New
Prognoza vremena

KAKO NAUČITI SVIRATI GITARU?


sviranje gitare

Što nam je potrebno za sviranje gitare?

  • Gitara, volja i strpljenje
Za sviranje je, uz volju i puno strpljenja, potreban instrument. Ako već imate neku staru gitaru, trebati će je naštimati i promijeniti žice. Ukoliko nemate gitaru, potražite akustičnu gitaru za početnike, u trgovini muzičkim instrumentima.
  • Po mogućnosti - štimer
Gitar-štimer je sprava uz pomoć koje se naštimava gitara, odnosno pokazuje do kojeg tona ste zategli ili opustili žicu. To će vam uštedjeti dosta vremena i strpljenja.

Savjeti za samostalno učenje gitare

Bilo bi dobro da ste upoznati barem s glazbenim osnovama i akordima. Ipak, gitara je omiljeni instrument i zbog toga što možete početi svirati bez znanja glazbene teorije. Kako ćete napredovati u sviranju, tako ćete željeti doznati više i biti će vam potrebno znati se služiti tablaturom, a kasnije i poznavati notni sustav.

U početku si možete pomoći i putem besplatnih lekcija za početnike, npr. na sljedećoj stranici: http://www.malaskolagitare.com/ 

Kada naučite osnove o gitari; dijelove gitare, kako su raspoređeni tonovi na gitari te koja žica odgovara kojem tonu, spremni ste prijeći na učenje neke pjesme.

Izaberite pjesmu koju bi željeli znati svirati, neka to bude neka lagana pjesma. Pjesmu koju želite naučiti, prvo nekoliko puta pažljivo poslušajte, naročito obratite pažnju na instrument koji ćete svirati.

Za one koji sviraju za sebe i društvo, biti će dovoljno naučiti svirati gitaru samo kao ritmički instrument. Još ćete više napredovati ako ćete pritom i pjevati, a pokušajte pjevati u istoj intonaciji u kojoj svirate.

Ako vaš sluh i nije najbolji, nemojte odustati. I sluh se može istrenirati. Prije svega, naučite slušati i pokušajte pjevati tonove koje svirate.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner