New
Prognoza vremena

MALA DJECA I VELIKA PITANJA

mala_djeca_velika_pitanja3
Jeste li ikada postavili pitanje djetetu i unaprijed znali da je odgovor potpuno irelevantan?

To se događa većini roditelja. I to ne zato što ne mogu imati povjerenja u svoje dijete, već zbog toga što mnoga djeca u dobi od dvije, tri ili četiri godine, imaju toliko razvijenu vještinu govora da roditelji ponekad zaborave da ipak postoje neke stvari koje oni ne mogu do kraja razumjeti.

Pripremili smo primjere nekih pitanja koja ne bi trebalo postavljati maloj djeci:

  • Jesi li siguran/sigurna? - Priznati ćete, malo dijete zapravo nikada nije sigurno u nešto. Može biti sigurno da ne želi učiniti ono što mu kažete, ali ne može sa sigurnošću znati je li ono što od njega tražite neophodno.
  • Moraš li u WC? - Najčešće će odgovor biti potvrdan, a negativan će biti ako se dijete zaigralo. Najbolje je ništa ne pitati, nego jednostavno dijete odvesti u toalet.
  • Zašto si to napravio/napravila? - Mala djeca zapravo ne znaju zašto su pošarala zid ili bacila kockicu u WC školjku. Roditelj treba jednostavno korigirati ponašanje, jer je uzrok vjerojatno čista radoznalost.
  • Voliš li me? - Da, djeca vole svoje roditelje i na ovo pitanje znate odgovor. Umjesto toga recite vi djetetu koliko ga volite.
  • Koga voliš više: mamu ili tatu? - To pitanje ne treba nikada uputiti djetetu. Niti jedno dijete nikada ne bi smjelo biti u situaciji birati između dva roditelja.
  • Što želiš za ručak? - Na ovo pitanje vjerojatno ćete uvijek dobiti isti odgovor. Dakle, što god da je dijete odgovorilo, vi ćete ponuditi nešto drugo (osim u slučaju kada se radi o iznimnoj prilici: rođendan, neka proslava itd…). Radije ponudite izbor, npr: "Želiš li grašak ili špinat?"
  • Je li ti žao? - Što god da je dijete napravilo, ono, obzirom na svoju dob, vjerojatno ne osjeća žaljenje. I to je normalno. Radije objasnite djetetu da se radi o situaciji u kojoj se treba ispričati, te ako je potrebno odredite kaznu (npr. "vrijeme za razmišljanje" od 5 minuta).
  • Govoriš li istinu? - Ako ste postavili ovo pitanje, vjerojatno već znate da dijete nije reklo istinu. Ovo pitanje je kontraproduktivno jer, ukoliko je zaista dijete izreklo laž, na pitanje će najvjerojatnije odgovoriti sa "da". I tako ćemo imati dvije laži s kojima se moramo nositi, umjesto jedne.
  • Čuješ li me? - Ukoliko nema problema sa sluhom, sigurno vas čuje. Ali to ne znači da vas i sluša, ili obraća pažnju na ono što govorite. Jednostavno napravite pauzu i za koju minutu ponovo pokušajte razgovarati sa djetetom.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner