New
Prognoza vremena
URADI SAMNAPRAVI SVOJU DUGU


duga-uradisam


Potreban materijal:

  • čaša vode
  • bijeli list papira
  • sunce


Stavi veću čašu vode na osunčan prozor. Na pod (pod uglom od otprilike 45 stupnjeva) postavi malo veći komad bijelog papira. Boje duginog spektra prikazati će se na bijelom papiru!

Ovaj pokus možeš napraviti i tako da čašu postaviš na rub stola koji je osunčan sunčevim zrakama i to tako da je samo pola čaše na stolu. Pri tome trebaš biti pažljiv da se voda ne prolije. Zatim stavi papir na pod i pomiči ga do mjesta na kojemu će se na papiru pojaviti duga.

Kako se duga pojavila na papiru?

Svjetlost je sastavljena od mnogo boja. Kada prolazi kroz vodu, ona se razdvaja na boje koje vidiš.

Što je duga i kako ona nastaje?

Duga je jedna od najljepših pojava u prirodi. Ljudi su oduvijek bili njome očarani. Postojalo je i vjerovanje da se, ako protrčiš ispod duge, možeš pretvoriti u suprotni spol (dječak u djevojčicu i obrnuto). Lako je bilo u to vjerovati jer se ispod duge ne može protrčati.

Duga je zapravo učinak koji nastaje kad istodobno sunce sija i pada kiša ili je upravo padala, pa je velika količina vlage još u zraku. Tada svaka čestica vode postaje malena PRIZMA (geometrijsko tijelo) kroz koju se bijela sunčeva svjetlost prelomi i raspe u osnovne boje: crvenu, narančastu, žutu, zelenu, plavu, tamnoplavu i ljubičastu. To se zove spektar boja.

Dugu možeš vidjeti samo ako si u sredini, tako da je sunce iza tebe, a kiša ispred tebe. Sunce, tvoje oči i središte luka duge moraju biti u ravnoj liniji. Zato se duga vidi samo rano ujutro ili kasno popodne, kad sunce nije previsoko.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner