New
Prognoza vremena

ZA ZDRAVE PREDŠKOLCE

Djeca predškolske dobi puna su energije, a mogu je koristiti konstruktivnije od jednogodišnjaka ili dvogodišnjaka. Umjesto da samo trčkaraju dvorištem, predškolska djeca posjeduju tjelesne mogućnosti i koordinaciju potrebnu za vožnju bicikla ili natjeravanje leptira.

Predškolska djeca također spoznaju što znači igrati se s prijateljem, za razliku od paralelne igre mlađe djece. Mogućnost boravka u društvu druge djece omogućit će im stjecanje važnih društvenih vještina, poput dijeljenja i izmjenjivanja u igri. Nesumnjivo će dolaziti do razmirica, ali do predškolske dobi dijete će naučiti surađivati i komunicirati tijekom igre.

Pomozite djetetu da stekne nove vještine

za_zdrave_predskolce10

Dok rastu, predškolska djeca razvijaju važne motoričke vještine. Nova postignuća kojima će se vaše dijete hvalisati uključuju poskakivanje, skok udalj, hvatanje lopte, izvođenje premeta, preskakanje i stajanje na jednoj nozi dulje od 5 sekundi. Zajedničkom igrom i vježbanjem pomoći ćete djetetu uvježbati ove vještine.

U obiteljskoj šetnji vaše će se dijete možda požaliti: "Umoran sam!". Najvjerojatnije se ne radi o umoru nego dijete osjeća dosadu. Žustra šetnja malom djetetu može biti dosadna, ali ima načina da u nju unesete živost, pomognete djetetu da usavrši već stečene vještine i razvije nove. Možete pokušati nešto od sljedećeg:

- šetnju pretvorite u lov dajući djetetu zadatke, primjerice da pronađe crvena vrata, mačku, zastavu ili predmet kvadratnog oblika;

- pjevajte ili recitirajte brojalice dok hodate;

- izmjenjujte hodanje sa skakanjem, utrkivanjem, poskakivanjem ili hodanjem unazad;

- pretvorite šetnju u matematičku vježbu obraćanjem pažnje na brojeve i brojanje: Koliko je prozora na vratima garaže? Vidiš li koji broj tri?

Ovakve su aktivnosti zabavne, a ujedno i pripremaju dijete za školu.

Koliko je aktivnosti dovoljno?

Predškolska bi djeca svaki dan trebala imati barem sat vremena organizirane tjelesne aktivnosti, osmišljene od strane odrasle osobe. Osim toga, trebali bi imati barem jedan do nekoliko sati slobodne igre.

Predškolska djeca ne bi smjela biti neaktivna dulje od sat vremena odjednom, osim tijekom sna. Važno je ograničiti gledanje TV-a (uključujući video i dvd) te korištenje računala na najviše 1-2 sata dnevno.

Organizirana igra

za_zdrave_predskolce11

Predškolska djeca najvjerojatnije će u vrtićima i ostalim predškolskim ustanovama sudjelovati u organiziranoj igri, poput "Ringe, ringe, raja" ili "Ide maca oko tebe". Također možete upisati dijete u sportsku igraonicu ili plesni tečaj za predškolsku djecu. Djetetu možete i kod kuće osigurati organiziranu igru na otvorenom – igrajte se u dvorištu ili zajedno zasadite dio vrta. Djeca uživaju i u odlascima u park.

Iako mnoga djeca više vole aktivnosti na otvorenom, postoje zabavne igre koje se mogu odvijati u kući: utrka s preprekama prilagođena djeci, lov na skriveno blago, tvrđave izgrađene od plahti i kutija ili stolaca. Odredite prostor za igru i uklonite sve lomljive predmete.

Evo još nekoliko prijedloga za organiziranu igru:

- igrajte se hvatanja lopte koja odskakuje;

- vježbajte bacanje pomoću papirnatih aviona;

- održavajte ravnotežu hodajući s vrećom za sjedenje – otežajte igru postavljajući stazu za slalom;

- igrajte ples zamrzavanja;

- igrajte se vožnje kolica držeći dijete za noge dok ono hoda na rukama ("tačke").

Mnogi roditelji žele uključiti predškolsku djecu u organizirano treniranje nekog sporta. Iako neki klubovi primaju čak i četverogodišnjake, organizirani i ekipni sportovi se ne preporučuju za tako malu djecu. Predškolska djeca ne mogu razumjeti složena pravila i često ne mogu dovoljno dugo zadržati pažnju, ne posjeduju potrebne vještine i koordinaciju.

Ukoliko odlučite da dijete počne trenirati neki ekipni sport, poput hokeja ili nogometa, neka naglasak svakako bude na pomaganju djetetu da usvoji osnovne tjelesne vještine poput trčanja, i temeljne društvene vještine poput poštivanja pravila i izmjenjivanja u igri.

Ako zaključite da vaše dijete nije spremno za sudjelovanje u ekipi ili nije zainteresirano za sport, radije se usredotočite na usavršavanje temeljnih vještina – poskakivanja na jednoj nozi, hvatanja lopte, izvođenja premeta, te možda vožnje bicikla.

Ako želite naučiti dijete igrati rukomet, započnite učeći ga osnovnim vještinama, poput bacanja, hvatanja i gađanja mete loptom. Zatim, ako igrate tenis, ne brinite ako dijete ne dobaci lopticu ni do mreže – dovoljno je da trči u pravom smjeru.

Slobodna igra

To je igra u kojoj je dijete više-manje prepušteno sebi u sigurnoj okolini. Dijete treba imati mogućnost izbora između različitih aktivnosti, poput istraživanja, igranja s igračkama, slikanja i crtanja, slaganja slagalica ili kostimiranja.

Tijekom igre pretvaranja, predškolska djeca često preuzimaju spolno određenu ulogu jer se počinju identificirati s pripadnicima istog spola. Djevojčice mogu glumiti majku "obrađujući" vrt, dok dječak može oponašati oca praveći se da kosi travu. Jasno je da dijete prati kako vi provodite vrijeme, pa mu osigurajte dobar primjer redovito vježbajući. Vaše dijete će vježbu doživjeti kao nešto što rade roditelji pa će ga i ono htjeti upražnjavati.

Sigurnosne mjere

kacigaBez obzira na vrstu tjelesne aktivnosti kojom se bavi vaše dijete, važno je misliti na njegovu sigurnost. Ne zaboravite da predškolska djeca još razvijaju koordinaciju, ravnotežu i sposobnost procjenjivanja. Dok se djeca igraju, vaš je zadatak pronaći ravnotežu između dopuštanja djetetu da iskuša nove stvari i poduzimanja potrebnih mjera sigurnosti i sprečavanja ozljeda:

- dijete na triciklu ili biciklu uvijek mora nositi kacigu;

- ukoliko to već niste učinili, sad je vrijeme za razgovor o sigurnosti na ulici, jer i najopreznije dijete predškolske dobi može istrčati na ulicu za loptom;

- predškolsko dijete u bazenu mora biti pod stalnim nadzorom odrasle osobe, čak i ako zna plivati.

Ovo je zahtjevno razdoblje jer djeca žele veću neovisnost - i trebaju je imati u određenoj mjeri - ali ne mogu ostati bez nadzora. Predškolska djeca još trebaju roditelje da im postave granice. Ako osigurate djetetu pravu kombinaciju mogućnosti za organiziranu i slobodnu igru, postavljate temelje zdravom načinu života od kojeg će dijete čitav život imati koristi.

 Prevela: Iva Š.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner