New
Prognoza vremena

BUDI SIGURAN U PROMETU

Već znamo da je i pješak sudionik u prometu na cestama, i da za svakog sudionika u prometu vrijede neki zajednički, ali i posebni prometni propisi i sigurnosna pravila.
Da bi tvoje svakodnevno kretanje od kuće do škole, odlazak na trening, prijatelju, po zimi ili za lošeg vremena bilo sigurno, podsjeti se na sljedeće:

 • Ako ideš pješice, hodaj nogostupom ili površinom koja je za to određena (npr. pješačkom stazom).
 • Kolnik koristi samo  u  iznimnim slučajevima, npr. kada uz cestu nema nogostupa. Hodaj što bliže rubu kolnika, vrlo pažljivo, i ne ometaj  kretanje vozila kojima je kolnik prvenstveno namijenjen. Hodaj uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja.
 • Ako ti se pokvari bicikl ili ga zbog nekog drugog razloga guraš pored sebe kolnikom, ti si pješak, ali moraš hodati uz desni rub kolnika. Bicikl drži sa svoje lijeve strane.
 • Kada se kolnikom sa svojim prijateljima ili odraslima krećeš u skupini, uvijek hodajte jedan iza drugog. Ne hodajte jedan pored drugoga, jer time dovodite u opasnost sebe i vozača vozila koje vas mora obići. Hodajte uz desni rub kolnika u smjeru kretanja.
 • Kolnik, biciklističku stazu ili traku, uvijek prelazi pažljivo i najkraćim putem uz obveznu provjeru nailaze li vozila s lijeve ili desne strane. Za prijelaz koristi obilježeni pješački prijelaz ili pothodnike za pješake.
 • Pješački prijelaz ili prolaz koristi uvijek kada on nije udaljen od tebe za više od 50 metara u naselju, ili za više od 100 metara izvan naselja.
 • Ako na cesti ne postoji pješački prijelaz, ili je udaljen više od 50 metara u naselju ili 100 metara izvan naselja, a cestu  moraš prijeći, obrati pozornost na promet vozila, a naročito na njihovu udaljenost i brzinu. Ne stupaj na kolnik ako se njime kreću vozila i ne ometaj svojim postupcima njihovo kretanje.
 • Na raskrižjima na kojima prometom upravlja policajac ili se prometom upravlja semaforima, prelazi kolnik samo onda kada ti je to znakom policajca ili svjetlom semafora dopušteno.
 • Kao pješak, svoje ponašanje prilagodi prometnim uvjetima i ne čini ništa što nije u skladu s prometnim propisima. Svojim postupcima ne dovodi ostale sudionike u prometu u nedoumicu ili opasnost.
 • Ako se u školu ili na izlet voziš školskim autobusom ili posebno označenim autobusom za prijevoz djece, pazi prilikom izlaska ili ulaska u autobus. Ne trči preko kolnika, ne istrčavaj naglo iza ili ispred autobusa. Isto vrijedi kada ulaziš ili izlaziš iz vozila javnog prijevoza putnika.
 • Ako se kao pješak, u prometu moraš kretati noću, pobrini se da na sebi imaš odjeću i obuću što svjetlijih boja, kako bi bilo uočljivije ostalim sudionicima u prometu. Zamoli roditelje da ti kupe odjeću i obuću s ugrađenim reflektirajućim tvarima ili neka tvoja torba ima takozvane "mačje oči".


Ako misliš da o sigurnosti u prometu znaš dovoljno, pokušaj riješiti ovaj kviz:

KOLIKO ZNAM O SIGURNOSTI U PROMETU

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner