New
Prognoza vremena
OBITELJ

SAVJETI ZA VESELIJA JUTRA

za veselija jutra

Za neke obitelji, jutra su najljepše doba dana. Djeca su sretna i odmorna nakon noći dobrog sna i spremna su za pozitivnu interakciju sa svijetom. Za neke druge, jutra mogu predstavljati kaos, ispade i suze.

Ako se iskustvo vaše obitelji poklapa s drugim primjerom, postoje načini da olakšate jutarnju rutinu i ljepše započnete dan.
Pogledajte što vam predlažu stručnjaci za razvoj djece i obiteljskih odnosa;
  • Planiranje je ključno
Jutarnji problemi često nastaju zbog činjenice da su se neke stvari trebale obaviti večer prije.
Ruksaci bi trebali biti kraj vrata, a odjeća pripremljena. Provjerite školske torbe večer prije. Iznad djetetovog radnog stola trebao bi se nalaziti raspored sati s rubrikama za napomene. Samo vas na taj način neće iznenaditi i iznervirati jutarnje saznanje da dijete ima tjelesni i potrebna mu je bijela majica ili slično.
Planiranje je ključan faktor, kažu stručnjaci. Užinu bi trebalo spraviti večer prije, uz pomoć djeteta. Odjeću za idući dan također treba pripremiti večer prije i skupa s djetetom odlučiti o odjevnoj kominaciji. Dječji izbor odjeće za roditelje može biti pravi izazov, ali stručnjaci podsjećaju; "Niti jedan učitelj, ravnatelj ili drugo dijete neće osuđivati vaše dijete ako dođe u školu u prugicama i kockicama koje se ne podudaraju. To djeci nije bitno."

Autonomija je iznimno važna djeci školske dobi i treba im dati priliku da donose odluke ili u njima aktivno sudjeluju. Time djeci povećavamo šanse da se osjećaju sposobno u životu.

- Provjerite vremensku prognozu noć prije. Na taj način ćete uvijek imati na vrijeme pripremljene čizme za kišu, kabanice i kišobrane. Mnogo se vremena gubi u biranju adekvatne odjeće ukoliko se vrijeme promjeni preko noći. Stoga, budite informirani.
  • Gospodin Mrzovoljko
Motiviranje djece ujutro može biti teže od matematike. Kako ujutro potaknuti djete da se pokrene? Djeca obično sjede još u polusnu, dok mi za njih obavljamo stvari.
Isto tako, nije neuobičajeno da se djeca bude uz gunđanje i uzdahe. Cilj je stvoriti situaciju u kojoj će dijete samo ustati, kako dan ne bi započeo s "još pet minuta". Zbog toga se preporučuje djetetu kupiti veselu budilicu koja ima ugodan ton, a najbolje je ako ju samo dijete izabere. Ako je to radio budilica, dopustite djetetu da izabere vrstu muzike koja će se uključiti kao alarm. Osjećaj da su dovoljno veliki da sami ustanu i započnu dan, djeci daje lijep osjećaj samostalnosti.

za veselija jutra -zabavna budilica

Pozitivno organiziranje jutra biti će znatno uspješnije i ako roditelj ustane prije djeteta i u smirenoj i vedroj atmosferi dočeka samostalno buđenje djeteta. Ako su roditelji užurbani i neorganizirani, to će se reflektirati i na dijete.

- Dijete koje teško ustaje ujutro može imati poteškoće sa spavanjem. Pitajte dijete budi li se često noću. Česti prekidi sna mogu izazvati promjene u metaboličkom ritmu, pa se dijete ne može naspavati dovoljno.
  • Dovoljno sna
San je primarna aktivnost mozga tijekom ranog razvoja. Ritam budnosti i spavanja reguliran je ritmom dana i noći, a potrebno je određeno vrijeme da se ta dva ritma usklade.
Ako se dijete ne naspava, ono će biti umorno i mrzovoljno i neće se biti u stanju nositi s dnevnim obvezama. Redovito uskraćen san ruši imunološki sustav djeteta, čineći ga osjetljivim na bolesti i infekcije.

Predškolci obično spavaju između 11 i 13 sati noću, a djeci školske dobi potrebno je 10 do 11 sati sna.

Kako to postići?
- zadržite pravilan i dosljedan raspored spavanja
- potaknite neku opuštajuću rutinu prije spavanja koja se odvija u sobi u kojoj dijete spava (čitanje priče, pjevanje, slušanje glazbe i sl.)
- vodite računa da dijete svaku večer spava na istome mjestu koje je tiho, mirno, tamno i bez televizije i računala.

Večernja rutina može pomoći djeci da ranije pođu na spavanje.
  • Uvođenje rutine
I kod večernje i kod jutarnje rutine najvažnije je pronaći sistem koji će djetetu odgovarati. Pokušajte rutinu učiniti zabavnom. Većina ljudi vidi stvari ovako; Tek kad obavim ono što moram obaviti, mogu se zabavljati. Stručnjaci smatraju da je bolji način učiniti zabavnim upravo one stvari koje morate obaviti.
Jedna mogućnost je da izvjesite mapu na kojoj će dijete uz vašu pomoć iscrtati rutine. Kad dijete izvrši nešto s mape, dajte mu naljepnicu koju će zalijepiti pokraj obavljene stvari. Određeni broj naljepnica na mapi, rezultirati će nagradom za dijete. Nagrada ne mora biti ispunjena odmah, to može biti izlet s tatom ili posjet zoološkom vrtu s mamom.
U ovom slučaju, nagrada nije mito, već motivacija. Ona potiče roditelje da obraćaju pažnju na postignuća djeteta, a dijete motivira da bude ponosno na svoja postignuća.

za veselija jutra planer2

Mlađa djeca mogu zabavno obavljati sve što je potrebno uz igru s omiljenim plišancem ili drugom igračkom, koja će paralelno s djetetom "izvršavati obveze".

Djeci mlađoj od 8 godina, teško je razumjeti perspektivu roditelja. Stoga vikanje; "Zakasnit ću na posao!" - zapravo ništa neće riješiti. Potrebno je pronaći način kojim će dijete, bez borbe, napraviti ono što mora. Bilo to spremanje za vrtić ili školu ujutro ili odlazak na spavanje, prepustite djeci da samostalno izvrše bitne zadatke i omogućite im da se pritom zabavljaju.

- Uvijek se držite ustaljene rutine i redoslijeda. To znači da ako se dijete kupa navečer, pere zube nakon oblačenja ili se češlja prije pranja zubiju, uvijek treba slijediti isti redoslijed svih radnji. Pridržavanjem iste jutarnje rutine svaki dan ćete zapravo ubrzati cijeli proces, jer je veća vjerojatnost da će djeca napraviti ono što trebaju bez da ih stalno podsjećate.
  • Jutarnja tjelovježba
Vesela tjelovježba je odlična za razbuđivanje, te osnažen i zdrav početak dana. Tjelovježbu provodite kao igru koja treba biti zabavna, nikako naporna ili preduga. S najmlađima možete recitirati brojalice i pritom veselo skakutati. Zatim nakon skakutanja zajedno skačite s noge na nogu, bočno, okrećite se oko svoje osi, oponašajte branje jagoda (dotaknuti tlo) ili jabuka (istežite se u vis). 
Starija djeca mogu izvoditi uobičajene vježbe istezanja i zagrijavanja uz neku omiljenu glazbu. Vesela tjelovježba postati će vaš recept za dobro jutarnje raspoloženje.
  • Važnost doručka
Nagovoriti djecu da doručkuju dio je izazova sa kojim se mnogi roditelji suočavaju svakodnevno. Je li vrijedno borbe? Je li doručak tako važan? Prema specijalistima u području dječjeg nutricionizma, odgovor je: DA.

Istraživanja pokazuju da djeca koja doručkuju češće pohađaju nastavu, imaju bolje rezultate u školi, bolje ponašanje, energičnija su i imaju zdravu težinu.
Izbalansirani doručak osigurava energiju potrebnu za dan. Pri izboru prednost treba dati proizvodima od žitarica, mueslima, pahuljicama i slično, sezonskom i sušenom voću te mlijeku i mliječnim proizvodima sa što manjim udjelom masnoća. Kvalitetan doručak bi se trebao sastojati od barem dvije ili tri, od pet grupa (žitarice, povrće, voće, mliječni proizvodi i proteini).
Za doručak je važno osigurati i dovoljnu količinu tekućine, primjerice negaziranu mineralnu vodu, svježe i nezašećerene voćne sokove te voćne i biljne čajeve. Dokazano je da se djeca koja u organizam ne unose dovoljno tekućine, u školi brzo umaraju i gube koncentraciju, a mogu patiti i od glavobolje.

za veselija jutra dorucak

Osim za zdrav i raznovrstan obrok, roditelji se moraju pobrinuti da dijete ima dovoljno vremena u miru doručkovati. U formiranju navike redovitog doručkovanja, najvažnija je uloga roditelja kao uzora. Stoga bi roditelji koji u žurbi, ujutro samo popiju šalicu čaja ili kave, barem u interesu djeteta trebali promijeniti navike. Da bi dijete uvidjelo važnost doručka, poželjno je da se kad god je to moguće, bar neradnim danom ujutro, okupi i doručkuje cijela obitelj.

- Dijete se na doručak može motivirati i zanimljivo posluženim ili dekoriranim jelom, šarenim papirnatim ubrusima, tanjurima i šalicama s omiljenim likovima, a ukoliko će dijete sudjelovati u nabavci i pripremi doručka, zasigurno će s puno više interesa sjesti za stol.


Važno je naglasiti kako je svako dijete jedinstveno i to uzeti u obzir pri uvođenju novih pravila ili rutina. I zapamtiti da je bez obzira na djetetov temperament, obitelj uzor od kojega sve počinje.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner