New
Prognoza vremena

ZIMSKE IGRE

ZIMSKE IGRE

zimske_igre_2102

Zima i snijeg djetetu i roditelju pružaju raznovrsne mogućnosti za igru i zajedničke doživljaje. Važno je da roditelj iskoristi tu priliku jer tako upotpunjuje svoj odnos s djetetom i razvija njegovu sigurnost, samopouzdanje i životnu vedrinu.

Igre putem kojih dijete istražuje, uči, stvara...

  • Slikanje ledene slike

Dijete naslika sliku vodootpornim flomasterima, izreže ju, stavi na poslužavnik i zalije  vodom. Poslužavnik stavi na terasu da se voda smrzne, a poslije ga unese u sobu da se slika malo otopi. Nakon što dijete sliku izvadi iz poslužavnika, osuši ju i dobije likovni rad vrlo zanimljivih boja.

  • Nakit za jelku u dvorištu

U posudicama od niskih plastičnih čaša dijete zaleđuje razne sitne predmete: listiće različitih oblika, plastične figurice, izrezane sličice, kamenčiće, grančice i slično. Istovremeno zaleđuje i nit debljeg konca presavinutu napola. Kada izvadi led iz posudice, dobije ledeni nakit za jelku u dvorištu.

  • Pisanje i slikanje po snijegu (vodenom bojom);

crtanje_na_snijegu


crtanje štapićima po snijegu


slikanje kistovima


pisanje kapaljkama po snijegu


bojanje odjeće snjegoviću – štapićima s vatom


bojanje ledenica s vodom i sl.


bojanje kule od snijega, stazice i sl.

 


Zima i snijeg pružaju mogućnost za igre koje povoljno utječu na dječji razvoj i zdravlje:

a) Roditelj i dijete mogu zajedno prošetati po snijegu, doživjeti bjelinu okoline, prekrivenih krovova i stabala, ljepotu snježnih pahuljica. Roditelj može potaknuti dijete da hvata pahuljice, da ih osjeti na licu i dlanovima..

b) Kretanje po snijegu na razne načine:

  • trčanje po neizgaženom snijegu
  • sunožno skakanje po neizgaženom snijegu
  • skakanje u dalj u neizgaženi snijeg
  • hodanje bočno i utabavanje kvadrata, osmica i drugih oblika
  • trčanje u slalomu oko stabala ili povećih gruda snijega
  • nakon ovih aktivnosti roditelj i dijete mogu se srušiti raširenih ruku i nogu u snijeg -  tko je napravio najljepši lik?

c) Neizmjernu radost za dijete i roditelja predstavlja zajedničko sanjkanje, klizanje, grudanje.

sanjkanje2igre_na_snijegu

d) Roditelj i dijete iskopaju dvije rupe u snijegu u obliku lijevka. Grudama gađaju u lijevak. Tko ima više gruda u lijevku, taj je pobjednik.

e) Tko će do određene udaljenosti izvaljati veću grudu snijega?


U igri snijegom moguće su i stvaralačke igre građenja jer je snijeg savršeni materijal za to:

snjesko_zeko4

a) Najčešći lik kojeg djeca vole raditi zajedno s odraslima ili drugom djecom je snješko, ali mogu se raditi i životinjski likovi – zeko, medo, patka.

Za izradu likova od snijega mogu se koristiti i razni alati, igračke i sl. -  male lopate, plastične čašice, grančice itd.

b) Mnogo više truda roditelja i djeteta zahtijeva izgradnja tvrđave od snijega. Tvrđava može biti izgrađena od gruda, kocaka, valjaka i sl., a snijeg se oblikuje kanticama, loncima, kutijama...

Više:

 

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner