih lekcija kojima se oblikujemo u samopouzdane i časne ljude jest da su pravi prijatelji naše drugo krilo. Ono koje nam nedostaje da bismo mogli letjeti. I da najbolje lete oni koji su drugima pravi prijatelji.

Izvor teksta: Školski portal
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner