New
Prognoza vremena
Baner

IZ PERA TATE

O MOJOJ MAJCI


U glavi već neko vrijeme vrludaju misli koje želim podijeliti za Lukin portal, ali nikako se primiti posla.


I onda, jednoga dana dolaze u elektroničku poštu dvije poruke od osoba koje mi se javljaju preko Lukinog portala.

To me ponukalo staviti misli na papir. Evo o čemu se radi…

Dok sam gostovao na 8. katu kod Danijele Trbović, izrazio sam veliko divljenje i zahvalnost pokojnom ocu i baki, napominjući kako su imali jako velik utjecaj na mene.

Nakon snimanja bilo mi je nezgodno zamisliti majku kako sluša moje zahvale, a nju niti jednom riječju ne spominjem. Majka je bila brižna, dobra i uvijek prisutna. Volio sam je i bio vezan uz nju, ali sam osjećao kako sam od oca i bake dobio puno više, što sam javno i obznanio.

Veliko je umijeće vidjeti dobrobiti koje dobivamo od osoba koje su nam stalno na raspolaganju i pored nas. Često se dogodi kako najbliže stavljamo pod rubriku "podrazumijeva se", te se kod njih usmjerimo na ono što ne dobivamo i što bi moglo bolje. Zahvala za ono što je dobro poprilično izostane.

Trebalo je proći dosta godina kada sam vidio koliko sam toga dobio od majke. Shvatio sam kako su najbolje odlike koje imam (one koje najviše volim na sebi) prisutne radi nje. Nažalost, toga sam u potpunosti postao svjestan tek kada je i ona napustila ovaj svijet.

I što mogu sada napraviti?

Osjetiti zahvalnost i ovim riječima na neki način ispraviti slabe reflekse zahvalnosti;

Mama, hvala ti za sve i oprosti što nisam bio u stanju prepoznati i zahvaliti se na svemu. Znam kako ništa ne zamjeraš, ali zbilja ti želim poručiti javno jedno V E L I K O  H V A L A. Jasno mi je kako možda ni moj sin neće uvidjeti što dobiva od mene, ali sada ću to barem bolje razumjeti.

Ako vam je pažnja i dalje na ovome tekstu, nadam se kako možete krenuti u smjeru stvaranja još kvalitetnijeg odnosa s bližnjima, nevezano uključivalo li to više zahvalnosti i usmjerenosti na ono što dobivate, ili razumijevanje zato što to trenutno ne dobivate.

Ja ću se potruditi da mi se tako nešto ponovno ne dogodi (skoro se dogodilo, no o tome neka bude riječ u nekoj sljedećoj priči.)

Za kraj dijelim jednu od dvije poruke koje su došle istoga dana i ponukale me na zabilježavanje ovog teksta na papir.

"Pozdrav Ognjene, danas sam na Lukinom portalu tražeći pjesmice za unuka pronašla tvoju kolumnu i prvu pročitala pričicu o razgovoru unuka s bakom. Silno mi je bilo drago jer sam godinama radila s tvojom mamom Tanjom. Neobično je što sam od svih tvojih priča najprije pročitala baš tu o tvojoj mami.

Pamtim je ovako:

Smijeh u očima,

upornost,

borbenost (na poslu)

i veliko majčinstvo.

Teta Jasna"

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner