New
Prognoza vremena

LEGO KOCKE ZA CJELOKUPNI RAZVOJ DJETETA


Lego kocke uvod

Lego kocke spadaju u najomiljenije dječje igračke na svijetu, a svatko tko ih je barem jednom imao u rukama zna i zašto. Ove genijalne šarene kockice podjednako vole i djeca i odrasli. Stoga ne čudi da ponekad djeca prolaze kroz fazu u kojoj se žele igrati samo njima, što kod roditelja često izaziva brigu jer smatraju da bi dijete trebalo imati i druge interese. Dragi roditelji, imamo dobre vijesti za vas. Kroz manipulaciju i igru lego kockicama, istovremeno možete pratiti interes djeteta i poticati ga na učenje i razvoj različitih kompetencija.
Ana Momčilović i Nastasja Pejić

LEGO ZIP LINE (LEGO SPUŠTALICA)

Lego zip line copy copyPreko cijele sobe dnevnog boravka zavežite uže pod visokim nagibom. Postavite pred dijete izazov, na koji način i kako od lego kockica složiti predmet koji se može spuštati po užetu. Nakon što je početni izazov uspješno riješen, dijete pušta predmet s vrha užeta. Pred dijete su postavljeni slijedeći izazovi rješavanja fizikalnih problema – masa predmeta u odnosu na nagib padine i brzinu puta.

Koristite različite vrste špaga, vežite ih pod različitim nagibima, mjerite kutove nagiba te duljinu puta predmeta pomoću štoperice, kako bi dijete usvajalo predmatematičke vještine i matematička znanja snalaženja u vremenu.

Kroz istraživalačku aktivnost slobodnog pada predmeta, obogaćujemo djetetovu spoznaju o fizikalnim izazovima, potičemo dijete na logičko i kritičko razmišljanje, usvajanje uzročno-posljedičnih veza te na planiranje kako realizirati vlastitu ideju.


LEGO MATH BOARD GAME (DRUŠTVENA MATEMATIČKA LEGO IGRA)

Lego math manja copy
Poticati pozitivan stav prema matematici može biti jednostavno, ako zadatku pristupimo kroz igru, na djeci zanimljiv i zabavan način.

Nacrtajte svoju društvenu matematičku Lego igru. Na dogovorena polja ucrtajte +2 , -3, +4 i sl.

Svaki igrač igru započinje sa jednom lego kockicom koju potom, primjerice kada stane na +2 polje, nadograđuje sa 2 Lego kockice po izboru. Ukoliko igrač stane na -2 polje, 2 kockice treba skinuti sa svog lego pijuna. Pobjednik je onaj, čiji je Lego pijun najviši prilikom dolaska na cilj.

Igru mogu igrati i mlađa i starija djeca, s obzirom da se može prilagoditi na više razvojnih razina. Primjerice, na polja se mogu ucrtati matematičke operacije zbrajanja i oduzimanja.

Osim brojeva se mogu uvesti i boje, na način da se uz kockicu sa točkicama, napravi i kockica sa bojama te se istovremeno bacaju obje kocke, koje potom zadaju određen broj i boju lego kockica kojima je potrebno nadograditi svog lego pijuna.
 

LEGO MARBLE MAZE (LEGO LABIRINT)


Lego labirint
Kako potaknuti kod djeteta razvoj koordinacije te fine motorike ruku, koja je usko povezana sa razvojem govora?
Osmislite i napravite nacrt lego labirinta na papiru koji ćete potom, uz pomoć lego kockica, realizirati na Lego ploči. Kroz osmišljavanje Lego labirinta razvijajte maštu, kreativnost, vizualnu percepciju te logičko razmišljanje prilikom postavljanja zamki, odnosno "slijepih ulica".

Kada ja labirint izgrađen, potrebna vam je jedna pikula i igra može početi. Razmijenite sa djetetom izgrađene labirinte te ispitajte svoju sposobnost rješavanja problema, tražeći pravi izlaz do cilja.
   

LEGO SPINNERS

Lego spinners
Izgradite vlastiti lego spinner uz pomoć lego kocaka.

Kroz igračku koja je prvotno namijenjena smanjenju stresa i poboljšanju koncentracije, potaknite dijete da kroz istraživanje međusobnog odnosa brzine vrtnje izgrađenog predmeta i težine istog, obogati svoju spoznaju o fizikalnim zakonitostima.
 

LEGO ALPHABET (LEGO ABECEDA)

Lego abeceda
Na koji način zainteresirati dijete za slova? Spajanjem slova i Lego kockica, naravno!

Osjećaj zadovoljstva i uspješnosti motivira djecu da sudjeluju u mnogobrojnim aktivnostima, pa tako i onima koje potiču razvoj rane pismenosti.

Naši najmlađi Legoljupci mogu slagati početno slovo svog imena, slova abecede, a kasnije i riječi koje sadrže već poznata slova.
    
Lego abeceda 2 copyJoš jedna zanimljiva opcija je da svako slovo abecede zamjenjuje zadani spoj Lego kocaka. Neka dijete samo odabere željeni spoj za određeno slovo.

Kad je vaša Lego abeceda gotova, od svojih Lego slova možete slagati riječi prema zadanom predlošku.

Osim što potičete razvoj rane pismenosti kod djece te kreativno mišljenje, dajete djetetu osjećaj zadovoljstva jer samostalno kreira način na koji uči, pritom se odlično zabavljajući.
 

LEGO SYMMETRY

Lego symmetryLego kocke su odličan način kako djetetu predškolske dobi pomoći u svladavanju i prepoznavanju simetrije, koja je sveprisutna pojava u prirodi i svemu što nas okružuje.  

Podlogu podijelite na dva jednaka dijela. Dijete istovremeno koordiniranim pokretima ruku slaže kocke jednakih boja, oblika i veličina na obje strane.

Ovom aktivnosti dijete vježba koncentraciju, kontrolu pokreta, koordinaciju oka i ruke te prostornu orijentaciju. Prepoznaje i razumije prostorne odnose u smislu određivanja što je lijevo, desno, gore, dolje, ispred, iznad i sl.
 
 O AUTORICAMA:

Potaknute situacijom u zemlji i svijetu, odgojiteljice predškolske djece Ana Momčilović i Nastasja Pejić, počele su promišljati o novim načinima učenja kroz materijale koji su djeci dostupni u njihovim domovima. S obzirom da mnoga djeca vrijeme provode u igri Lego kockama, a ponukane prijašnjim iskustvom zabrinutosti roditelja radi toga, odlučile su napisati tekst u kojem su opisane različite mogućnosti korištenja Lego kocaka u svrhu dječjeg učenja i razvoja. Svrha teksta je pomoći roditeljima da kroz trenutne interese vlastitog djeteta, na kreativan i zabavan način potaknu dijete na stvaranje, istraživanje, logičko i kritičko razmišljanje te usvajanje predmatematičkih i predčitalačkih vještina.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner