New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZDRAVLJE
ZDRAVLJE

KOLIKO I KAKO SE KREĆU VAŠA DJECA?


kretanje djece

Kao što je smanjeno kretanje i povećan rizik od pretilosti kod odraslih postalo važno pitanje, tako i smanjeno kretanje djece predstavlja sve veći zdravstveni problem.

Podaci ukazuju na negativan trend: prije desetak godina povećanu tjelesnu masu imalo je 10,5% djece, a 3.8% njih bilo je pretilo. Podaci Hrvatskog javnog zavoda nam govore da danas čak 26,4% školske djece ima prekomjernu tjelesnu težinu, a 11.2% je pretilo. Hrvatska je time postala 7. u Europi po broju pretile djece. Pretilost je povezana uz mnogobrojne kronične bolesti i negativna stanja poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, artritisa, loše probave, slabijeg mentalnog zdravlja itd.

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i njegov Laboratorij za motorički razvoj proučava kretanje i motoriku djece. Pripremljena je anketa namijenjena roditeljima djece predškolske dobi kako bi se istražila kvaliteta i količina kretanja djece u Republici Hrvatskoj. Molimo roditelje da sudjelovanjem u anketi pomognu u dobivanju rezultata i podataka na temelju kojih će se moći kreirati i preventivni programi u ranom djetinjstvu.

Anketu možete ispuniti na internetskoj adresi:http://limesurvey.srce.hr/414337/lang-hr

Važnost tjelesne aktivnosti u poboljšanju zdravlja i prevenciji pretilosti je neizostavna, te je neophodno djecu od najranije dobi integrirati u različite programe tjelesne aktivnosti. Zahvaljujemo se na Vašem trudu i pomoći.

 
Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Laboratorij za Motorički razvoj
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

kinezioloski fakultet zagreb
 

RAZLIKA IZMEĐU PREHLADE I GRIPE


prehlada viroza ili gripa copy

  • Viroze
Virusne infekcije su najčešće zarazne bolesti u populaciji. Upravo su virusi uzrok prehlade, gripe, većine grlobolja, upala sinusa i kašlja. Proljev i povraćanje su često posljedica virusne infekcije crijeva. Najčešći simptomi viroze su grlobolja, povišena temperatura i curenje nosa, a mogu potrajati i do nekoliko dana. Prilikom viroze, savjetuje se mirovanje, uzimanje dosta tekućine, snižavanje temperature prirodnim metodama ili lijekova koji sadrže paracetamol, kao i uzimanje pastila za grlobolju i kapi za nos.
  • Prehlada
Radi se o blažoj infekciji nosa i grla koja traje najviše oko tjedan dana, a uzrokuju je virusi. Riječ je o najučestalijoj zaraznoj bolesti u svijetu, a posebno je česta tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Kod odraslih se javlja prosječno 2-3 puta godišnje, a kod djece i do deset puta godišnje. Virusi prehlade prenose se kapljicama koje u okolinu dospijevaju kašljem, kihanjem ili govorom. U organizam ulaze udisanjem ili preko sluznice nosa ili grla. Simptomi prehlade su hunjavica, začepljen nos, kihanje, grlobolja i kašalj te ponekad i blago povišena temperatura. Kašlj je obično suh, ali se s vremenom može javiti iskašljaj. Simptomi se javljaju nekoliko dana nakon kontakta s virusom, a traju 5 do 7 dana, najdulje do 10 dana. Rijetko se prehlada može zakomplicirati bakterijskom infekcijom srednjeg uha, sinusa ili bronha. Na komplikaciju prehlade upućuje pojava visoke temperature sa zimicom ili tresavicom, jak kašalj, bol u području sinusa, te je u tom slučaju potrebno obratiti se liječniku.

Liječenje pehlade

Kod nekompliciranih slučajeva prehlade liječenje je simptomatsko: odmor i uzimanje dosta čaja/tekućine. Velike količine vitamina C i limunovog soka su popularni načini liječenja, čija korist nije znanstveno dokazana. Česta je uporaba analgetika i antipiretika, s tim da je dobrobit i njihove primjene upitna. Dekongestivi (kapi za nos) i antihistaminici mogu imati određeno djelovanje u olakšavanju simptoma kao što je curenje iz nosa, crvenilo i suzenje očiju, međutim dekongestivna sredstva se ne smiju primjenjivati duže od 3-4 dana. Antibiotici se ne primjenjuju u liječenju obične prehlade. Korištenje antibiotika "za svaki slučaj" neće spriječiti sekundarnu bakterijsku infekciju.

  • Gripa

Gripa je zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom infekcije. Epidemija gripe se najčešće javlja zimi (najčešće su epidemije uzrokovane virusom tip A i javljaju se svake 2-3 godine), a virusi se prenose kapljičnim putem: kihanjem, kašljanjem, govorom ili indirektnim kontaktom, kada kapljice koje sadrže virus dođu na ruke, maramice i posljedično na ostale površine. Inkubacija traje 1 do 5 dana, no osobe su zarazne već 1. dan prije izbijanja simptoma te 4 do 7 dana nakon početka bolesti. Gripa počinje naglo, s visokom vrućicom i tresavicom, bolovima u mišićima (osobito leđa i udova), kostima i zglobovima. Vrućica je obično 38-40°C koja traje 5-7 dana ako nema komplikacija. Uglavnom je izražena i jaka glavobolja, bezvoljnost, pospanost, odbijanje hrane i tekućine. Nakon par dana počinju simptomi od strane dišnog sustava - pečenje i stezanje u nosu, suhoća i bolovi u grlu, nekad i promuklost i bolovi u prsima. Kašalj je suh i podražajan te se pojačava kako bolest odmiče. Može se javiti jaka upala očne spojnice (konjunktivitis) koja se očituje suzenjem, osjetljivošću očiju na svjetlo te bolovima u oku - bolesnik ima osjećaj kao da mu je pijesak u očima.

Moguće komplikacije

Gripa je ozbiljnija bolest od prehlade, komplikacije su češće (virusne upale pluća, bakterijske infekcije), a naročito može biti opasna za ljude starije dobi, osobe s kroničnim bolestima ili slabijim imunološkim sustavom.

Liječenje gripe

Liječenje uzroka nije moguće pa se liječe simptomi - mirovanje, dovoljne količine tekućine, lijekovi koji djeluju protiv bolova, protuupalno i snižavaju povišenu temperaturu. Svi teži i komplicirani slučajevi liječe se u bolnici. Antibiotici su potrebni jedino ako postoji dodatna bakterijska infekcija. Oboljeli bi se, ako je moguće, trebali izolirati i suzdržati od druženja sa zdravim osobama.

Zaštita

Za zaštitu od gripe bitno je redovito pranje ruku, pokrivanje nosa i ustiju prilikom kihanja i kašljanja, korištenje maramica te pravilno odlaganje istih. Savjetuje se i redovito provjetravanje prostorija te učestalije čišćenje predmeta koji često dolaze u doticaj s rukama (kvake, telefonske slušalice, tipkovnice i sl.).

 

KAKO PREVLADATI STRAH OD CIJEPLJENJA


cijepljenje 2

Rijetka djeca nisu uznemirena na spomen cjepiva, pa tako i roditelji koji žele da dijete cjepivom bude zaštićeno, i nadaju se da će sve proteći što bezbolnije i sa što manje nuspojava.

Djeca mlađe dobi ne razumiju smisao cijepljenja, starija već imaju iskustva, pa sve to zna biti dosta teško. Srećom, roditelj može imati aktivnu ulogu u promjeni stava svojeg djeteta. Ono što govori i radi prije, za vrijeme i nakon cijepljenja, može bitno umiriti dijete i umanjiti njegov strah.

Stav

Vaše držanje i izgled su važniji nego što možete zamisliti, jer djeca "upijaju" signale roditelja. Ako ste napeti, i vaše lice poprima napet izraz.

"Roditeljsko ponašanje za vrijeme cijepljenja bitno utječe na bol i tjeskobu koje dijete doživljava", riječi su kliničke psihologinje Lindsay Uman. "Zanimljivo je da mnoge studije pokazuju kako roditeljska umirivanja tipa; sve će biti u redu, ili ne brini..., zapravo mogu povećati djetetovu uznemirenost, jer šalju poruku kako postoji nešto zbog čega treba brinuti", kaže Uman.

Budite iskreni

"Jeste li ikada lagali djetetu i rekli mu da neka pretraga neće boljeti? Istina može izazvati brige, ali laž remeti daljnje povjerenje. Ubod boli, a intenzitet osjeta ovisi od djeteta do djeteta. Na pitanje; "Hoće li boljeti?", najbolji odgovor jest; "Možda će boljeti, ali ja ću biti uz tebe. Ako će boljeti, bol će trajati jako kratko, dok si rekao (sjetite se neke zgodne riječi)", savjetuje Dr. Howard Bennett, profesor pedijatrije na George Washington Univerzitetu.

Priprema uz igru kod kuće

Neugodnost i strah možete ublažiti igrama koje će pokazati djetetu što može očekivati.

"Roditelji djetetu mogu čitati knjige o posjeti liječniku i potaknuti ih da se igraju doktora", kaže Bennett. "Ponekad djeca donose plišane igračke i daju im injekciju prije nego će je i sami dobiti."

Ublažavanje boli

Utrnuće kože smanjuje bol. U dogovoru s liječnikom, neposredno prije cijepljenja može se dogovoriti neki postupak koji će lokalno djelovati na smanjenje boli, poput obloga ili kreme. Ipak, takvi su postupci rijetki i ne odgovaraju svoj djeci, a ujedno, dodatno čekanje može pojačati anksioznost.

Skretanje pozornosti

Kod posjeta liječniku koje uključuju kratkotrajnu bol, skretanje pozornosti djeteta može biti vaš odličan saveznik. Kako ćete to izvesti, ovisi o djetetovoj dobi. Bebe i malu djecu se može "omesti" s pjesmicama, pričama, ili igrama s malom igračkom", kaže Bennett. "Starija djeca dobro reagiraju na gledanje videa, glazbu ili slušanje priča. Tu roditelji mogu koristiti mobitele, pokazivati djeci zanimljive sadržaje tijekom bolnih postupaka."

Pisamce podrške

Starija djeca koja možda više ne plaču, svejednako su zabrinuta prije cijepljenja, i ne sjećaju se da je prošli put ubod trajao svega nekoliko sekundi.

"Ponekad potaknem dijete da si kod kuće napiše poruku", kaže Bennett. "Treba zapisati nešto poput: "Dragi..., to je da te podsjeti kako si bio jako zabrinut zbog današnjeg cijepljenja, ali uopće nije bilo strašno i trajalo je jako kratko. Zapamti to za idući put!"

Nagrada

Mnogi pedijatri u svojim ordinacijama imaju spremne naljepnice ili bombončiće za svoje male pacijente. "To je način na koji liječnik kaže; hvala ti što si surađivao, ili žao mi je što nije bilo ugodno", kaže Bennett.

No, ne morate se oslanjati na pedijatra kad je nagrada u pitanju. Pohvalite svoje dijete i ohrabrite ga za ubuduće, a usput osmislite i malu nagradu. Ona može, ali i ne mora biti "jestiva". Možete prošetati s djetetom, otići do knjižnice i posuditi neku lijepu i zabavnu slikovnicu, svratiti do parka ili skupa pogledati omiljeni film.


Više:
 

ORGANSKA HRANA

ORGANSKA HRANA

organska hrana-mala
Organska hrana proizvodi se na ekološki čistom i zdravom zemljištu, u čistom okruženju. Kako je prepoznati u trgovinama?
 

ŠEĆER


secer

Šećer je u gotovo svemu što jedemo. Stoga je vrlo teško držati dijete podalje od šećera. Osim u slatkišima i kolačima, šećer se prirodno nalazi u voću i mlijeku, te je sastojak u mnogim jogurtima, umacima, začinima… Koristi se da bi se dobila željena tekstura nekih jela, uravnotežila kiselost, povećala točka vrenja itd.

Neke od vrsta šećera koje se nalaze na deklaracijama hrane su:

Saharoza
To je obični bijeli šećer. Nalazi se u šećernoj trski, šećernoj repi i, u manjim količinama, u nekim plodovima.

Fruktoza
Najslađi šećer, koji se u kombinaciji sa glukozom pretvara u saharozu.

Glukoza
Nešto manje slatka od saharoze.

Laktoza
Mliječni šećer


Postoji li "dobar šećer"?

Da bismo razumjeli koji je šećer dobar, a koji ne, treba nešto znati o ugljikohidratima:

Ugljikohidrati su energetski izvor za sve funkcije koje obavlja naše tijelo. Njihova osnovna uloga je opskrbljivanje energijom potrebnom za mišiće, mozak i živčani sustav. Ugljikohidrati se prema kemijskoj strukturi dijele na jednostavne i složene:

Jednostavni ugljikohidrati se, u prirodnom obliku, nalaze u voću i u obliku rafiniranih šećera. Rafinirani šećeri se dodaju tijekom industrijske proizvodnje mnogih namirnica poput bezalkoholnih pića, džemova i slatkiša. Kad se rafinirani šećer konzumira u prerađenoj hrani, energetski nivo tijela naglo raste, ali se brzo i smanjuje. Tada umorno tijelo  ponovno žudi za šećerom, a mogu se javiti i glavobolje ili problemi s koncentracijom. Ove nagle promjene se javljaju iznova, jer tijelo teži uravnoteženom stanju.

Složeni ugljikohidrati se u prirodnom obliku najviše nalaze u povrću, žitaricama i leguminozama (grah, grašak, soja, bob i leća), a u rafiniranom obliku, u proizvodima od bijelog brašna i bijele riže, iz kojih su uklonjene hranljive materije i vlakna. Složeni ugljikohidrati u prirodnom obliku imaju potpuno drugačiji utjecaj na organizam. Biljna vlakna u složenim ugljikohidratima pomažu usporavanju razlaganja i apsorpcije šećera u krvi. Rezultat ovakvog procesa je duže održavanje stabilnog nivoa energije u tijelu i osjećaj sitosti.

slozeni ugljikohidrati

Razlozi zbog kojih treba razmišljati o efektu rafiniranog šećera na organizam

1. Dodani šećer sadrži visoki nivo fruktoze, koja može opteretiti jetru. To se ne odnosi na prirodnu fruktozu iz voća.

2. Rafinirani šećer utječe na inzulinsku preosjetljivost, što vodi ka metaboličkom sindromu i dijabetesu.

3. Šećer lako izaziva ovisnost jer dovodi do velikog izlučivanja dopamina u mozgu. Što se više šećera unosi u organizam, tijelo ga više traži.

Djeca i šećer

Djeca su osjetljivija na povećan unos rafiniranog šećera. Istraživanje koje uspoređuje osjetljivost odraslih i djece na visoke doze šećera, pokazalo je kako nivo adrenalina kod djece pet sati nakon konzumiranja veće količine rafiniranog šećera, ostaje deset puta viši od normalnog.

Negativni efekti koji se mogu javiti su:

- Smanjenje energije nakon jela
- Glavobolja
- Mučnina
- Nervoza
- Uzbuđenost
- Smanjenje koncentracije
- Povećanje tjelesne mase

Skriveni šećeri
   
Ponekad je teško kontrolirati unos šećera, jer hrana za koju smo mislili da ne sadrži šećer, itekako ima šećera u sebi.

"Skriveni šećeri" mogu napraviti veliku štetu organizmu, ukoliko se nekontrolirano konzumiraju. Nalaze se u mesnim, mliječnim i pekarskim proizvodima, te slatkišima. Obratite pozornost na sljedeće na deklaraciji namirnice; kukuruzni sirup, dekstroza, koncentrirani voćni sok, agave sirup, demerera šećer, žuti šećer, fruktoza, galaktoza, glukoza, maltodekstrin, manitol, sorbitol, rižin slad, ječmeni slad.

Kako smanjiti i kontrolirati unos rafiniranog šećera?
  • Čitanje deklaracija – često je za čitanje deklaracija potreban i tumač, jer se koriste nazivi koji nam nisu uvijek jasni, a to je ujedno i način za prikrivanje skrivenih šećera. Treba znati da dodanog šećera ima i u konzerviranom povrću, kašicama za bebe, pahuljicama (musli), kikiriki maslacu, kruhu i pasiranoj rajčici. Ako je moguće, najbolje je izbjegavati proizvode s dugačkom listom sastojaka.
  • Dodavanje slatkog povrća u dnevni jelovnik -  da bi se izbjegli višestruko prerađeni proizvodi, najbolje je ubaciti slatko povrće u ishranu. Neki od njih su: slatki krumpir, mrkva, kukuruz i bundeva. Ovo povrće ima nizak nivo masti i nisku kalorijsku vrijednost.
  • Obratiti pažnju na količinu vode unijete tijekom dana, pogotovo kod djece – često se javi žudnja za šećerom, ali ne zbog gladi, nego zbog potrebe za vodom.
  • Treba biti informiran – čak i "zdravi" proizvodi često sadrže skriveni šećer.
kupovina

Male izmjene u načinu prehrane mogu napraviti veliku pozitivnu promjenu za organizam. Ako se unosi više svježeg voća, povrća i integralnih žitarica, manje je mjesta i potrebe za višestruko prerađenom hranom.

Kako smanjiti unos šećera kod djece?

Najlakši način za izbacivanje dijela šećera iz prehrane jest dati djeci manje sokove tijekom dana. Dvije čaše soka dnevno sadrže do 90g šećera. Umjesto soka dajte im vodu s malo limunovog soka ili voćne čajeve.

Provjerite na deklaracijama prehrambenih proizvoda koliko šećera sadrže. Ovo se osobito odnosi na proizvode od žitarica, gotove umake i sl. Sastav namirnica obično je izražen na 100 g. Ako ima manje od 5 g šećera u 100 g proizvoda, znači da ta namirnica ima nizak udio šećera. Ako pak ima više od 15 g, to je vrlo visok udio.

Dobro razmislite prije negoli ćete djetetu dati drugi bombon, još jednu kuglicu sladoleda, ili pak staviti debeli namaz marmelade na kruh.

Izbjegavajte nabavljanje veće količine slatkiša i grickalica, te držanje slatkiša na vidljivim mjestima.

Naviknite dijete da slatkiši ne budu prvi izbor kad se zaželi slatkog, radije mu ponudite jabuku, bananu ili grožđice.

Koliko šećera konzumirati dnevno?
  • Odrasli
Do 90 g šećera dnevno.
  • Djeca
Manje od 20 g šećera dnevno (oko 2 žlice).

Polovicu navedenog šećera bi bilo poželjno unijeti putem prirodnih proizvoda (laktoza u mlijeku i fruktoza u voću), jer su upravo ti oblici najmanje štetni za zdravlje.

 
Više članaka...
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner