New
Prognoza vremena

ŠTO NAM GOVORE PLANETE


planete

Razgovor s planetama:
  •  Merkur

merkur
 Lukin portal: Merkure, reci nam nešto o sebi!

Merkur: Težak je život živjeti odmah do Sunca, ali netko je morao zauzeti i to mjesto. Imam vrlo toplu površinu i tlo slično onome na Mjesecu. Danju dostižem temperaturu i do + 465°C, a noću se ohladim do -180°C . Nemam atmosferu, što znači da na meni nema vjetra, kiše niti snijega. Od planete Zemlje sam manji gotovo 3 puta! Nemam mjesece, ali imam puno kratera od udara meteora. Potrebno mi je samo 88 zemaljskih dana da obiđem oko Sunca, i to je duljina moje godine. Oko Sunca se okrećem najvećom brzinom.

  • Venera

venera
Lukin portal: Venero, tko si ti?

Venera: Ja sam najsjajniji planet na nebu! Slične sam veličine kao Zemlja, samo sam dosta toplija, do + 470°C . Kao pećnica sam zahvaljujući svojim gustim oblacima koji drže tu toplinu. Moja atmosfera je 50 puta gušća od Zemljine, vjetar puše velikom brzinom pa moja površina često podsjeća na pustinjsku oluju. Na tlu imam aktivne vulkane, ne sadržim tekuću vodu i nemam mjesece. Oko svoje osi se vrtim jako dugo i suprotno od svih ostalih planeta.

  • Zemlja

Zemlja
Lukin portal: Draga naša Zemljo, što nam želiš rećii?

Zemlja: Sigurna sam da znate već puno toga, ali uvijek mi je drago kad mislite na mene! Nastala sam prije otprilike 4,5 milijardi godina i tada sam većinom bila rastopljena, a onda sam se polako stvrdnula. Jedina sam poznata planeta na kojoj ima živih bića; ljudi, biljaka i životinja. Treća sam planeta od Sunca i temperatura na mojoj površini je od - 70°C do + 55°C. Da se nalazim bliže Suncu, bilo bi vam prevruće, a da sam udaljenija, bilo bi prehladno za život. Moj jedini prirodni satelit je Mjesec. Dobri smo prijatelji. Moja površina je uglavnom prekrivena vodom i Mjesec mi puno pomaže da sa svom tom vodom izađem na kraj. Već znate da imam 6 kontinenata, aktivne vulkane, planine, mora i oceane. Čuvajte me i štitite, kao što ja štitim vas.

  • Mars

mars
Lukin portal: Marsu, kakav si ti planet?

Mars: Jako sam zanimljiv. Zovu me i Crveni planet zbog velikih količina željeza koje sadržim. Imam prašnjavu, stjenovitu površinu i tanku atmosferu. Na meni vladaju jake oluje koje neprestano mijenjaju moju površinu. Moja atmosfera nije dovoljno gusta da zarobi sunčevu svjetlost pa je kod mene dosta hladno; po zimi do  -120°C, a ljeti najviše do + 25°C. Imam najvišu planinu u cijelom Sunčevom sustavu, zove se Olympus Mons, i visoka je 27 km, što je oko tri puta više od vašeg Mount Everesta. Imam i dva satelita, Fobos i Deimos. Ta mala nebeska tijela sam uhvatio svojom gravitacijom. Ljudi stalno misle da je netko pao s mene, ali koliko ja znam, na mojoj su površini bili samo robotići koji me istražuju. Misle i da imam stanovnike, Marsovce, zbog nekih mojih sličnosti sa Zemljom. Neću vam reći, samo vi i dalje šaljite robotiće da mi ne bude dosadno.

  • Jupiter

jupiter


Lukin portal:
Jupiteru, zbog čega si ti osobit?

Jupiter: Pozdrav Zemljani! Pogledajte sliku, ogroman sam i ljutit planet na kojem vladaju najekstreminiji uvjeti u našem Sunčevom sustavu. Toliko sam velik, da bih u svoju unutrašnjost mogao pospremiti 1300 planeta Zemlje! Na meni bjesne oluje; jedna velika oluja traje već stoljećima i naziva se Velika crvena pjega. Okružuju me debeli, šareni oblaci otrovnih plinova, a zbog moje jake gravitacije imam mnoge mjesece, čak oko 63 poznata satelita! Imam i niz prstenova sličnih Saturnovim i najkraći dan od svih planeta. Oko svoje osi okrenem se za oko 10 sati, a oko Sunca za 11 godina i 314 dana.

  • Saturn

saturn
Lukin portal: Saturne, voljeli bismo te upoznati!

Saturn: Ja sam plinski div, poznat po svojim lijepim prstenovima, i po tome što sam druga po veličini planeta u našem Sunčevom sustavu. Mislim da sam najljepši planet, dobro, osim Zemlje, naravno. Moji spektakularni prstenovi su izrađeni od milijuna ledenih kristala! Neki su veliki kao kuća, a neki mali kao čestica prašine. Vrlo sam lagan, moja se atmosfera uglavnom sastoji od vodika. Kad bi me potopili u neku ogromnu kadu, plutao bih! Nisam baš miran. Olujni vjetrovi pušu mojom atmosferom brzinom od 800km/h. Imam najveći mjesec u Sunčevom sustavu, Titan i još oko 31 satelit. Potrebno mi je 29 godina i 46 dana da obiđem Sunce. 

  • Uran

uran copy
Lukin portal: Urane, što skrivaš?

Uran: Ja sam sasvim poseban i prvi sam planet koji je otkriven teleskopom. Ne okrećem se kao Zemlja, već se kotrljam poput bačve! Imam veličanstvenu modrozelenu boju zbog velike količine plina metana. S obzirom da mi treba 84 zemaljskih godina za krug oko Sunca, svaki od mojih polova je na dnevnom svjetlu 42 godine, a u tami sljedeće 42 godine. Prosječna temperatura mi je –210°C. Skrivam svoju unutrašnjost, ali znanstvenici pretpostavljaju da je ispod moje atmosfere vruć i jako dubok ocean vode, amonijaka i metana. Imam 27 prirodnih satelita.

  • Neptun

neptun
Lukin portal: Neptune, predstavi nam se!

Neptun: Velik sam planet, gotovo četiri puta veći od Zemlje! Ipak, nikad nisam vidljiv golim okom, jer me zasjenjuju Jupiterovi mjeseci, patuljasti planet i asteroidi. Na mojoj površini bijesne žestoke oluje, vjetrovi su najbrži i pušu oko deset puta brže od uragana na Zemlji. Moje plavetnilo dolazi od sastava moje atmosfere, slične Uranovoj. Umjesto Plutona, sada nosim titulu najudaljenijeg planeta od Sunca u našem Sunčevom sustavu. Do sada mi se najviše približila vaša letjelica Voyager 2, 1989. godine. Imam 13 satelita, a oko Sunca se okrenem za 164 godine i 79 dana.

  • Pluton

pluton copy
Lukin portal: Plutone, što se dogodilo?

Pluton: Teško je biti mali i nitko to ne zna bolje od mene, koji se više i ne računam kao planet. U kolovozu 2006. godine, odlučeno je da bih trebao biti stavljen u posebnu kategoriju objekata, pod nazivom patuljasti planeti. Iako više nisam zvanično priznati planet kao moji susjedi, još uvijek sam tamo i nudim puno zanimljivih informacija. Zato što sam toliko udaljen od Sunca, sastojim se od kamena s vrlo debelim slojem leda pa su i moje temperature iznimno niske, do - 251°C . Budući da sam najmanji, manji od Zemljinog mjeseca, najtamniji i najhladniji, nije me posjetila još niti jedna zemaljska misija. Ali, družim se sa svojim mjesecom Charonom. On je približne veličine kao i ja, i ne vrti se oko mene kao obični sateliti, nego se skupa vrtimo oko zajedničkog centra. Zbog toga nas nazivaju dvostrukim planetom.

Pripremila:
prof. Maksuda Muratović, mr.sci fizike

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner