New
Prognoza vremena

NOGOMET


hrvatska_skotska-240510

Koliko znaš o nogometu?

Nogomet
je ekipni sport koji se igra između dvije ekipe sastavljene od jedanaest igrača ili igračica. Nogomet je trenutno najpopularniji sport na svijetu. Igra se nogometnom loptom na pravokutnom igralištu, s travnatom ili umjetnom površinom. Golovi su smješteni nasuprot jedan drugome na kraju igrališta. Cilj je igre ubaciti loptu u protivnički gol, manevrirajući loptom bilo kojim dijelom tijela osim rukom ili dlanom (rame je dozvoljeno). Jedino vratar može u ograničenom području igrati rukom. Pobjednik utakmice je ekipa koja na kraju utakmice zabije više pogodaka (golova, zgoditaka).

Suvremena nogometna igra razvila se u Engleskoj poslije stvaranja prvog nogometnog saveza davne 1863. godine. Prva pravila datiraju iz iste godine, a s manjim promjenama održala su se i do danas. Najviše nogometno tijelo je FIFA (Fédération Internationale de Football Association). FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, najprestižnije natjecanje u nogometu, a možda i najpopularnije sportsko natjecanje uopće.

klinci-nogomet

NOGOMETNA UTAKMICA

Nogomet se igra po propisima koji se nazivaju nogometna pravila. Ekipa koja zabije više pogodaka na kraju utakmice jest pobjednik, a ako obje ekipe imaju jednak broj postignutih pogodaka (ili nijedna), utakmica je neodlučena (remi). Neriješen rezultat se može riješiti produžecima, a ako je i tada neodlučeno, onda se pristupa izvođenju jedanaesteraca. Jedanaesterac je vrsta slobodnog udarca u nogometnoj igri, koji se izvodi s približno 11 metara ispred sredine gola. Samo vratar smije braniti gol od napadačevog udarca.

Nogometna utakmica se sastoji od dva poluvremena od kojih svako traje 45 minuta, s pauzom od 15 minuta. Dakle, utakmica traje 90 minuta. Sudac je jedini službeni mjerač vremena na utakmici. On donosi odluku kolika će biti nadoknada izgubljenoga vremena.


IGRAČI

nogomet08

U nogometu se za pobjedu natječu dva sastava. Nogometni sastav ima najviše 11 igrača (vratar + 10 igrača). Sastav može imati i manje igrača, ali to ovisi o veličini terena za igranje. Uz igrače je obično na terenu i sudac, koji se brine za poštivanje pravila igre te za vrijeme trajanja utakmice.

U pravilima nogometa, samo vratar ima određenu ulogu. Vratar se može koristiti rukom ili dlanom te se kretati s loptom u rukama, ali samo unutar šesnaesterca ispred vlastitog gola. (Šesnaesterac ili kazneni prostor je prostor pravokutnog oblika koji ulazi u teren 16,46 m sa svake strane gola pod pravim kutom). Svi ostali igrači mogu igrati na bilo kojem mjestu na terenu. U modernom nogometu, postoje, osim vratara, još tri osnovne pozicije:

  • Napadači: čija je glavna uloga zabijanje golova
  • Vezni igrači: čija je uloga oduzimanje lopte protivniku te upošljavanje napadača kvalitetnim loptama
  • Braniči: njihova je uloga sprečavanje protivničke ekipe da zabiju gol

Ove se pozicije dalje razrađuju. Ta se razrada najčešće očituje u postavljanju igrača na određenu stranu, npr.: postoje centralni (središnji) braniči, te lijevi i desni vezni igrači. Iako igrači igraju na unaprijed određenoj poziciji, oni mogu bez problema prijeći na neku drugu poziciju. Određivanje pozicije na kojoj će igrači igrati zove se nogometna formacija. Formacija ujedno definira i taktiku, a određuje je trener.

Tijekom utakmice, više igrača može biti zamijenjeno. Maksimalan broj zamjena tijekom utakmice jest tri, iako broj zamjena može varirati u prijateljskim utakmicama. Najčešći razlozi za zamjenu su: ozljeda, umor, taktička promjena... Prema propisima FIFA-e, zamijenjen igrač ne smije više ući u igru za vrijeme utakmice.


OPREMA

10145502

Osnovna oprema koja je potrebna za nogometnu utakmicu uključuje majicu, hlače, čarape (štucne), kopačke i adekvatne štitnike za potkoljenicu. Ne smiju nositi ništa što je opasno za protivničkog igrača ili tog samog igrača. Također se nikakav nakit, pa ni vjenčani prsten, ne smije nositi. Samo sudac smije, tj. treba nositi sat. Vratari moraju imati drukčiju opremu od suigrača, protivničkih igrača i sudaca.


NOGOMETNA LOPTA

lopta_gol0
  • Lopta mora biti okruglog oblika.
  • Mora biti izrađena od kože ili nekog drugog materijala odobrenog isključivo od FIFE.
  • Opseg je određen između minimalno 68 i maksimalno 70 cm.
  • Ne smije biti lakša od 410 i teža od 450 grama.

SUCI

Utakmicu sudi glavni sudac, koji ima potpunu ovlast da provodi sva nogometna pravila tijekom utakmice za koju je izabran da sudi (5. pravilo). Odluka glavnoga suca je konačna. Glavnom sucu pomažu pomoćni suci, a svugdje bi trebao biti i četvrti sudac, iako FIFA to ne zahtijeva. Glavna je uloga četvrtog suca pomaganje ostaloj trojici sudaca i, ako je potrebno, zamjena jednog od trojice sudaca. Ako se ozlijedi jedan od trojice sudaca, na njegovo mjesto uskače četvrti sudac. Budući da u tom slučaju nema četvrtog suca, postoji i peti sudac, koji uskače na mjesto četvrtog suca.


PREKRŠAJI

kuzmanovic-zuti-karton-jpg

Nogomet je dinamična i brza igra u kojoj su dodiri i sudari stalni dio igre, ali igrači moraju voditi računa da ne povrijede druge igrače, pogotovo namjerno. Takvo ponašanje se kažnjava i o tome odlučuje sudac. Vrijeđanje, glumljenje povrede ili prekršaja, izlazak van terena bez dozvole suca i ostali nedozvoljeni oblici ponašanja, trebaju biti kažnjeni pokazivanjem žutog ili crvenog kartona.
  • Osnovnim prekršajem se smatra dodirivanje lopte rukom ili dlanom, tijekom igre od strane igrača. Branič može koristiti ruke tijekom obrane i ispucavanja lopte.
  • Žuti karton je kazna za počinjeni prekršaj koji se na utakmici može jednom igraču najviše pokazati dva puta, nakon čega igrač mora napustiti igru bez prava na zamjenu.
  • Crveni karton je kazna koju sudac može dosuditi ukoliko je počinjeni prekršaj iznimno težak. Kad sudac dosudi crveni karton, igrač je isključen iz igre i mora odmah napustiti teren.
Sudac može kazniti i zamjenu, čak i ako zamjena nije u igri.


LOPTA U IGRI I LOPTA IZVAN IGRE

soccer-kick-5

U Pravilima, dva su osnovna dijela igre lopta u igri i lopta izvan igre. Sve vrijeme, od početnog udarca pa do kraja poluvremena, osim kada lopta izađe van granica igrališta ili sudac zaustavi igru, lopta je u igri. Kada lopta nije u igri, ona se vraća na jedan od osam sljedećih načina:

  • Početni udarac: na početku utakmice, poluvremena ili produžetka, ili nakon gola protivničke ekipe.
  • Aut: kada lopta cijelim obujmom prijeđe aut-liniju, lopta je dodijeljena ekipi suprotnoj od one koja je zadnja dirala loptu.
  • Gol-aut: kada lopta cijelim obujmom prijeđe gol-liniju, a da gol nije zabijen, te pod uvjetom da je ekipa koja je napadala zadnja dirala loptu, gol-aut je dodijeljen ekipi koja se do kraja te akcije branila.
  • Korner: kada lopta cijelim obujmom prijeđe gol-liniju, a da gol nije zabijen, pod uvjetom da je loptu zadnja dirala ekipa koja se branila, lopta je dodijeljena ekipi koja napada.
  • Indirekt: lopta se dodjeljuje ekipi suprotnoj od one koja je napravila prekršaj koji nije ometao protivnika (zaleđe, predugo držanje lopte u rukama vratara...).
  • Slobodan udarac: dodijeljen je ekipi koja je skrivila prekršaj dok je lopta bila u igri. Najčešći povod za slobodni udarac je rušenje ili namjerno udaranje protivnika. Igrač suprotne momčadi tada može izvesti izravan udarac na gol, s mjesta na kojem se prekršaj dogodio.
  • Jedanaesterac: dodijeljen je ekipi čiji je igrač pretrpio prekršaj u šesnaestercu protivnika.
  • Sudačko podbacivanje: događa se kada sudac zaustavi igru zbog npr.: ozbiljne ozljede igrača, ulaska stranoga tijela u teren, probijanja lopte i sl..
  • Autogol - Ukoliko igrač ubaci loptu u mrežu vlastite momčadi, zgoditak se pripisuje suprotnoj momčadi.

ZALEĐE

Igrač je u zaleđu ako je bliži gol-liniji od suparnika i lopte, osim ako je u svom polju dijelu igrališta. Ako je igrač u crti, tj. u ravnini sa suparnikom, tada zaleđa nema. Trenutak u kojemu pomoćni sudac mora odrediti ima li zaleđa trenutak je upućivanja lopte prema igraču. Ako u tom trenutku zaleđa nije bilo, igrač slobodno može doći do gol-linije.

Ako je lopta upućena igraču koji je u zaleđu, a on očito pokazuje da ne namjerava igrati loptom ili ometati braniča u dobivanju posjeda lopte natrag, tada se zaleđe ne dosuđuje, a neki drugi igrač slobodno može manevrirati loptom te, naravno, dodavati se, pod uvjetom da nema zaleđa.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner