New
Prognoza vremena

KAKO OD RODITELJA MOŽEŠ DOBITI ONO ŠTO ŽELIŠ


Roditelji znaju biti prilično "tvrd orah". Nagovaranje rijetko kad upali, pogotovo u tjednu, kad su često umorni i nervozni. Ipak, postoji par načina uz pomoć kojih stvarno možeš puno postići:

1. "Molim" i "Hvala" uvijek pomažu, ali ne samo za stolom. Pristojnost uvijek i svuda. Pristojnoj je djeci jednostavno nemoguće odoljeti.

2. Budi super prema bratu i sestri. Ako te gnjave, zamoli ih da prestanu. Ako nastave gnjaviti ili se rugaju, makni se, otiđi u drugu sobu. To će za njih biti šok. Kad za svaku sitnicu tužakaš roditeljima, oni obično počnu prigovarati i raspoloženje im postane još gore.

3. Budi pri ruci roditeljima. Ako mama dođe s posla i vidi da ne mora prati suđe, da je veš pospremljen, da je zadaća napisana i tvoja soba uredna, osmjehnuti će se od uha do uha. Kad te roditelji zamole za pomoć, uvijek reci; Naravno, nema problema...

4. Pokušaj biti ok u školi. Ispravi ocjene, poboljšaj ih... tu imaš puno članaka koji ti u tome mogu pomoći (pogledaj ovdje). Kad je u školi sve super, kad te razrednica pohvali, roditelji će samo čekati priliku da te nagrade.

5. Kad nešto trebaš od roditelja, pitaj ih smireno, pričekaj pravi trenutak. Podsjeti ih na svoj trud i zalaganje. Ako te odbiju, nemoj dramiti, prepirati se... reci; "U redu" i povuci se. Ostaneš li razuman/a i pristojan/a, roditelji će sigurno još malo porazmisliti o tvojoj želji i pokušati ti izaći ususret. Ako njihov odgovor svejedno bude ne, vjeruj im da nisu u mogućnosti ispuniti tvoju želju ili to zaista čine za tvoje dobro.

6. Pokušaj zadobiti povjerenje svojih roditelja. To je užasno važno. Pridržavaj se vaših dogovora i razgovaraj s njima. Pokušaj čuti i razumjeti ono što ti govore. Tako će uvidjeti da si dovoljno zreo/la da i sam/a procijeniš neke situacije i neće toliko brinuti.

7. Ako nešto doista jako želiš, a roditelji to uporno odbijaju, pokušaj u razgovoru s njima pronaći rješenje. Ako si se pridržavao/la svega što je gore navedeno, već imaš na svojoj strani simpatiju, povjerenje i strpljenje roditelja. Ponovo ih pitaj smireno i diskretno postoji li način da ti ispune želju. Možda ćeš se i dodatno trebati potruditi oko toga, npr. štedjeti, pomagati, upoznati roditelje sa svojim prijateljima... Tako ćeš i saznati je li ti to što želiš stvarno toliko važno.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner