New
Prognoza vremena

KAKO NAUČITI VOZITI BICIKL?


voznja_bicikla
Vožnja bicikla je izazov i veselje svakom djetetu. Između četvrte i desete godine života, većina djece razvije fizičku koordinaciju, dobru ravnotežu i princip zaustavljanja na svom triciklu ili biciklu s pomoćnim kotačima, tako da su spremna za učenje vožnje bicikla. No također je potrebna i psihička spremnost (samopouzdanje) te motivacija za učenje vožnje. Nemojte umjesto djece odlučivati kad su spremni za učenje vožnje bicikla. Djeca su spremna naučiti voziti kada oni to žele. To je obično povezano s prijateljima koji imaju bicikl, starijom braćom ili sestrama i vašim načinom života. Put do samostalne vožnje bicikla, ovisno o spremnosti djeteta, može biti duži ili kraći.
KAKAV BICIKL KUPITI
  • mogućnost podešavanja sjedala
  • torpedo (nožna kočnica − na pedalama)
  • ručna kočnica
  • zaštita na lancu
  • gumeni kotači sa zračnicama
  • pomoćni kotači se uklanjaju
  • kvalitetne pedale, lanac i ostali dijelovi − neće se raspasti
  • spužvaste zaštite na metalnoj šipki na upravljaču (štiti od ozljeda prilikom pada, kočenja i sl.)


* Kod kupovine bicikla za djecu pripazite na dimenzije kotača (izražene u inchima), a ne na veličinu okvira kao kod kupovine bicikla za odrasle.

Dob djeteta       Visina djeteta     Dimenzije kotača dječjeg bicikla

2-4 god.             85 - 100 cm                  12"
3-5 god.             95 - 110 cm                  14"
5-7 god.           110 - 120 cm                  16"
7-9 god.           120 - 135 cm                  20"
9-11 god.         135 - 145 cm                  24"
11+                     145+                         26"


OPREMA ZA VOŽNJU

  • kaciga

Kaciga štiti dijete od ozbiljnih ozljeda i treba je uvijek nositi. Nošenje kacige pri svakoj vožnji pomaže djeci da razviju naviku nošenja. Kacigu treba nositi prilagođenu, na vrhu glave tako da pokriva vrh čela. Kaciga je dobro pričvršćena ako se ne miče po glavi ili klizi prema očima kad je gurnuta ili povučena. Remen treba biti čvrsto priljubljen uz bradu.

  • rukavice kako biste zaštitili kožu na rukama djeteta
  • štitnici za koljena i laktove tijekom prvih vožnji
  • bicikl treba prilagoditi tako da dijete može dosegnuti pedale, volan i kočnice

IDEMO UČITI


IZABERITE BICIKL 3263972586_8725507e93_o

Izaberite bicikl na kojem dijete može nogama dosegnuti tlo. Skinite pomoćne kotače.

PRONAĐITE TRAVNATI TEREN

Travnati teren može ublažiti eventualni pad djeteta.

KACIGA!

Obavezno djetetu na glavu stavite kacigu i po potrebi štitnike.

SMJESTITE SE NA MALU UZBRDICU

Neka dijete sjedne na bicikl s nogama na tlu. Pustite bicikl kako bi dijete shvatilo da se ništa neće dogoditi i da neće pasti.

KOČNICE

Pokažite djetetu kako zaustaviti bicikl. Pridržavajte ih i nježno gurajte prema naprijed dok pritišću kočnice kako bi se zaustavili. Vježbajte kočenje sve dok niste sigurni da znaju kako.

RAVNOTEŽA

Recite djetetu da podigne noge kako bi bicikl sam polako krenuo. Stvar je u tome da dijete osjeti ravnotežu. Dijete, ako se osjeća nesigurno ili se uplaši, može nogice spustiti dolje. Možda će željeti da trčite pored njega. Trčite pored bicikla pridržavajući ga jednom rukom za sjedalo, a drugom za volan. Tako pokazujete kako okrećete volan da biste zadržali bicikl uspravnim. Nastojte čim manje pridržavati bicikl. Hvalite puno svoje dijete za svaki uspješan pokušaj.

PONAVLJANJE

Ponavljajte vježbu sve dok dijete ne stekne samopouzdanje.


Pedaliranje

• RECITE DJETETU DA STAVI STOPALA NA PEDALE i pedalira dok ga vi malo gurate. Trčite pored bicikla pridržavajući ga jednom rukom za sjedalo, a drugom za volan. Nakon nekoliko puta neka proba samostalno okretati pedale.

• PONAVLJAJTE PEDALIRANJE dok djetetu nije udobno.

• POKAŽITE DJETETU KAKO ZAUSTAVITI BICIKL.
Pridržavajte ga i nježno gurajte prema naprijed dok pritišće kočnice kako bi se zaustavilo. Vježbajte kočenje sve dok niste sigurni da zna kako.

childrens_bicycle

Vožnja

Za sve je potrebna vježba. Vožnja zajedno s vašim djetetom je vjerojatno najbolji način vježbanja pravila. Objasnite pravila i onda vozite, a s vremenom se zaustavite kako biste ponovili ono što je upravo napravilo i pohvalite ga za njegove uspjehe. Potrebno je napomenuti da, ako su iza vas, vaše pravilo da se ne smije automatski pratiti vozač ispred, bit će velik izazov. Kao i kod skoro svake vještine, potrebna je vježba kako bi se tehnika savladala. Bit će potrebno više od jedne vježbe. No, rezultat je vrijedan vašeg truda.

Izbjegnite ove pogreške

• Neka prvi dan učenja vožnje bicikla (bez pomoćnih kotača) ne bude i prvi dan na novom biciklu.
Dijete će se osjećati sigurnije ako je "na poznatom terenu", poput svog starog bicikla kojem ste skinuli pomoćne kotače ili prijateljeva bicikla koji često viđa u susjedstvu.

• Ako dijete tijekom učenja vožnje držite za sjedalo ili trčite pored njega, nemojte ga varati i govoriti da ga držite ako to uistinu i ne činite. Ako dijete padne s bicikla, izgubit će povjerenje u vas. Također mu recite da ćete prestati trčati kada vidite da je ono stabilno. Ako vam izgleda stabilno, svakako djetetu najavite da će voziti samo.


PRAVILA SIGURNOSTI PRI VOŽNJI BICIKLA

  • PRIJE IZLASKA NA CESTU OBAVEZNO SE ZAUSTAVI

Djeca moraju naučiti zaustaviti se, pogledati lijevo, desno, pa opet pogledati lijevo i oslušnuti kako bi bili sigurni da ne dolazi automobil prije nego krenu na cestu. Vrlo je važno pogledati još jednom ulijevo jer su automobili koji dolaze s lijeve strane na djetetovoj strani ulice i bliža su. Iskoristite vaš kolni prilaz ili pločnik kako biste pokazali djetetu kako ući na ulicu. Neka dijete vježba uključenje u promet, gledajući lijevo, desno pa opet lijevo. Naučite ih da to što oni vide automobil, ne znači da vozač vidi njih. Moraju pretpostaviti da ih vozač nije vidio.

  • POŠTUJ ZNAKOVE ZAUSTAVLJANJA

Budite sigurni da djeca poznaju osnovne prometne znakove zaustavljanja i signalizaciju semafora te da uvijek moraju voziti na desnoj strani, zajedno s prometom. Nakon toga povedite svoje dijete do kontroliranog raskrižja i vježbajte sigurno prelaženje. Objasnite djetetu da kada se voze u skupini, svaki biciklist se mora zaustaviti i provjeriti da je cesta sigurna za prijelaz prije nego je prijeđe. Naučite malu djecu da na prometnim raskrižjima siđu s bicikla i prijeđu prijelaz hodajući uz bicikl. Podsjetite ih da poštuju prometne znakove čak i kada izgleda da nitko ne dolazi.

  • POGLEDAJ IZA SEBE PRIJE NEGO SKRENEŠ, ZAOKRENEŠ ILI MIJENJAŠ TRAKE

Djeca moraju naučiti pogledati iza sebe prije nego skrenu, zaokrenu ili mijenjaju trake. Najbolje mjesto za vježbanje ovog pravila je na mirnom parkiralištu ili igralištu. Stojte iza njih dok se voze niz ravnu, obojanu crtu. Držite u zraku karte s brojevima i neka vježbaju gledanje preko ramena tako da vam pročitaju broj bez skretanja s crte. Djeca ne bi smjela samostalno voziti bicikl prije nego usavrše ovu vještinu.

  • UVIJEK VOZI DESNOM STRANOM

Vozači automobila ne paze dolaze li bicikli krivom stranom ulice kod raskrižja ili kolnih prilaza. Brzina udarca automobila i bicikla veća je ako bicikl ide prema autu. Vožnja u pratećem smjeru prometa je sigurnija.

  • NE PRATI DRUGOG VOZAČA BEZ POŠTIVANJA PRAVILA

Biciklisti ne smiju "slijepo" pratiti jedan drugoga. Voze li jedan iza drugoga, prolaz kroz crveno svjetlo, nezaustavljanje pored znaka stop, silaženje s kolnog prilaza na cestu ili skretanje iz jedne trake u drugu, čini se djeci prirodnim jer su usredotočena na praćenje. Ovo je važna lekcija!

Pozor! 

Nikako ne dopustite da se vaše dijete vozi bez kacige, čak ni ispred kuće, na pločniku ili biciklističkoj stazi!

Međutim, nakon vožnje bicikla, kacigu treba odmah skinuti!

Ako se ide igrati na igralište ili penjati na stablo, naučite dijete da uvijek skine kacigu!

Children-biking

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner