New
Prognoza vremena
DOM
ČIPS OD BANANA


banana-cips

Čips od banana je zdrava zamjena za industrijske grickalice, jer je ukusan i niskokaloričan, pogotovo ako se dobije sušenjem, odnosno dehidracijom banana. Pripremiti možete slani ili slatki čips od banana. Ako se odlučite za slani čips, onda će vam biti potrebne banane koje nisu sasvim sazrele, a za slatki će vam trebati zrele banane.

Sastojci koji su vam potrebni:
  • banane
  • sok od limuna
  • po želji; sol, smeđi šećer, kokos, cimet...

Postupak:

Ogulite i narežite banane tako da ploškice budu 3-5 mm širine. Da bi lakše izrezali banane na ploškice, stavite ih prije rezanja u hladnjak kako bi se stvrdnule i olakšale rezanje.

Narezane ploškice banana potom umočite u sok od limuna. Ovim postupkom namakanja ploškica banana u limunov sok, spriječavate tamnjenje banana. Ako ne volite okus limunovog soka, razrijedite sok od limuna vodom, te držite u njemu ploškice banana par minuta.

Zagrijte pećnicu.

Ploške banana poslažite na rešetku za pečenje (ako su ploške manje, na rešetku stavite papir za pečenje po kojem ih poslažite).

Posipajte ih okusom po želji.

Stavite rešetke s ploškama banana u zagrijanu pećnicu, podešenu na vrući zrak.

Čips treba sušiti par sati, na niskoj temperaturi (50-70°C). Što će se dulje sušiti, to će biti hrskaviji.

Čips je gotov kada komadići banane očvrsnu i kada se na njima stvori kožica. Pred kraj sušenja češće provjerite jesu li gotovi.

* Umjesto sušenja, banane možete i ispeći, pa je postupak brži. Na ploške banana kapnite malo ulja i pecite ih 15-ak minuta na 180°C, pazeći da ne pregore. Banane ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner