New
Prognoza vremena
OBITELJ

AUTOSJEDALICE

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje obavezu korištenja dječje autosjedalice u automobilu, kako bi dijete sigurnije sudjelovalo u prometu. Djeca koja u vozilu nisu vezana u primjerenoj autosjedalici imaju sedam puta veće izglede da u slučaju prometne nezgode zadobiju ozbiljne, pa i po život opasne ozljede od djece koja su u autosjedalici.

autosjedalica5a

Da bi autosjedalica pružila optimalnu zaštitu djetetu u sudaru, ona mora biti atestirana za tu funkciju te biti primjerena djetetovom tjelesnom razvoju.

Dječja sigurnosna sjedalica u automobilu mora biti pravilno postavljena i pričvršćena, a sigurnosni pojas mora se zakopčati tako da usko priliježe uz tijelo djeteta, a da ga nigdje ne žulja. Za djecu različite dobi postoje različita sjedala:

 • Za djecu do devet mjeseci starosti, odnosno do deset kilograma težine, koriste se sigurnosne ležaljke koje su smještene tako da je dijete leđima okrenuto u smjeru vožnje. Ako je ležaljka na prednjem sjedištu (mjesto suvozača), zračni jastuk suvozača mora biti isključen!
 • Za djecu od devet mjeseci do oko šest godina koriste se sigurnosna sjedala koja su smještena na stražnjem sjedištu, iza suvozača (nikako u sredini!), u kojima dijete sjedi i pričvršćeno je pojasom sjedalice.
 • Za djecu stariju od šest godina pa sve dok ne narastu dovoljno da im sigurnosni pojas automobila dobro pristaje (oko 150 cm), koriste se posebni jastuci ili podmetači, tako da je dijete sjedeći na takvom podmetaču više i može se normalno vezati pojasom.
 • Pojas je najefikasnije sredstvo za sprječavanje ozljeđivanja i pogibija kod prometnih nesreća. Devetero od desetero djece nije u automobilu pravilno zaštićeno, a s obzirom na to da su prometne nesreće vodeći uzrok ozljeđivanja djece do dobi od 15 godina, samo taj mali korak – vezivanje pojasa – znatno bi pridonio sigurnosti u prometu.


Koja je grupa autosjedalica odgovarajuća za vaše dijete?

Novorođenčad već na putu iz rodilišta treba biti vezana u autosjedalice grupe 0 ili 0+ (0-10 kg i 0-13 kg), u kojima su djeca vezana suprotno smjeru vožnje i u nalaze se u poluležećem položaju. Ovaj položaj osigurava da je u sudaru njihov izuzetno slab kičmeni i moždani sustav poduprt autosjedalicom i na taj način zaštićen. U ovoj vrsti sjedalice dijete bi se trebalo prevoziti do barem prvog rođendana, samostalnog hodanja i barem 10 kg težine.

beba_u_autosjedalici

Malo veća djeca prevoze se u autosjedalicama grupe I (9-18 kg), u kojima su (u pravilu) vezana pojasom sjedalice, u smjeru vožnje i u uspravnom položaju. U njima se prevoze sve do 18 kg težine jer su premalena za vezanje sigurnosnim pojasom.

autosjedalica1

Djeca koja su prerasla autosjedalice grupe I, prevoze se u autosjedalicama odnosno posebnim postoljima grupa II i III tzv. boosteri, (15 kg do 27 ili 36 kg), koja omogućavaju da se dijete veže sigurnosnim pojasom i da se pojas prilagodi djetetu koje nije dostiglo visinu putnika za koju je pojas dizajniran, a to je 150 cm.
Ove autosjedalice omogućuju pravilan postav donjeg i gornjeg dijela sigurnosnog pojasa vozila primjeren djetetovom uzrastu.
Postoje tri vrste sjedalica za veću djecu: s naslonom, bez naslona i kombinirane (s naslonom koji se može ukloniti). Naslon sjedalice omogućava da se za to predviđenim utorom namjesti gornji dio pojasa vozila preko ključne kosti djeteta, te pruža dodatnu zaštitu u slučaju sudara sa strane. Donji dio sjedalice omogućava da donji dio pojasa vozila leži preko zdjelice.

autosjedalica3a

Sigurnosni pojas vozila

Djecu težine 27 kg, koja su dostigla visinu od barem 150 cm smije se vezati samo sigurnosnim pojasom vozila ukoliko su dijete i pojas pravilno postavljeni - kada dijete sjedi sa stražnjicom uz naslon sjedišta, njegove potkoljenice trebaju visiti sa sjedišta, a pojas prolaziti donjim dijelom nisko preko zdjelice te gornjim dijelom preko ključne kosti i sredine prsnog koša. Pojas ne smije prelaziti preko trbuha, kliziti s ramena, stavljati se ispod pazuha, prelaziti preko vrata ili lica, uvrtati se ili presavijati. Ako pojas ne priliježe pravilno, potrebno je nabaviti autosjedalicu za veće dijete koja odgovara djetetu i vozilu.

starija_djeca_u_autosjedalici

Oprez s rabljenim autosjedalicama!

Mnogi roditelji također koriste rabljene autosjedalice bez uputa za uporabu. Opasnost leži u činjenici da ih roditelji najčešće neispravno postavljaju, a nekad koriste i prestare autosjedalice, ne znajući da i one imaju rok trajanja. Trebaju nositi atest sigurnosti ECE R44 i ne smiju biti starije od osam godina ili manje, ovisno o proizvođaču.

Rabljena sjedalica može biti sigurna za vaše dijete, ali postoji nekoliko stvari na koje morate obratiti pažnju prije kupnje:

 • da sjedalici nije istekao rok trajanja, odnosno da nije starija od 8 godina
 • da ima oznaku standarda ECE R44.03 (ili 04)
 • da ima upute proizvođača
 • da nije bila u sudaru
 • da trake pojasa nisu poderane ili izlizane
 • da je vez pojasa neoštećen
 • da presvlaka nije oštećena
 • da metalna struktura nije savinuta, zahrđala ili napuknuta
 • da nema napuknuća na plastičnoj strukturi (ili strija)
 • da sjedalica odgovara vozilu


Svaka autosjedalica treba imati naljepnicu s oznakom ECE R44

Svaka sjedalica mora na sebi imati oznaku atesta sigurnosti Regulacije 44 Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UN ECE R44). Hrvatskim Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama ovaj atest propisan je za sve autosjedalice na hrvatskom tržištu. Poželjno je da autosjedalica ima oznaku ECE R44/04, jer to označava najsigurniju vrstu sjedalica:

atest3a
(Preuzeto s autosjedalice.info)


1. Inačica ECE direktive kojoj autosjedalica odgovara.
2. Kategorija za koju je sjedalica dobila dozvolu.
3. Minimalna i maksimalna dozvoljena težina djeteta.
4. Oznaka "Y" kazuje da autosjedalica ima "Y" vezanje s 3 točke uporišta: 2 na ramenu i 1 između nožica.
5. "E" - oznaka europske dozvole.
6. Broj kraj oznake "E" označava zemlju u kojoj je izdana europska dozvola.
7. Broj specifične dozvole. Prva dva broja označavaju inačicu direktive ECE R44 kojoj autosjedalica odgovara. U ovom primjeru radi se o ECE R44.04
8. Proizvođač autosjedalice.
9. Proizvođačev interni broj autosjedalice.

Košare i nosiljke nisu namijenjene kao sigurnosna prijevozna sredstva za bebe i ne pružaju im sigurnost!

Isto tako, dijete u automobilu nikada nemojte nositi u naručju jer u slučaju nesreće, nećete moći zadržati dijete. Prilikom sudara brzine od svega 25 km/h, na objekte u vozilu djeluje sila oko 20 puta jača od njihove težine. Tako dijete od 5 kg postaje teško oko 100 kg!

Provjerite je li autosjedalica dobro učvršćena

autosjedalica_sigurnost1Kada kupite odgovarajuću autosjedalicu, provjerite je li sjedalica dobro učvršćena sigurnosnim pojasom. Probajte je pomaknuti rukama, ako se pomiče više od 2-3 cm na dijelu gdje je učvršćena bedrenim dijelom pojasa, treba je još bolje zategnuti.

Provjerite jesu li pojasevi na samoj autosjedalici pravilno zategnuti. Ako ih možete staviti između prstiju dok je dijete vezano, znači da su labavi.

Pravilo jednog prsta:
kako bi se spriječilo isklizavanje djeteta van pojasa prilikom sudara trake pojasa autosjedalice trebaju biti dovoljno zategnute - između trake pojasa i bebine ključne kosti (kod novorođenčadi) ili prsnog koša (kod male djece), ne smije biti više prostora od debljine jednog prsta.
Uvijek prekontrolirajte je li kopča pravilno zakopčana.

Saznajte više

Ukoliko ste se odlučili na kupovinu odgovarajuće autosjedalice posjetite portal Autosjedalice.info, koji sadrži brojne edukativne materijale o tematici dječje sigurnosti i korištenja autosjedalica. Također, ukoliko imate nedoumica ili jednostavno tražite savjet, dobra ideja je obratiti se udruzi Roda koja u sklopu svojih aktivnosti educira roditelje o autosjedalicama. Njihovi savjetnici-volonteri, održavaju besplatne preglede autosjedalica širom Hrvatske, u zajednicama u kojima žive. Pregledi se u pravilu održavaju jednom mjesečno u Zagrebu, a po prilici i potrebi u drugim krajevima Hrvatske.

Cijene autosjedalica najčešće se kreću od 600 kuna pa naviše. Sve ovisi o tome za kojeg se proizvođača odlučite. Kod kupnje je najvažnije da autosjedalica odgovara djetetu, da je kompatibilna s vašim automobilom i da ima sve navedene certifikate i provjere.

ADAC i ISOFIX

Najveći auto klub u Njemačkoj - ADAC, u suradnji s ostalim europskim autoklubovima, svake godine dva puta testira sigurnost dječjih autosjedalica. Sigurnost dječjih autosjedalica testirana je na temelju njihovog ponašanja kod frontalnog sudara i sudara sa strane. Dakle, provjerite na njihovoj stranici koje su se autosjedalice pokazale sigurnima u njihovim testovima, jer većinu možete pronaći i na našem tržištu.

Obratite pozornost i na međunarodnu normu ISOFIX koja osigurava da proizvođači automobila i proizvođači autosjedalica budu usklađeni. Prednost autosjedalice s ovom oznakom jest jednostavnija ugradnja autosjedalice i sigurnost djeteta - jer je sjedalo bolje pričvršćeno nego kod običnih dječjih autosjedalica.

Uvijek se možete savjetovati s prijateljima ili na internetskim forumima da vam preporuče određenu autosjedalicu koja se pokazala dobrom. Dobro istražite tržište i zapamtite da ono što je najskuplje ne mora uvijek biti najbolje.

NAPOMENA: Nikada ne stavljajte dijete mlađe od 12 godina na suvozačko mjesto, čak i ako je dijete privezano u autosjedalici u čijim je uputama to dozvoljeno ili je vezano pojasom automobila. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 105/04: Čl. 163.), je zabranjeno prevoženje dijeteta mlađeg od 12 godina na suvozačkom mjestu. Prednja mjesta u automobilima su najnesigurnija zbog najčešćih sudara s prednje strane automobila i njihove jačine. Snažno otvaranje zračnog jastuka također može dovesti do po život opasnih ozljeda.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner