New
Prognoza vremena

KUĆNI LJUBIMCI

KAKO PAPIGU NAUČITI GOVORITI


kako papigu nauciti pricati

Imate papigu za kućnog ljubimca, i voljeli biste je naučiti pričati? Pogledajte kako!

Osim što su inteligentne, vesele i druželjubive, papige svoju popularnost mogu zahvaliti i svom neobičnom talentu – sposobnosti imitiranja ljudskog govora.

Vrsta papige

Najveće pričalice su Afrički sivi papagaji te Amazonski papagaj, zatim Are i Kakadui, ali cijena ovih ptica je prilično visoka. Stoga se većina odlučuje za malu Tigricu koja je također "talentirana učenica" i može savladati jednostavnije riječi.

Nimfe, (kao ni tzv. Love birds), neće naučiti pričati, ali su nimfe odlični imitatori zvukova.

Teško je izabrati papigu za koju se sigurno može reći da će naučiti govoriti. Svaka je od njih individua za sebe, ali pak prevladava mišljenje da mužjaci lakše nauče govoriti.

Pravila

Osnovni preduvjet da bi papiga mogla započeti s učenjem jest da je zdrava. Zdravlje ćete joj osigurati zdravom prehranom, čistoćom krletke i svakodnevnim puštanjem izvan krletke.

Generalno pravilo koje vrijedi za sve životinje koje nešto želite naučiti je da s treningom krenete od najmlađe dobi. Što je životinja mlađa lakše će savladati ono što ju želite naučiti.

Ako imate više od jedne papige, bit će vam zahtjevnije naučiti ih pričati jer im je teže usmjeriti pažnju na vas. Da bi, primjerice, tigrica naučila govoriti, treba biti pitoma i odvojena od drugih ptica, kako bi slušala samo ljudski govor.

Prije nego počnete papigu učiti pričati, gledajte da je odmorna i koncentrirana. Općenito, s papigicama treba pričati cijeli dan jer su vrlo društvene životinje. Znači, malo učenja ujutro, malo popodne i malo navečer.

Ukoliko papiga nije zainteresirana za učenje, nemojte je siliti jer ćete postići suprotan efekt. Pričekajte neko pogodnije vrijeme.

Kako bi papiga bila usmjerena na vas, možete prekriti krpom stražnji dio i bočne dijelove krletke.

Papigu je dovoljno vježbati 15-20 minuta dnevno.

Budite strpljivi i uporni. Sve se svodi na što više ponavljanja. Važno je znati da papige ne razgovaraju već oponašaju ljudski govor. Neke papige "propričaju" već nakon nekoliko dana, nekima trebaju mjeseci, a neke ne progovore nikada.

Slušamo li papigu, primijetit ćemo da su u njezinu glasu zastupljeni visoki i niski tonovi te gotovo svi samoglasnici i suglasnici. Srediti na neki način te glasovne mogućnosti, znači naučiti papigu govoriti. To sređivanje jest zapravo stalno slušanje čovjekovog glasa.

Ponekad papigice počnu "govoriti" same od sebe, slušajući radio ili televiziju ili ako im je kavez smješten u prostoriji gdje se odvija najveći dio obiteljskog života.

Učenje govora shvatite kao obostranu zabavu. Nije važno ako papigica ne nauči govoriti. Trud i ljubav koje ulažete u nju, u svakom će vam se slučaju vratiti. 

Učenje

Izbjegavajte snimati riječi koje ih želite naučiti, jer te pametne životinjice razlikuju snimljeni govor od onog u koji unosite svoje emocije.

Lijep i efikasan pristup je držati papagaja na prstu i ponavljati njegovo ime.

papigica uci pricati

Započnite s jednom riječju. Tu riječ trebat ćete ponoviti puno puta, jasno i umjereno glasno. Papiga voli slušati i širit će krila kako bi pokazala da sluša. Postoje mišljenja da papiga prima glasove cijelim tijelom, a ne samo uhom.

Riječi koje će papiga najlakše naučiti su riječi koje imaju suglasnike: B, D, K, P i T. Kad papiga pravilno izgovori riječ, nagradite ju poslasticom ili sjemenkama. Tako ćete je potaknuti da i dalje uči pričati.

Ako papigu želite naučiti da kaže kako se zove, odaberite joj ime od najviše dva sloga npr. Mi-ki , Ki-ki ili slično. Isto pravilo vrijedi za učenje bilo koje druge riječi. Umjesto da je odmah učite izgovoriti "Dobar dan", prvo je naučite reći "bok".

Uz svaku novu riječ treba ponoviti i onu već naučenu, što dovodi i do bržeg sklapanja rečenica.

Velike šanse za uspjeh imate ukoliko se vaša ptica druži s papigicom koja već "priča". Tada će, po principu imitranja, vrlo brzo naučiti iste riječi.

Ako uvidite da sa riječima ne ide baš najbolje, pokušajte sa zvukovima! Možda je vaš papagaj zapravo vrlo muzikalan, pa će vas veseliti oponašanjem zvukova i raznim arijama.

Za "napredne" papigice

Papigu se može naučiti i da odgovara na pitanje! Sve ovisi o talentu. Ako se pokaže talentiranom, prvo je sistemom ponavljanja i nagradica naučite da reagira na vaš glas; vi postavite pitanje, ona odgovori i za odgovor dobije nagradu!


Više:

Papigica Tigrica

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner