New
Prognoza vremena
DOM
KAKO PREPOZNATI ORGANSKO JAJE?


kako prepoznati organsko jaje

Oni koji žive ili imaju rođake na selu, vjerojatno odmah mogu prepoznati razliku između domaćeg ili organskog jajeta, i onog kupljenog u obližnjoj trgovini.

To je stoga što se i kokoši iz slobodnog uzgoja razlikuju od kokoši iz kaveznog, odnosno podnog uzgoja. U čemu je razlika?

U kaveznom (baterijskom) uzgoju, kokoši su nagurane u kaveze. Ne mogu se micati i tretira ih se kao strojeve, a često se hrane umjetnim smjesama. Kod podnog uzgoja, kokoši nisu u kavezu i mogu se kretati unutar prostorije, ali ne mogu izaći van, na svježi zrak. Slobodni pak uzgoj znači da su kokoši slobodne i imaju pristup vanjskom prostoru. Uz to, u ishrani kokoši s organskih farmi ne koriste se štetne kemijske komponente niti hormoni. Kokoši cijeli dan čeprkaju po zemlji tražeći crviće i gliste, jedu travu i probrane žitarice, a kad je sezona voća, uživaju u zrelim plodovima.

Žumanjci organskih jaja, uglavnom su znatno jače, tamnije boje (na fotografiji, prvi žumanjak), pa tako i sve što pripremite od njih ima jasno žutu boju. Žumanjak kokoši sa sela može biti i nešto svjetlije nijanse, jer boja žumanjka ovisi i o vrsti ishrane.

U svakom slučaju, kod domaćih i organskih jaja nutritivna vrijednost je veća, jaja obiluju beta-karotenom i omega-3 masnim kiselinama, te imaju veće količine vitamina A, B i E.

Više:

Organska hrana

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner