New
Prognoza vremena

TUŽAKANJE


tuzakanje copy

S tužakanjem djeca obično započnu već u ranom predškolskom uzrastu. Najčešće tužakaju brata ili sestru i prijatelje s kojima se igraju, jer se javlja osjećaj rivalstva. Djeca u ovom uzrastu tužakanjem rješavaju razmirice između sebe jer još uvijek nisu razvila vještine kojima bi riješila konflikt, što je naročito izraženo u vrtićkim grupama.

Istina, tužakanje ima i svoju pozitivnu stranu. Ono može predstavljati želju djeteta da vam pokaže kako razumije pravila i razlikuje dobro od lošeg. Ali, bez obzira na pozitivne strane, vjerojatno ćete željeti što prije odviknuti dijete od tužakanja, jer stalne pritužbe su naporne.

Za početak, znajte da vam se dijete treba moći obratiti ako mu je potrebna pomoć i da mu nije lako odvagati važno od nevažnog. Vi možete reći svojem djetetu kako je u redu upozoriti vas ako netko radi nešto opasno, ali ono će i dalje teško razlikovati ono što je npr. opasno od onoga što njemu smeta. Kad vam dijete priđe u želji da nekoga zaštiti, pohvalite ga ("Hvala ti što brineš o svojem bratu.") Tako ćete izbjeći zamke rivalstva između braće i sestara i imati izvor neophodnih informacija.

Nastojte se ne miješati

Kod većina situacija između djece, sigurnost nije u pitanju. Ako tada ukorite ili kaznite drugo dijete - ohrabrujete tužakanje. Tužakajući nekoga, dijete vas uvlači u svoju borbu za moć, pa ukoliko ste na njegovoj strani, ne samo da potičete takvo ponašanje (dijete postiže ono što želi, dobija vašu pažnju, dok drugo dijete upada u nevolju), već riskirate nepravednu odluku. Ako se suzdržite i ne umiješate, djeca će uskoro shvatiti da neke situacije moraju riješavati sami.

Tužakanje ima cijenu

Kad vam dijete priđe tužakajući, pogotovo ako se radi o nečem neutemeljenom, "uposlite" ga! Možete mu reći neka nacrta crtež toga na što se žali i ostavi vam ga na stolu. Dijete će vjerojatno shvatiti da tužakanje baš nije vrijedno tolikog truda. Ako primijetite da je vaša pažnja zapravo ono što mališan želi, dajte mu do znanja da ćete ga rado poslušati, ako se ne radi o tužakanju za stvari koje nikoga nisu dovele u opasnost.

Skupa pronađite bolja rješenja, ohrabrite dijete

Kad se dijete nađe u situaciji koju ne uspijeva samo riješiti, potrebno mu je objasniti što može učiniti umjesto tužakanja. Pitajte dijete zašto se žali na nekog drugog, procijenite radi li se o potencijlnoj opasnosti, pa zajedno smislite neku strategiju. Ako se radi o prepirci oko igračaka, pokažite djetetu razumijevanje, ali mu objasnite da vi ne možete riješavati taj problem jer niste uključeni u igru. Ponudite mu moguća rješenja; dogovor s prijateljem, novu igru, druge igračke, ili prekid igre za ovaj put.

Ono što želite jest da vaš mališan razvije vlastite sposobnosti. Pametne glavice će vrlo brzo pronaći svoje najbolje načine i svoje mjesto u igri s drugom djecom.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner