New
Prognoza vremena

KAKO NAUČITI ISPUHATI NOSIĆ?


kako nauciti ispuhati nosic2

Iako pretpostavljamo da se radi o vrlo jednostavnoj radnji, ispuhivanje nosića malom djetetu može biti pravi izazov! To znači da nestrpljivim uzvicima: "Puši!", nećemo puno postići...

Održavanje higijene nosića je iznimno važno, naročito u vrijeme prehlada. Redovitim uklanjanjem sekreta iz nosa, smanjuje se mogućnost nastanka komplikacija (poput upale uha) i olakšava se disanje.

Mališani imaju svoje instinktivne tehnike, poput uvlačenja sekreta, "kopanja nosa" ili brisanja u rukav, čime se samo privremeno rješavaju problema, a doprinose širenju bakterija. Stoga ih je važno, od rane dobi, naučiti kako pravilno ispuhati nosić.

Za posve male bebe postoje pumpice za izvlačenje sekreta, nakon što se ev. fiziološkom otopinom nakapao nosić. Ipak, tu treba pripaziti i koristiti se pumpicom samo po savjetu i uputama pedijatra.

Od godine-dvije starosti pa nadalje (nema pravila), mališane se može početi učiti kako mogu ispuhati nosić "kao veliki".

Ovdje je važno da učenje protječe strpljivo i nježno, kroz zabavu i igru;
  • Poigrajte se "svirajućeg nosića"! Začepite nos, a onda malo po malo popuštajte stisak da se čuje kako izlazi zrak, pritom proizvodeći zvukove.
  • Stavite komadiće papirnate maramice (ne premale) ispred djeteta i poigrajte se na način da ćete ih otpuhivati puhanjem iz nosa!
  • Igrajte se igara pretvaranja! Plišani medo se prehladio i treba ispuhati nosić. Pripremite papirnate maramice, pokažite djetetu kako se ispuhuje zrak kroz nos (udahnemo na usta, zatvorimo usta i zrak ispuhujemo kroz nos), a potom će dijete to isto učiti medu.
  • Imate li kod kuće usnu harmoniku, neka dijete pokuša svirati puhajući kroz nosić!
  • Mališane jako nasmijava kad odrasli "napušu" obraze pa ih stisnu da im zrak izađe kroz usta. Poigrajte se tako da dijete napuše obraze, a vi ih stisnite i zrak potjerajte van. Potom predložite varijantu te igre, ali na način da usta ostanu zatvorena, a zrak izađe kroz nos.
  • Stanite ispred ogledala ili prozora pa nek dijete zatvorenih ustiju, kroz nosić puše topli zrak u staklo. Zatim se poigrajte pa pišite i crtajte po staklu!

Objasnite djetetu zbog čega je higijena nosića važna, a kad donekle savlada tehniku ispuhivanja, pohvalite ga.

Ujedno pokažite djetetu kako i kamo se odlažu nečiste papirnate maramice te zašto je važno često prati ručice, naročito ako smo prehlađeni.

Dijete je već vjerojatno naučilo da prilikom kašljanja i kihanja treba pokriti usta i nosić (nadlanicom, a ne dlanom kojim će možda kasnije za nečim posegnuti ili se rukovati). Tako će dijete bolje razumjeti to što od njega tražimo i lakše steći zdrave navike.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner