New
Prognoza vremena
URADI SAMSAVIJANJE MLAZA VODE


savijanje mlaza vode

Potrebno:

  • svježe oprana i suha kosa
  • napuhani balon ili plastični češalj
  • slavina s vodom

Postupak:


Pustite vodu da curi najmanjim mogućim mlazom (treba biti tanak mlaz, ne kapanje). Zatim uzmite češalj i prođite kroz suhu i čistu kosu više puta ili protrljajte balon po kosi. Potom taj češalj ili balon približite mlazu vode, pazeći da ga ne dotaknete.
Mlaz vode će se savijati prema češlju ili balonu!

Što se događa?

Statički elektricitet! Plastični češalj ili balon se trlja po kosi, pa nešto negativnih naboja prijeđe s kose na predmet. Kosa je sad blago pozitivno nabijena pa ju privlači negativno nabijeni češalj. Istovremeno se pojedine pozitivne vlasi međusobno odbijaju i zato kosa jako strši u svim smjerovima – vlasi su najudaljenije što mogu biti.

Voda se pak sastoji od dva atoma vodika i jednog atoma kisika. Iako je cijela molekula neutralna, vodikovi atomi imaju pozitivan naboj. Kad se negativno nabijeni češalj približi mlazu vode on privuče pozitivne čestice. Privlačna sila između češlja i vodika jača je nego odbojna između kisika i češlja pa se mlaz savija prema češlju.

*Ako je mlaz vode prejak, ovaj efekt neće biti vidljiv zbog sile teže - voda će padati ravno prema dolje.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner