New
Prognoza vremena
URADI SAMKAKO IZRADITI SLIKOVNICU


slikovnica-slika3
 Zlatna djeca

Evo jedne lijepe ideje kako možete napraviti luckastu slikovnicu, u kojoj likovi koje sami napravite mijenjaju odjeću...


Isprintajte 4 ili više likova:Nacrtajte im glave i tijelo, dodajte im razne luckaste detalje, obojajte ih i izrežite na predviđenim mjestima (tako da svaki lik dolazi točno iznad ili ispod drugih).

BodyFlipbook_STEP2BodyFlipbook_STEP3
 
Potom napravite od hamer papira ili nekog drugog materijala korice knjige i ukrasite ih po želji. Svaki obojani list prorežite na označenim mjestima i klamericom ih sve zajedno pričvrstite za korice.

BodyFlipbook_STEP4BodyFlipbook_STEP5

Potom dižite pojedine prorezane dijelove i dobiti ćete lutkice koje će mijenjati svoju odjeću!

BodyFlipbook_mainpic


Slikovnicu možete izraditi i na druge načine:

  • Slikovnica s likovima iz dječjih časopisa i bojanki
slikovnica-biljSpojite nekoliko papira klamericom, s time da za korice upotrijebite tvrđi papir (umjesto toga možete iskoristiti i bilježnicu veselih korica ili bilježnicu čije ćete korice sami maštovito urediti, ovisno o tematici vaše slikovnice).
Izrezujte različite likove iz časopisa, bojanki i sl. i lijepite ih u svoju slikovnicu, ali tako da pri dnu svake stranice, ispod slike ostavite mjesta za tekst.

  • Taktilne slikovnice
Najvažnije u izradi ove vrste slikovnica je da koristite materijale koji pod prstima imaju različitu teksturu.


Materijali različitih tekstura potiču dijete na istraživanje i pregledavanje slika. Dio takvih materijala možete pronaći u kućanstvu na različitim ambalažama. Nastojte da na jednoj slici bude što više različitog materijala. U odabiru teksture za pojedini dio slike vodite se asocijacijama koje u vama budi određeni predmet iz okoline. Na primjer, zeca biste mogli napraviti od neke mekane tkanine, a koru drveta od rebrastog kartona, s time da boje materijala budu što sličnije prirodnima. Neka sunce bude od žutog materijala, a trava od zelenog.
Podloga na kojoj se izrađuje taktilna slika je najčešće papir, ali nije nužno. Papir treba biti deblji kako bi podnio materijale koji će se na njega ljepiti. Uvijek treba misliti na rub papira koji je potreban za uvezivanje. Podloga za taktilnu sliku može biti i tkanina na koju se prišiju taktilni detalji.
Taktilne slikovnice su jako korisne i poticajne za slabovidnu djecu.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner