New
Prognoza vremena

Legende

LEGENDA O GRIČKOM TOPU


gricki top

Grički top se nalazi u kuli Lotršćak na Gornjem gradu, u Zagrebu. Svakoga dana, Grički top puca točno u podne, na spomen na jedan događaj iz zagrebačke prošlosti.


Naime, potkraj 16. stoljeća, Turci su odlučili kako će zaposjesti cijelo hrvatsko kraljevstvo. Hasan-paša Predojević bio je tadašnji Sultanov namjesnik u Bosni te je imao i titulu beglerbega. Na prijevaru je oteo hrvatskom vladaru Bihać, a sada je odlučio učiniti isto sa Siskom. I dok se njegova vojska nalazila u Sisku, on je sa svojim konjanicima, kojih je bilo od dvije do tri tisuće, pljačkao po selima, ili odvodio nedužno stanovništvo u roblje.

Za to vrijeme, Zagrepčani su gledali prema drugoj obali Save, kako gore sela. Bili su zabrinuti jer nisu imali top koji bi s Griča mogao opaliti tako daleko. Hasan-paša Predojević to je znao, te je bezbrižno postavio šatore, a njegova je vojska izvodila uobičajene vježbe.

Sve je teklo po planu za Hasan-pašu. Otišao je u izvidnicu kako bi mogao procijeniti koje su mu mogućnosti za osvajanje grada Zagreba, ali to je imao u planu tek kada osvoji Sisak.

Zagrepčani su znali što Hasan-paša smjera pa su svakoga dana radili na tome da dopreme što više oružja kako bi se mogli obraniti. Tako su dopremili iz Beča, iz tamošnje ljevaonice, veliki top i postavili ga na kulu Lotrščak. Cijev topa usmjerili su upravo na šator Hasan-paše.

Jednog proljetnog dana, kad Hasan-paša nije ništa slutio, a kuhar mu je donosio pijetla na srebrnom pladnju, odjeknulo je nešto snažnije od olujnog groma i svi šatori su se srušili, a Hasan, begovi, age i svi ostali popadali su na pod. Od straha su jedva ustali i dali se u bijeg.

To je opalio top s Griča! Kugla iz topa je odnijela pijetla kojeg se Hasan spremao pojesti, a zračni kovitlac koji se stvorio srušio je sve šatore.

Zagrepčani još dugo nisu znali kakav je učinak imao top. Saznali su to tek od turskih zarobljenika nakon što je bila okončana bitka kod Siska.

Turski vođa se toliko prestrašio da je pobjegao što dolje od Siska i od Zagreba. Bitka kod Siska prekinula je sva daljnja turska napredovanja, a Zagreb nikada nije bio u rukama Turaka.

Grički top od tada svakoga dana, točno u podne, podsjeti na taj davni hitac koji je spasio grad Zagreb.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner