New
Prognoza vremena
URADI SAMOKRETANJE POSUDE S VODOM


okretanje kante 1

Sigurno mislite da biste nakon okretanja kante s vodom iznad vaše glave, bili potpuno mokri! Što ako vam kažemo da ne mora biti tako, ako ćete kantu okretati kružnim pokretima većom brzinom? Isprobajte ovaj zabavan eksperiment i pogledajte što će se dogoditi, a usput doznajte što je to centripetalna sila!

Potrebno vam je:
  • manja kanta za vodu sa jakom drškom
  • mlaka voda
  • otvoreni prostor (gdje pokušaji neće predstavljati problem)

Upute:


1. Napunite kantu s vodom do pola.

2. Zauzmite položaj dalje od osoba ili stvari koje bi vam se mogle naći na putu.

3. Držite kantu za ručku s ispruženom rukom i kružnim pokretima počnite okretati kantu, tako što ćete je početi okretati od tla prema visini pa nazad prema tlu. Pripazite da vaši kružni pokreti budu dovoljno brzi kako biste vodu zadržali u kanti (budite spremni na malo prolijevanja dok ne usavršite tehniku).

4. Prestanite vrtiti kantu prije nego vam se ruke umore, a pritom pripazite na vodu dok pažljivo spuštate posudu na tlo.

okretanje kante 2

Što se događa?


Ovaj nam eksperiment govori o nečem što se naziva "centripetalna sila". To je sila koja djeluje na objekt koji se kreće kružnim tokom, a usmjerena je ka centru oko kojeg se kreće. Ova vrsta sile se može vidjeti u zabavnim parkovima (vrtuljci) ili oko satelita koji se kreću u orbiti oko planete.

Kako okrećete kantu, možda će vam se činiti da će odletjeti ravno od vas, ne u kružnom smjeru (možda ćete je slučajno i pustiti). To je, u stvari, demonstracija prvog Newtonovog zakona, koji govori da će se objekt nastaviti kretati ravno, ukoliko neka druga vanjska sila (u ovom slučaju vaša ruka) ne djeluje na tu silu.

Pripremila: M. Muratović, mr.sci fizike

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner