New
Prognoza vremena
URADI SAMBAROMETAR


barometar2

Potreban materijal:

  • balon
  • škare
  • staklena posuda (tegla)
  • elastična gumica
  • ljepilo
  • slamka
  • komad tvrđeg papira
  • flomaster marker

Izrada:


1. Odrežite vrh balona (dio u koji pušete).

2. Razvucite ostatak balona preko otvora tegle i pričvrstite gumicom.

3. Postavite slamku na vrh tegle, tako da dio slamke viri preko ruba tegle. Zalijepite slamku na balon.

4. Nacrtajte tri linije na papiru, udaljene po pola centimetra jednu od druge. Označite linije sa; visoko, umjereno i nisko.

5. Postavite papir uz teglu, tako da slamka pokazuje na umjereno.

6. Postavite barometar na željeno mjesto u kući, na ravnu površinu.


Što se događa
:

Kad je niski tlak zraka, balon će se širiti, a slamka će pokazivati prema dolje. To je stoga što zrak unutar balona ima relativno više tlaka nego zrak izvan njega pa se kao rezultat - balon napuhuje.

Kad je visok tlak zraka, zrak izvana će potiskivati balon u teglu i slamka će pokazivati prema gore. Zrak unutar balona ima relativno manji tlak pa kao rezultat gura balon u teglu.

U pravilu, visok tlak zraka pokazuje dobro vrijeme, dok niski tlak zraka upozorava na lošije vrijeme. Iako prognoza vremena nije egzaktna znanost, provjerite koliko je vaš barometar precizan. Kombinirajte svoje rezultate sa brzinom vjetra, njegovim smjerom i kišom, kako biste dobili potpuniju vremensku prognozu.

Usporedite svoje rezultate sa vremenskom prognozom na vijestima i doznajte tko je bolje prognozirao!

barometar
Jeste li znali?

Barometar je mjerni instrument za mjerenje atmosferskog tlaka, tj. tlaka zraka koji tvori atmosferu.

Prvi barometar je bio tzv. vodeni barometar (nazvan još Goetheov jer ga je Goethe popularizirao), koji je radio na principu posude s nešto zraka koja je uronjena u vodu. Stupac vode u posudi porastao bi s padom tlaka zraka.

Najčešće se koristi živin barometar (stupac žive koji se povisuje ili smanjuje ovisno o promjeni tlaka zraka). Otkrio ga je Evangelista Torricelli. Postoji i suhi barometar (aneroid). To je metalna kutija bez zraka, čije se stranice deformiraju s promjenom tlaka zraka jer zrak pritišće na vakuum unutar kutije.

Barograf je barometar s pisaljkom koji stalno bilježi promjene tlaka zraka.

Barometar je nezamjenjiv instrument u meteorologiji. Koristan je i u tzv. pučkoj meteorologiji jer se obično smatra da s porastom tlaka zraka slijedi sunčanije vrijeme, a s padom oblačnije.

Pripremila: M. Muratović, mr.sci fizike

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner