New
Prognoza vremena
OBITELJ

KAKO UPOZNATI SVOJE DIJETE


upoznajte svoje dijete

Svako dijete ima svoju osobnost koju iskazuje već od malena. Glavne karakteristike će ostati za cijeli život i važno je ih je uočiti i razumjeti kako bismo sa svojom djecom imali kvalitetan odnos.
  • Promatrajte ponašanje svojeg djeteta dok je još sasvim malo
Promatrajte svoje dijete u različitim svakodnevnim aktivnostima i obratite pažnju na to kako se igra, što voli jesti, kad i kako crta, koliko sna mu je potrebno, kako komunicira s drugima i sl. To će vam pomoći u prepoznavanju nekoliko glavnih karakternih osobina vašeg djeteta. Obratite pažnju, na primjer, prihvaća li vaše dijete promjene lako ili mu je potrebno neko vrijeme za navikavanje na novu situaciju.
  • Provodite vrijeme sa svojim djetetom
Da biste bolje upoznali svoje dijete, neophodno je provoditi dovoljno vremena s njime. Uključite se u djetetov život, upoznajte njegove prijatelje. Na taj će se način vaše dijete osjećati slobodno u vašem društvu. Ako imate puno obaveza, odvojite trenutak, i objasnite djetetu zašto niste tu, a kad vam se ukaže prilika, budite zajedno.
  • Postavljajte pitanja
Ova pitanja trebaju biti jednostavna kako bi dijete lako odgovorilo na njih, čak i kad je sasvim malo. Uz djetetove odgovore ćete ga bolje razumjeti, dozvoliti mu da iskaže svoje osjećaje i saznati ima li kakvih poteškoća. Ovdje su neki od primjera pitanja.
  • Slušajte svoje dijete
Dijete očekuje da ga se ozbiljno shvati kad nekome nešto govori. Saslušajte ga bez osuđivanja. Pokušajte razumjeti djetetov pogled na stvari i njegov način razmišljanja. Ako se u nečemu ne slažete, polako djetetu objasnite svoj stav. Budite mu podrška i naglasite mu svoju ljubav čak i ako je negdje pogriješilo. Ohrabreno dijete postaje odgovorno i samostalno.
  • Razgovarajte sa svojim djetetom
Nastojte da vaša roditeljska uloga bude jasno razdvojena od one prijateljske. Pravila trebaju postojati, ali je jednako važno i razumijevanje koje proizlazi iz prijateljskog dijela odnosa. Taj dio će vašem djetetu ulijevati povjerenje, a putem tog povjerenja vi upoznajete svoje dijete i pomažete mu.
  • Pitajte dijete za mišljenje pri donošenju odluka
Neka vaše dijete sudjeluje u odlukama vezanim uz, npr. preuređenje sobe, organiziranje izleta ili putovanja... Ubrzo ćete shvatiti kako vaše dijete razmišlja, doprinjeti njegovom samopouzdanju i naučiti ga na koji se način donose odluke.
  • Budite u toku s interesima svojeg djeteta
Interesi vašeg djeteta se s odrastanjem mijenjaju, a da biste ostali u kontaktu trebate biti upoznati s tim interesima. Razgovarajte o omiljenim djetetovim temama, družite se na način koji odgovara vašem djetetu. Kroz sve to ćete ga bolje upoznati i učvstiti vašu međusobnu vezu.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner