New
Prognoza vremena
ZAŠTO, KAKO?KAKO PLOVI PODMORNICA?


Podmornica je plovno sredstvo koje može ploviti (plutati) po moru, i pod morem. Dok roni, može se kretati u svim smjerovima.

Način na koji obavlja zadatke određuje je li podmornica prema svojim svojstvima prava podmornica ili ronilica. Prava podmornica plovi i obavlja zadatke pretežno u zaronjenom stanju, dok ronilica provodi više vremena u površinskoj plovidbi, a manje u ronjenju.

Povijest

Priča o podmornicama počinje još u 16. stoljeću. Prvi projekt podmornice napravio je Englez William Bourne 1578. godine, a prvu podmornicu je sagradio Magnus Pegelius 1605. godine. 1620. godine, Nizozemac Cornelius Drebbel, sagradio je drvenu podmornicu koja je ronila na dubini 3 do 5 metara, a kretala se na vesla. Obje podmornice su bile izrađene od drveta obloženog kožom. 1776. godine, Amerikanac David Bushnel je izradio vojnu podmornicu Turtle. To je bila prva podmornica s metlanim trupom, a imala je oblik jajeta.

Danas je podmornica pomorsko plovilo koje se ne koristi samo u vojne svrhe. Uz pomoć podmornica znanstvenici istražuju podmorje, a koristi se i u turizmu.

Kako podmornica plovi?

S obzirom da putuju ispod površine, podmornice se grade s posebnim zapečaćenim odjeljcima koji se otvaraju i ispunjavaju vodom. Težina vode tada povuče podmornicu prema dolje. Kad je spremna vratiti se na površinu, posada oslobađa vodu u tim odjeljcima te ona postaje lakša i zatim ispliva.

Podmornice i ronilice plove na kovencionalni (uz pomoć elektromotora) ili na nuklearni pogon.

Kad podmornica putuje podmorjem, i mornari žele vidjeti što se događa na površini, podmornica ne treba izroniti. Mornari jednostavno podignu periskop (optički uređaj - cijev s otvorom i ogledalima), uz pomoć kojega imaju pogled na površinu iz svih kuteva.

Zanimljivosti

- Prva upotrebljiva podmornica bila je zapravo čamac na vesla prekriven nepromočivom kožom.

- U prve podmornice su stali jedan do dva čovjeka, a danas je ta brojka i troznamenkasta.

- Ratne podmornice imaju duge projektile zvane torpeda koje ispaljuju na neprijateljske brodove.

- Neke podmornice mogu ostati pod morem do šest mjeseci.

- Najveću podmornicu na svijetu su izradili Rusi. Dugačka je 175 metara i ime joj je "Morski pas".

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner