New
Prognoza vremena

KAKO NAUČITI NA SAT?


Kako nauciti na sat nova
Kad je pravo vrijeme za učenje na sat?

Oko šeste godine djeteta, kad dijete već donekle razumije pojam vremena i brojke. Do tada djeca žive u sadašnjem trenutku, a u vremenu se snalaze na osnovu svakodnevnih događaja. Upravo je zbog toga važan svakodnevni ritam hranjenja, spavanja, igranja..., u približno isto vrijeme. Taj im ritam donosi sigurnost i polako stvara osjećaj za vrijeme, koji je preduvjet za učenje gledanja na sat.

Kako pripremiti dijete za učenje na sat?

Kao i za sve druge stvari potrebne za život i osamostaljenje - kroz igru. Razgovarajte s djetetom. Ono već razumije brojke i kako ih može primijeniti. Prisjetite se zajedno koliko je otprilike imalo godina kad je naučilo brojiti, kad je prohodalo ili naučilo voziti bicikl bez pomoćnih kotačića. Pričajte o zajedničkim putovanjima i koliko vam je vremena trebalo da doputujete na neko odredište. Djetetu je lakše shvatiti vrijeme ako ga povezujete s njemu poznatim događanjima. Npr., jučer navečer smo išli spavati, a danas ujutro smo se probudili. Kad si bio/bila kod bake? Prekjučer? Znači, dva puta smo spavali i dva puta se probudili u novom danu. Pričajte priče o godišnjim dobima, podsjetite dijete što ste radili prošlog ljeta, zime...
Sekunde i minute možete jednostavno objasniti djetetu na način da kroz uobičajene stvari shvati njihovo trajanje.
Npr., kad trepneš ili pljesneš - prođe jedna sekunda, za minutu možemo otići u drugu sobu, za 10 minuta možemo pospremiti igračke...

ucenje_na_sat

Kakav sat koristiti za učenje?

U učenju koristite i klasičan sat s kazaljkama i digitalni sat. Klasičan sat pokazuje djetetu da je vrijeme kružno i da se ciklus ponavlja. Uči dijete da postoji vrijeme u kojemu je nešto bilo, vrijeme koje je sada i vrijeme koje dolazi.
Uz pomoć digitalnog sata, dijete će vidjeti da vrijeme protiče iz sekunde u sekundu. Tako će brže shvatiti da se vrijeme uvijek kreće prema naprijed i da se ne može vratiti.

Napravite svoj sat za učenje vremena!

Da bi dijete učenje na sat prihvatilo sa zanimanjem, treba mu biti zabavno. Sat možete izraditi vrlo jednostavno.

Potrebni su vam:
 • papirnati tanjur
 • flomasteri ili samoljepive brojke
 • škare
 • malo tvrđeg papira za kazaljke
 • čavlić u boji

Izrada:
 • nacrtajte ili zalijepite brojeve na papirnatom tanjuru
 • od tvrđeg papira izrežite dužu i kraću kazaljku
 • čavlićem probušite rupice pri dnu obje kazaljke
 • čavlićem probušite rupice u sredini papirnatog tanjura
 • provucite čavlić kroz rupicu na kazaljci za sate, potom na kazaljci za minute
 • pričvrstite kazaljke čavlićem kroz središnju rupicu na tanjuru

sat_od_papira

{lofimg src="/images/slike/sat-flash2.jpg"}
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner