New
Prognoza vremena
ZDRAVLJE
KAKO PREVLADATI STRAH OD DOKTORA


Kako prevladati strah od doktora copy

Većina djece ne voli posjećivati doktora, ali neka su djeca doslovno prestravljena. Nije ni čudo, nije ugodno kad te pregledava nepoznata osoba, a pogotovo ako postoji mogućnost da se dobije injekcija ili rade razne pretrage. Kako možemo pomoći mališanima da se osjećaju sigurnije i mirnije prilikom sljedećeg posjeta liječniku?

Budite uz dijete

Zbog raznih obaveza, roditelji za posjet liječniku često angažiraju baku, djeda ili sl. Ako je dijete jako uplašeno ili dugo nije bilo kod liječnika, pokušajte biti uz njega. Kad dijete vidi da su mama i tata opušteni u tom okruženju i vjeruju liječniku, tada će i samo osjećati veću sigurnost.

Čitajte knjige i radite igrokaze

Pripremite dijete i pomozite mu saznati što ga očekuje i prije samog posjeta pedijatru. Kupite set za igru doktora i kroz "igre pretvaranja" pokažite djetetu kako liječnik pregledava grlo, sluša otkucaje srca i disanje, mjeri visinu i težinu... U knjižnici posudite slikovnice koje opisuju posjet liječniku.

Pokažite razumijevanje i stvorite povjerenje

Izbjegavajte izgovarati rečenice poput: "Nemoj se bojati!", "Injekcija ne boli." ili "Nemoj plakati!", jer time pokazujete nerazumijevanje i postižete upravo suprotno. Umjesto toga, recite kako znate da to iskustvo baš nije najugodnije, ali će biti brzo gotovo i proći ćete kroz to zajedno.

Mnoga djeca se naročito boje doktora zbog injekcija. Nikada nemojte prijetiti djetetu s odlaskom doktoru niti mu obećati da neće biti injekcije ili pretraga poput vađenja krvi (osim ako vam je to liječnik prije potvrdio). Objasnite djetetu da injekcije i pretrage nisu uvijek potrebne i da mnogi pregledi prolaze bez toga. Važno je da vam vaše dijete vjeruje i da zna da ste cijelo vrijeme uz njega.

Pružite djetetu udobnost i kontrolu

Dijete koje mora sjediti na visokom stolu, udaljeno od roditelja, može se osjećati tjeskobno. Razmotrite opciju da vam je dijete u krilu ili da ste mu posve blizu, kako bi se osjećalo sigurnije. Djeca vjeruju da im se ništa loše ne može dogoditi ako ih čuvaju mama i tata. Također osjećaju da nemaju stvari pod kontrolom jer ih strana osoba dodiruje i narušava njihov osobni prostor. Pomozite svojem djetetu da ima osjećaj kontrole tako što ćete ga uključiti u izbor, npr. "Koje uho želiš da doktor prvo pregleda?" i slično. Djeca također osjećaju energiju roditelja, pa ako ste vi opušteni, prenijeti ćete to i na svoje dijete.

Ponesite najdražeg plišanca ili igračku

Omiljena mala dekica može pomoći djetetu da se smiri, a draga plišana životinjica ili lutka mogle bi učiniti čuda pri pregledu. Neka doktor prvo "pregleda" igračku, pa kada dijete vidi da se ništa loše nije dogodilo, pretpostavit će da će i ono biti u redu. Ako dijete ima stariju braću ili sestre koji se ne boje doktora, također mogu pomoći na sličan način. Kad dijete vidi brata ili seku na pregledu, smanjit će mu se strah i to će ga potaknuti da bude hrabrije.

Ponudite nešto čemu će se veseliti

Neki pedijatri su susretljiviji od drugih. Ako imate sreću da je vaš pedijatar takav, pri razgovoru s djetetom istaknite kako bi posjet doktoru mogao donijeti i lijepa iskustva. Dijete svojem doktoru može izraditi i predati crtež, a nakon pregleda, mala hrabrica od svojeg liječnika može dobiti npr. veselu naljepnicu.

Način na koji se ponašate nakon posjeta pedijatru, također postavlja dobre temelje za idući posjet. Kad odlazite od doktora, obaspite dijete poljupcima, zagrljajima i riječima kao što su: "Bio si jako hrabar, jedva čekam da ispričamo baki i djedu kako si se dobro držao." Ili dogovorite neku zabavnu zajedničku aktivnost. Samo nemojte zaboraviti da nagrađujete postignuće - ako dijete nije moglo kontrolirati tjeskobu, nagrada bi ga mogla zbuniti.

Vjerujte svojim instinktima

Kad birate pedijatra, osobnost liječnika je jednako bitna kao i njegovo znanje i stručnost. Neka djeca će biti u strahu od bilo kojeg pedijatra, ali ako vam se čini da se vaše dijete boji upravo doktora, a ne cjelokupnog iskustva, zamolite ga da vam objasni zašto i porazgovarajte s drugim roditeljima koji dijele istog liječnika. Ako su strahovi vašeg dijeteta osnovani, pitajte druge roditelje za preporuku i potražite novog pedijatra.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner