New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZDRAVLJE

PITANJA ZA PEDIJATRE POLIKLINIKE "HELENA"


poliklinika helena logo copy
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Na vaša pitanja odgovaraju liječnici specijalisti Poliklinike za dječje bolesti Helena:

Alemka Jaklin Kekez, prim. dr. med., spec. pedijatar, uži specijalista pedijatrijske gastroenterologije

Iva Palčić, dr. med., spec. pedijatar, uži specijalista pedijatrijske nefrologije

Mr.sc. Zvonimir Zima, dr. med. specijalist pedijatar


 • Može li kod djeteta uzimanje antibiotika utjecati na boju mokraće? U našem slučaju, boja urina je - bijela.
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Ako dijete puno pije, mokraća je obično svijetla jer je tada manje koncentrirana. No, moguće je da i antibiotik ako se izlučuje pretežno preko mokraćnog sustava izmijeni boju mokraće. Najbolje ćete vidjeti kada prestane uzimati antibiotik.

 • Naš dječak je rođen mjesec i pol ranije. U bolnici je jeo Pronan, ali kad smo došli kući, imao je tvrdu stolicu i grčeve. Pedijatrica nam je savjetovala Novalac za probavu, koristili smo ga 5 dana i svih 5 dana je imao proljev i grčio se dok je jeo. Sad smo prešli na Aptamil comfor, ali dijete reagira isto. Molimo Vas za preporuku mliječne hrane.
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Dijete može imati mekšu stolicu i ne smatramo ju proljevom ako dijete ne gubi na tjelesnoj masi. Možda da uzmete sada kada ste već na Aptamilu,  Aptamil 1 ili Aptamil HA. Ukoliko dijete zaista ima premekane stolice i ne dobiva na TM, onda je potrebno dalje se posavjetovati s pedijatrom, a moguće i gastroenterologom (ali uz pregled djeteta).

 • Moja beba ima 2 mj. S obzirom da nemam dovoljno svojeg mlijeka, uveli smo nadohranu. U zadnjih par dana, djetetu se javlja zeleno-žuta stolica, a ponekad zelena. Ima li razloga za brigu?
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Boja stolice nije mjerodavna, može biti i žučkasta i zelenkasta, no najvažnije je da dijete napreduje na tjelesnoj masi i nema nikakve tegobe.

 • Moja kćer će za par dana navršiti 10 mjeseci. Zanima me je li normalo da ima stolicu svaka 2-3 dana? Stolica je ponekad tvrđa, a ponekad mekša. Još uvijek je na prsima, ali jede i ostalu hranu.
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Ako stolica nije tvrda i voluminozna (preogromna), ne izlazi s naporom, tj. djetetu ne stvara nikakve teškoće, može biti svaka 2-3 dana. Ako je tvrda ili voluminozna pokušajte više forsirati voće sa sorbitolom, poput kruške, šljive, marelice, a uz to i žitarice.

 • Imamo dječaka starog 5 godina. Prije godinu dana ga je počelo svrbiti spolovilo. Nakon odlaska dermatologu, dobili smo mast. Pazimo na higijenu spolovila i jedno je vrijeme sve bilo u redu, ali je opet počeo osjećati jak svrbež uz crvenilo. Mazali smo s Plymicolom, ali ne pomaže. Inače, nalaz urina je uredan te nema gljivica ili sl. Unaprijed hvala na odgovoru!
Dr. Iva Palčić: Poštovana, potrebno je ponovno uzeti urin i urinokulturu, a spolovilo pokušajte mazati 2x dnevno s Garamycin masti. Ako se stanje ne popravi, potreban je pregled nefrologa i eventualno dodatne pretrage da se vidi o čemu se točno radi.

 • Naše dijete rođeno carskim rezom u 39. tjednu trudnoće (3730 g / 51 cm), 3. dan po rođenju postaje jako uspavano. Vađen je bilirubin koji je iznosio 10,5mg/dcl i tog istog dana je ponovno bio u padu. Pri otpustu, težina novorođenčeta je bila 3560 g, a pet dana kasnije 3710 g. Dijete hranimo dojenačkim mliječnim pripravkom svaka 3 sata, uredno i obilno mokri. Stolica je uredna.
  Molim Vas Vaše mišljenje, do kad se tolerira uspavanost i trebamo li ponovno ići vaditi krv? Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru.
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Normalno je da tako malo novorođenče dosta spava tijekom dana. Bitno je da je dobilo na tjelesnoj masi, tj. da je vratilo tjelesnu masu, da dalje uzima obroke i napreduje. Stoga svakako važite dijete, 1x tjedno u početku.
Alarmatno bi bilo kad bi dijete postajalo jače žuto, kad bi odbijalo obroke, dobilo temperaturu ili nenapredovalo na TM. Ako ste nesigurni, potražite pomoć patronažne sestre ili pedijatra.

 • Imamo sina starog 6 i pol mj. S dva mjeseca mu je otkriven enterokok u urinu i povišeni leukociti, što je liječeno Cefiximom te neko vrijeme nastavljeno davanje profilakse istim antibiotikom. Na idućoj urinokulturi enterokoka nije bilo, ali je bilo e.coli i leukociti su bili u redu pa se antibiotici nisu koristili. Napravili smo UZV abdomena i bubrega da se vidi postoji li refluks. Nalazi su bili uredni, bubrezi zdravi. Za nekih 3 tjedna ponovili smo urinokulturu i bilo je e.coli i enterokoka. S obzirom da nisam htjela opet davati antibiotike, tražila sam ponavljanje urinokulture, što smo i napravili opet za 2 tjedna, a rezultati su bili: Urin sterilan. Na idućoj kontroli nakon mj. dana, nalazila se Klebsiela. Poslije toga, na zadnjoj kontroli, urin je bio kontaminiran, što smatram da nije naša krivica jer smo taj urin "ulovili" odmah po postavljanju vrećice. Svako prikupljanje urina se sastoji od pranja spolovila i guze i špricanjem antiseptikom. Posebno pazimo da spolovilo bude savršeno čisto za urinokulturu. A svaki nalaz bakterije, ako je prisutna, dođe 10 na 4 ili 5. Zanima me je li moguće da tijekom procedure uzimanja kulture na mikrobiološkom, dođe do kontaminacije ili sam ja ta koja radi nesto krivo? I je li potrebno otići napraviti urinokulturu negdje drugdje, kako bi se isključilo nestručno uzimanje uzorka? Je li uopće moguće da dijete koje savršeno napreduje, jede, nije nervozno, nema temperaturu ili sl., stalno ima neke bakterije u urinu? Da napomenem, redovito pije probiotičke kapi te me zanima i može li piti i nešto drugo na biljnoj bazi (brusnicu ili sl.) Što preporučjete, što bismo trebali poduzeti? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Dr. Iva Palčić: Kod Vašeg se djeteta, prema onome što navodite, radi o asimptomatskoj bakterijuriji. Ako su urini uredni, bakterije su najvjerojatnije s vanjskog spolovila jer u toj dobi vrećicom ne možemo uzeti srednji mlaz. Uredan ultrazvuk bubrega ne može sa sigurnosti reći da Vaše dijete nema vezikoureteralni refluks, kod kojeg katkad kao jedini simptom mogu biti ponavljajuće bakterijurije. Kao prvi korak preporučujem da uvedete koncentrat brusnice i ponovite urin i UK u nekom drugom laboratoriju. U slučaju da nalazi nisu uredni, preporučujem pregled i mišljenje nefrologa o tome treba li to liječiti i treba li Vaše dijete dodatnu obradu, kao prvo cistografiju.

 • Beba je stara 10 dana. Živimo u stanu i imamo mačku. Mačka ne izlazi van kuće, redovito se čisti od parazita, ali dlake i pored četkanja ostaju na nameštaju te ih na odjeći možemo unijeti u bebinu sobu. Molimo Vas stručno mišljenje, koliko su mačje dlake opasne i ugrožavaju li naše dijete?
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Kućni ljubimci mogu živjeti u okružju gdje i djeca, ako se vodi računa o njihovom zdravlju. Naravno da tako malo dijete ne treba dolaziti u izravni kontakt s mačkom. Ako nitko nije alergičar u obitelji, mala šansa je da i dijete bude, stoga mislim da niti oko toga ne trebate brinuti.

 • Poštovana, brinem da sam pogrešno aplicirala čepić protiv povišene temperature maloj djevojčici. Koji su simptomi ako se čepić pogrešno stavi?

Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez:
Teško da ste pogrešno stavili čepić, kod stavljanja biste u tom slučaju sigurno naišli na otpor. Da je čepić krivo apliciran ili da je došlo do ozljede, dijete bi vjerojatno plakalo ili bi bilo krvi. Ako dijete nema nikakve simptome, mislim da se ne trebate s time opterećivati.

 • Imamo djevojčicu u dobi od 13 mjeseci, rođenu 2 mjeseca ranije (2.blizanac). Imala je krvarenje II/III.stupnja čiji je nalaz sad navodno u redu. Međutim, nova dijagnoza nam je arahnoidalna cista tentorija 17x17x12, te je cavum septi pellucidi bio 6, pa se povećao na 12 mm. Upućeni smo na hitnu magnetsku zbog sumnje na nešto što se ne vidi na UZV. Brinem zbog mogućih posljedica, a općenito smo o svemu dobili jako malo informacija. Molim Vas pojašnjenje nalaza, te moguće posljedice navedenog.
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: S obzirom da se ultrazvukom ne vide dobro sve strukture mozga i  njihovi odnosi, uvijek kada se nađe neka cistična tvorba, a pogotovo ako se nešto uvećava, uobičajeno je učiniti MR mozga, što žurnije. To je svakako najviše mjera opreza, a pomoći će da se vide dobro sve relacije i vrši li cista negdje pritisak. Svakako je uputno poslušati savjet da se pretraga što prije napravi kako se ne bi nešto propustilo.

 • Molim Vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje: Imam dječaka od 4 godine i prethodna dva dana mu je stolica svijetlo smeđa i mekana, međutim, danas sam u stolici primijetila sluz i malo sukrvice. Je li to normalno i što trebam učiniti? Dijete se ne žali na bolove, aktivan je i normalno jede. Unaprijed hvala.
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Ako je stolica mekanija i s primjesama sluzi i krvi, moguće je da se radi o infekciji, stoga je uputno stolicu dati na pregled mikrobiološki (bakterije i virusi). Većina tih infekcija je samoograničavajuća i rijetke zahtijevaju terapiju, bitno je da dijete dobro pije. Ponekad se može javiti i temperatura. U slučaju da dođe do pogoršanja, javite se svakako liječniku.

 • Imam pitanje vezano uz limfne čvorove na vratu djeteta.
  Moj sin, star 3 godine, ima čvor na vratu, sa strane, veličine oko 1 do 1,5 cm. Čvor sam primijetila kad je dijete bilo prehlađeno. Bili smo kod pedijatra, krvna slika je u redu, a po pitanju limfnog čvora nam je rekao da ne trebamo brinuti. Ipak bih molila i Vaše mišljenje. Maleni trenutno nije prehlađen, ali čvor je i dalje prisutan. Dijete noću hrče i ima začepljen nosić. Ima li to veze s trećim krajnikom?
Dr. Palčić: Limfni čvorovi vrata kod djece su često povećani i normalno mogu biti veliki do 1 cm. To se naziva polimikroadenija vrata. U respiratornim infekcijama gornjih dišnih puteva oni se mogu malo povećati, katkad i biti bolni i po sanaciji infekta se ponovo smanjuju.

Ako je krvna slika uredna i limfni čvor je vidio pedijatar, u ovom trenutku nema razloga za paniku. Ako dijete hrče noću, bilo bi dobro napraviti kompletan ORL pregled jer to upućuje na povećane adenoide. Isti ne moraju imati veze za uvećanim limfnim čvorom na vratu.

 • Imam djevojčicu staru 2 mjeseca. Rođena je s 35+5 tjedana, sa 2700 kg i 46 cm. Bila je na odjelu za nedonščad tjedan dana. Kad smo došli iz bolnice bilo je sve u redu, dojila sam je svaka tri sata, mokrenje i stolica su bili uredni, ali je beba kroz neko vrijeme počela pokazivati nezadovoljstvo. Prilikom dojenja kao da joj nije bilo dovoljno mlijeka, znala je provesti po više od sat vremena na dojci. Počela sam joj dodavati Pre hipp, u manjim količinama. Nakon par dana dobila je osip na jednoj strani lica koji se proširio na drugu stranu, a zatim na prsa. Osip izgleda kao crveni prištići, sa zadebljanjima na dodir. Kontaktirala sam pedijatricu koja mi je rekla da bebi perem lice sa čajem od lipe i mažem Bepanthen kremom. Međutim, nije bilo poboljšanja.Otišli smo na pregled i pedijatrica je posumnjala na mogući atopijski dermatitis, rekla da su djetetu naduta crijeva te da kupimo Exomega gel, šampon, kremu za lice i tijelo te Bio Gaia protectis kapi. Propisala nam je i mlijeko Althera umjesto Pre hippa. Od ovih krema ništa se ne mijenja, od kapi dijete ima vjetrove koji imaju miris, mokraća ima izraziti miris kao da dijete ima stolicu te kod podrigivanja, dijete ima zadah. Nisam napomenula da je jako bljuckala i to često poslije podoja, a nakon nadohrane na bočicu. Od tog je bljuckanja skoro cijeli dan mokra, znalo je ići i na nos i na usta, a izgledalo je kao da se guši. Ne znam što da radim i kako da pomognem djetetu. O čemu se radi? Molim Vas za savjet i pomoć i unaprijed Vam zahvaljujem.
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Moguće je da se kod Vaše djevojčice radi o atopijskom dermatitisu koji je uzrokovan alergijom na proteine kravljeg mlijeka; u tom slučaju Althera je dobar izbor hrane, uz naravno Vaše mlijeko na prvom mjestu (no tada niti Vi ne biste trebali konzumirati kravlje mlijeko, ali si trebate supstituirati kalcij 1000mg). Međutim, atopijska sklonost znači da koža može reagirati i na druge okolišne faktore, npr. promjene temperature, deterđent za pranje rublja, omekšivač itd. Također je u tom slučaju savjet da se koristi isključivo pamučno rublje, da se izbjegava omekšivač te da se rublje 2x ispire i pegla, isto je i  za posteljinu. Tijelo treba njegovati uljnim kupkama, te mazati svakodnevno emolijentnim kremama, kako Vam je i stavjetovala pedijatrica. Što se bljuckanja tiče, ono može biti zbog suviška hrane, ali i zbog drugih razloga, no to mi je teško ocijeniti jer niste naveli kako dijete napreduje na tjelesnoj masi. Miris mokraće ne bi trebao imati nikakve veze sa svim ranije navedenim, stoga ako je neobičan, treba učiniti nalaz urina i urinokulture. Miris vjetrova ovisi o hrani koju dijete jede te crijevnoj flori, no ako dijete normalno napreduje na tjelesnoj masi i ima redovite stolice, ne pridajemo tome značenje. Zaključno, ukoliko ne možete izaći iz začaranog kruga osipa, bljuckanja te ostalih tegoba, potražite pomoć ili dječjeg dermatologa i/ili dječjeg gastroenterologa.

 • Poštovana, možete li nas uputiti kako izgledaju pretrage kod dječeg gastroenterologa, jer nas je naš pedijatar uplašio.
  Imam dijete koje je staro 8 mjeseci. Do 4 mj. dobivalo je po 600 g mjesečno, a onda je između 4. i 6. mj. stagniralo i dobilo samo 200 g. U ta dva mjeseca je bio 3 puta bolestan, od toga je dva puta imao bronhitis. Rođen je sa tahipnejom pluća, još uvijek ponekad ubrzano diše, a naš doktor tvrdi da nema potrebe ići pulmologu jer će to proći. Idemo samo kod kardiologa, jer je na zadnjoj kontroli sa 4 mj., rupica na srcu bila otvorena 2 mm.
  Pedijatar je prvo rekao da nas neće slati na gastroenterološki pregled jer je pregled neugodan, guraju se cjevčice u usta i tanko crijevo. Kad je dijete završilo u bolnici radi bronhitisa, atopijskog dermatitisa i zbog premale težine, posumnjali su na alergiju na kravlje mljeko i uveden je pregomin. Sada napreduje, u tjedan dana dobio je 600 g i pedijatar nas šalje na alergološko testiranje. Danas je taj test obavljen, a pedijatar nas dalje upućuje kod gastroenterologa. Više nam ne spominje "cjevčice", već da nas naručuju na pretrage, da dijete mora biti 24 sata u bolnici kako bi se pratio unos i iznos, i ako je na pregominu da se važu pelene kod previjanja (još je nabrojao dosta toga).
  U bolnici mu je rađen uzv abdomena i rendgen pluća, nalazi su svi uredni. Molim Vas za savjet, treba li dijete zaista ostati u bolnici, te koje se točno pretrage rade (dijete je na pregominu počelo napredovati). Pretrage će se raditi u Osijeku, gdje imam dosta loša iskustva. Radi bronhitisa je ležao u Našicama, a tamo nema gastroenterologa. Unaprijed zahvaljujem.
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Kod Vašeg djetata moguće je da se radi o alergiji na kravlje mlijeko i poželjno je učiniti pretrage u tom smjeru. Međutim, slažem se da je potreban i pregled gastroenterologa koji će procijeniti je li nužna i neka druga obrada. Na gastroenterološkom pregledu ne događa se ništa invazivno, nema uvođenja nikakvih cjevčica, nigdje. Radi se samo o uzimanju anamnestičkih podataka (o bolestima u obitelji, dotadašnjim tegobama te aktualnim simptomima djetata), zatim se pregleda dijete, s posebnim osvrtom na trbuh, tjelesnu masu i visinu u centilama. Ponekad se učini i digitorektalni pregled ako se procijeni da je to potrebno (pregled malim prstom u rukavici izlaznog dijela debelog crijeva) što nije bolno, samo je nalagodno. Prema cjelokupnom stanju, gastroenterolog procijeni što je dalje od dijagnostike i terapije potrebno, te će to preporučiti. Svakako smatram da je takav pregled u kontekstu cijele Vaše kliničke slike poželjan, nije agresivan, niti može škoditi djetetu. Dijete se poslije pregleda rijetko zadržava u bolnici, to se običava samo onda kada se planiraju pretraga koje se drugačije ne mogu učiniti ili je dijete tako lošeg stanja uhranjenosti da je to neophodno.

 • Poštovani, imamo dijete staro 22 dana koje ima grčeve. Tada ga nosimo na prsima, nakon čega se umiri i zaspi. Sada se naučilo na spavanje na prsima. Zaspi na prsima i kad ga spustimo u kinderbet ili negdje drugdje, budi se kroz 5 min. Kako dijete odviknuti od toga? Hvala na odgovoru.
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Budući da je dijete mirno na rukama, a budi se samo kada se spusti, to je pokazatelj da u pitanju nije nikakva bolest, što ste Vi i sami zaključili. No, nema nekog jednostavnog rješenja kako dijete odviknuti od nošenja. Pokušajte ne reagirati odmah na početni nemir djeteta; neka djece se uspiju sama umiriti. Nastojte dijete smirivati u ležećem položaju u njegovom krevetiću, možete lagano masirati trbuh u smjeru kazaljke na satu, a bez da dižete dijete. Budite strpljivi, ništa se loše neće dogoditi ako kratko pustite da se dijete pokuša samo umiriti. Neka djeca se meškolje, kratko plaču, ali se onda namjeste i sama smire.

 • Poštovani, u punom 35. tjednu trudnoće, ginekolog je posumnjao na proširenje pijelona kod bebe. Do sada je s trudnoćom i plodom sve uredno, a i na zadnjem pregledu je sve uredno (i bubrezi su uredne veličine), jedino je postavljena sumnja na proširenje pijelona. Na dodatne pretrage (probiri na anomalije, 3D UZV i sl.) nisam išla jer nije bilo indikacija za njih, pa me moj ginekolog nije na njih slao. Ostale standardne pretrage su uredne, jedino je u 32. tj. nalaz OGTT-a bio malo povišen (nakon 120 min od ispijanja glukoze, 9,5), no 2 tj. nakon toga profil šećera je uredan i na kontrolu moram ponovno nakon poroda. Prije trudnoće mi je dijagnosticiran Hashimoto, no pod redovnom sam terapijom (euthyrox) i kontrolom i nalazi u trudnoći su također uredni (zadnji nalaz TSH je 1,7). Sve ostalo je na redovnim ginekološkim pregledima, uključujući i UZV uredno i s plodom i s trudnoćom. Sada se prijavljujem u bolnicu gdje ću roditi, liječnik mi je izdao uputnicu i za UZV pregled u bolnici zbog sumnje na proširenje pijelona. Na moj upit što to znači i koliko je beba ugrožena zbog toga, rekao je da je potrebno samo pojačano praćenje prije i poslije poroda. Koliko sam shvatila, ne radi se o nečem ugrožavajućem. Ipak sam malo čitala po internetu, pa sam naišla čak na informaciju da to može biti i jedan od pokazatelja kromosomopatija (iako su, ponavljam, do sada svi nalazi uredni i nije bilo nikakvih indikacija). Kako me ta informacija o proširenju pijelona na zadnjem pregledu ipak zabrinula, zanima me Vaše mišljenje. Koliko to stanje može biti opasno, što točno može značiti? Hvala Vam na odgovoru!
Dr. Iva Palčić:  Proširenje pijelona kod fetusa može biti prolazna pojava u razvoju, no može biti i povezano s anomalijama mokraćnog sustava stoga svakako zahtjeva kontrolu UZV-a bubrega po porodu. S obzirom da su bubrezi kod Vaše bebe uredne veličine, da se beba lijepo razvija, da je uredna plodna voda, oni sigurno dobro rade i stanje ne izgleda opasno. Pratiti će se ultrazvučno do poroda da li se proširenje pijelona jako povećava, što bi zahtijevalo indukciju poroda i bržu postnatalnu dijagnostičku obradu. Proširenje pijelona može biti posljedica vezikoureteralnog refluksa, tj. vraćanja mokraće iz mokraćnog mjehura prema bubregu. Drugi jednako česti razlog proširenja pijelona je suženje uretera u području pijeloureteričnog vrata- mjesta gdje se ureter spaja sa kanalnim sustavom bubrega. Dakle, po rođenju bi bilo poželjno obratiti se na pregled pedijatrijskom nefrologu kako bi se učinio ultrazvuk bubrega i mokraćnog mjehura i na temelju tog nalaza indicirale eventualno potrebne dodatne pretrage.

 • Moje petomjesečno djete jede kašice i na prsima je. Po noći jede i do 4 puta, bez obzira na dohranu. Muči ga u crijevima kad to probavlja, i to već 2 tjedna po noći. Ima i vjetrove, ali ne može mirno spavati. Pokušali smo s raznim kombinacijama obroka. Smijem li mu ponovno dati probiotičke kapi koje sam mu davala kad je imao grčeve. Hvala.
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Kod dojenčadi se često čuju pretakanja te razni fenomeni iz crijeva. Djeca se često pri obrocima nagutaju i zraka, ne podrignu uvijek kako bismo htjeli, što doprinosi navedenom. Puno je bitnije ima li dijete normalne stolice, dobiva li dobro na tjelesnoj masi - to su bolja mjerila zdavlja. Uvečer se potrudite da ima kašicu koja će garantirati bolju sitost, tipa mliječno-žitne, jer i glad izaziva prekomjerna buđenja. Isto tako, ako pije puno čaja, može imati dosta vjetrova i pretakanja, uvijek je bolja voda za žeđ. Dalje, nekada dojenčad muči i izrastanje zubića pa ne spavaju mirno, što je isto fiziološki, te prolaznog karaktera. Ukoliko i dalje imate dileme, javite se svom liječniku da učini pregled.

 • Poštovana, imamo dječaka od 4,5 godine koji je unazad 10-tak dana obolio od vodenih kozica. Netom prije nego što je dobio vodene kozice je imao virozu koju je pratila povišena temperatura. Nakon što je dobio vodene kozice, povišena temperatura se nastavila, a pojavile su se i probavne smetnje u vidu proljevastih stolica. Sada se vodene kozice suše, a proljev i dalje traje do 2 puta dnevno. Pazimo na prehranu, ali ne pomaže. Inače ima dobar apetit, ne žali se na bolove u trbuhu, osim ponekad prije same stolice. Pije dosta tekućine, dajemo mu multivitaminski sirup i BioGaia probiotičke kapi. Što bi mogao biti uzrok proljeva i što trebamo poduzeti. Unaprijed hvala na odgovoru.
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Ponekad proljev, ma čime uzrokovan, naruši ne samo crijevnu floru, nego i stanje crijevnih mikroresica u kojima se nalazi enzim koji probavalja mliječni šećer. Stoga ukoliko se u takvom stanju konzumira mlijeko ili mliječno, laktoza ostaje neprobavljena, navlači vodu i dalje podržava proljev. Prva mjera stoga je eliminirati laktozu na 7 do 10 dana, također i zaslađene napitke. Proljev bi se trebao smiriti. Zatim postupno uvesti mliječno. Ako se ne smiruje potrebno je razmišljati postoji li neki drugi razlog zbog čega je proljev produljenog trajanja. Međutim odluku hoće li se raditi dalja dijagnostika trebao bi odlučiti pedijatar djeteta ili gastroenterolog, ovisno o procjeni cijele kliničke slike, anamneza, i fizikalnog pregleda djeteta.

 • Poštovani, imam kćer staru 6 mjeseci. Isključivo je dojena beba do 5 mjeseci, kad smo uveli kašice budući da je slabo dobivala na težini. Rođena je sa 3950 g, a sada ima 7200 g. Ono što mene muči jest to što već mjesec dana odbija dojku, a ne želi ni bočicu. Mučimo se s dojenjem koje traje nekih 5 min po podoju, a ujutro nakon prospavane noći uopće ne želi jesti. Kako navesti bebu da prihvati dojku? Unaprijed zahvaljujem.
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Najvažniji pokazatelj je li sve uredu s prehranom djeteta je prirast na tjelesnoj masi. Koliko vidim ona ipak nije udvostručila tjelesnu masu u 6 mjeseci, kao što je očekivano, no moramo uzeti u obzir da je rođena sa skoro 4 kg. Ipak, potrebno je pokušati poboljšati unos hrane. Ukoliko na dojci jede svega 5 minuta pokušajte odmah iza toga dati joj kašicu, nastojte da je ona kalorijski što bogatija (voćno-žitna, povrtno-žitna i sl.). Iste možete kombinirati i s mlijekom. Sada je u dobi kada možete početi i sa mesom (piletina, puretina), koje također možete miksano kombinirati s drugom hranom (npr. krumpir, povrće). Što se tiče količine mlijeka koju treba dobiti tijekom dana, nije bitno da ga dobije kao čisto mlijeko; ako bolje jede kašice, pripravljajte mlijeko s dodatkom rižinih ili kukuruznih pahuljica, kao griz i slično, i dajte ga na žlicu ili slabo zagušćeno na bočicu. Neka djeca jednostavno više vole nešto gušće obroke nego čisto mlijeko. Isto tako, nemojte između obroka, a naročito ne prije obroka, davati sokove i čajeve. Za žeđ je najbolja voda, 1x dnevno ponudite sok. Ukoliko dijete i dalje slabo napreduje na tjelesnoj masi, savjetujem pregled gastroenterologa.

 • Imamo bebu staru 13 mjeseci. Dijete je veselo, razigrano, sve razumije, izgovara dosta riječi. Uglavnom, što se tog dijela tiče, sve je u redu, ali imamo problem s nesanicom.
  Po danu ne spava ili spava oko pola sata, ili u dva navrata po pola sata, ali to je rijetkost. Navečer se s njom igramo, gledamo crtiće, pričamo priče, okupamo, spremimo za spavanje, popije bočicu i nekada tako zaspi (često nam se zna događati da ne želi zaspati niti uz bočicu, ninanje, bez obzira što danju nije nikako spavala i što je 1 ili 2 sata ujutro). Jako teško zaspi, i kada počinje spavati trza se, vrti, štipa, grebe. Ali zaspi, i budi se za oko pola sata do sat, uz plač i nemir. Uspavamo je ponovno (nekada za to treba sat-dva), zaspi i za max. dva sata se budi i tako cijelu noć. U toku noći se budi 4-7 puta i uvijek uz plač i nemir. Brinemo što je uzrok svega toga. Mama je cijeli dan uz nju, beba dobro jede, samo nas taj san jako brine. Hvala Vam unaprijed.
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Nerijetko djeca razviju naviku buđenja tijekom noći, kada traže različite napitke (mlijeko, sok, čaj) i iza toga zaspivaju i ponovno se bude ponavljajući isti ritual. Ako je to tako, pokušajte riješiti tu naviku nudeći vodu koja će utažiti žeđ ako je ima, ali je dijete neće piti samo radi navike. Ukoliko je to razlog, dijete ispočetka neće biti zadovoljno, tražit će ono uobičajeno, međutim, nakon što prebrodite par noći, počet će spavati. Ukoliko nije razlog taj, moguće je da je gladna, tj. da joj večernji obrok, ako je samo bočica mlijeka, nije dovoljan. Stoga nastojte da večera bude s više kalorija, primjerice žitno-mliječna kašica, kako bi dijete bilo sito. Isto tako, djeca koja imaju tvrđu stolicu nekada nemaju miran san, jer ih to muči. Stoga, obratite pažnju i na stolicu. Budući da djevojčica ima 13 mjeseci i živahna je, moguće je da ne mora spavati danju u 2 navrata, nekoj djeci je dovoljno jedan puta, u rano popodne, pa možete i to isprobati kao model, možda će tada bolje spavati noću.

 • Poštovana, molimo Vas za savjet. Imamo dječaka starog 4 godine. Pametan je, vedar, razigran, visine i težine u skladu s dobi. Ide u vrtić. Brine nas to što se povremeno žali na bolove u trbuhu. Pedijatrica nas je uputila na pretrage; KKS, urin, stolica na parazite, i nalazi su bili uredni. Na neko vrijeme se prestane žaliti na bol u trbuhu pa onda opet, i žali se dan-dva. Ne povraća i nije febrilan. Ponekad te bolove prati zadah iz ustiju i naslage na jeziku. Po preporuci pedijatrice, jedno smo vrijeme koristili antimikotik. Inače je dobrog apetita, iako prilično izbirljiv. Stolica mu je uredna. Svakodnevno uzima probiotičke kapi i multivitaminski sirup. Do sad nije pokazao simptome alergije (majka je sklona alergiji). Otac boluje od gastritisa. Unaprijed zahvaljujemo na Vašem odgovoru.
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: Bol u trbuhu u dječjoj dobi u većini slučajeva je funkcionalna, što znači da nije uzrokovana bolešću, već nekim bezazlenijim razlozima. To mogu biti učestali plinovi, nepravilna prehrana, nagon na defekaciju i slično. Stoga nastojte da jelovnik bude raznovrstan, za žeđ prefrirajte vodu, ne slatke napitke. Također, mlijeka i mliječnog ne bi trebalo prelaziti pola litre na dan. Kada se požali, pitajte ga da li treba defecirati i neka pokaže točku u kojoj ga najviše boli. Funkcijski bolovi su obično oko pupka i nikada ih nema noću, tj. dijete ne bude iza sna. Od nalaza kako bismo isključili moguće organske uzroke, savjetovala bih da ipak učinite ultrazvuk trbuha, te dopunsku biokemijsku obradu (jetrene testove, kreatitin, amilaze). Gastritis nije svojstven toj dobi, kao niti nutritivna alergija koja se obično javlja prije ove dobi. Ukoliko su bolovi jaki, javljaju se noću ili se pogoršavaju svakako se javite na pregled gastroenterologu.

 • Poštovani, imam sina starog 6 mjeseci. Od 4. mjeseca starosti do sada, dobio je samo 200 g. Nalazi krvi, mokraće i stolice su uredni. Uveli smo Infatrini, svaki drugi dan i 2 čvrsta obroka, ali kilaža i dalje stoji ista, iako je dijete naraslo 5 cm. Na bočicu pojede po 250 ml svaka 3 sata. Na vaganje i mjerenje opet idemo za mjesec dana. Molim Vaše mišljenje i unaprijed zahvaljujem!
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez: U dobi u kojoj je Vaš sin, dijete više ne dobiva tako puno na tjelesnoj masi kao u prvih nekoliko mjeseci. Ipak, 200 grama je za 2 mjeseca zaista premalo. Što se tiče mliječih obroka po 250 ml, pretpostavljam adaptiranog mlijeka, dovoljno je po obroku. Kod dohrane, važno je da su obroci što veće kalorijske gustoće. To znači da je bolje da su kašice koje spravljate ili kupujete kombinirane od više namirnica (primjerice, voćno-žitno-mliječna, ili voće-keks-mlijeko, ili za ručak kombinacija povrće, meso, riža/krumpir). Izbjegavajte kašice u kojima je čisto voće ili povrće, jer je u istom volumenu manje kalorija nego u kombiniranim kašicama. Infatrini možete davati svaki dan umjesto jednog mliječnog obroka (200 ml). Također, prije obroka nemojte nuditi čaj ili sokove, a za žeđ preferirajte vodu. Ukoliko Vaše dijete i dalje ne napreduje na tjelesnoj masi, savjetujem ipak konzultaciju pedijatrijskog gastroenterologa.

 • Imam djevojčicu od 2 god. i 4 mj. Po obrazima joj se često pojavljuju crvene sitne točkice. Što je temperatura u prostoriji niža, točkice i crvenilo su izraženiji. Djevojčica je bila u bolnici 4 dana (operirala kilu), i u tom periodu joj je lice bilo potpuno čisto. Može li to biti alergija na prašinu ili neko bilje, jer dosta vremena provodi u dvorištu? Unaprijed hvala.
Dr. Zima: Ne bih rekao da se radi o alergiji na prašinu ili slično, jer se promjene javljaju kod izlaganja hladnoći.
Postoje oblici alergija na hladnoću ili toplinu, jako rijetki. Potrebna je dermatološka obrada pregledom krvi. Što se tiče biljaka, one izazivaju vrlo jake promjene na koži, tipa toksično-alergijskih pojava (plikovi, svrbež, crvenilo...), dakle, i to se može isključiti. Možda se radi samo o emotivnoj reakciji na promjenu okoline, no, u svakom slučaju, ako Vas to zabrinjava, potrebno je savjetovati se s dječjim dermatologom.

 • Poštovani, je li normalno da beba ima zelenu stolicu? Hranim je Novalac adaptiranim mlijekom. Povremeno ima kolike i tada neutješno plače.
Dr. Zima: Ako beba dobro napreduje, ne gleda se stolica, već stanje djeteta. Do zelene boje stolice može doći od pojačanog izlučivanja žučnih soli (posebno kod djece koja su imala novorođenačku žuticu), a može nastati i od prevelike količine nedovoljno probavljenih bjelančevina iz mlijeka. Ako dijete dobro napreduje i zdravo je, ne trebate biti zabrinuti.

 • Poštovani, imam dječaka od 2,5 godina. Vrlo je zaigran i aktivan. Ne ide u vrtić. Već neko vrijeme odbija popodnevni san. Ukoliko ga uspijem uspavati popodne (što je nemoguće prije 13:30), tada spava oko sat i pol, a nevečer ne može zaspati gotovo do 23 h. Ako ne spava popodne, navečer zaspi oko 20 sati i mirno spava do 7 sati ujutro. Obzirom da je popodnevni san uobičajen kod njegovih vršnjaka i smatram da je važan, zabrinuta sam. Molim vas za savjet.
Dr. Zima: Potreba za snom je različita i nekoj djeci nije potrebno poslijepodnevno spavanje, no neki oblik odmora iza ručka bi dobro došao. Ako dijete odbija spavanje, barem pokušajte s nekom “mirnom aktivnosti”, poput čitanja slikovnica ili sl. Inače, san od 20 h uvečer do jutra je možda njemu dovoljan, pa ga nemojte “forsirati”. Svaki je čovjek drugačiji.

 • Poštovani, smiju li manja djeca jesti podgrijanu hranu od dana prije (koja je bila u hladnjaku)?
Dr. Zima: U principu bi djetetu trebalo davati svježu hranu, no ako je hrana bila ispravno pohranjena i čuvana, te ako je isključena mogućnost bakteriološkog zagađenja, ne vidim razloga da dijete ne jede isto što i Vi.

 • Imamo sina od 2,3 godina koji je još uvijek u pelenama, povremeno sjeda na tutu, ali to doživljava kao igru. U tutu se samo pomokri.U zadnje vrijeme primjećujemo da zadržava stolicu. Kad ima podražaj, onda cupka i skakuće, dolazi k nama i uzrujano govori;Čuvaj guzu! Obzirom da zadržava stolicu, ona je nerijetko obilna i tvrda što djetetu predstavlja problem (neugodno i bolno istiskivanje), pa je kod svakog idućeg puta još uplašeniji pri podražaju. Zašto se to događa i što možemo učiniti? Napominjem da pazimo na prehranu, jede dosta voća i povrća, kašice od šljive i ima dva obroka Bebimil Juniora, ujutro i navečer. Stalno ga nutkamo tekućinom (voda, čaj, sok), ali jako malo pije i kad ga ne bismo podsjećali, valjda ne bi tražio tekućinu cijeli dan.Hvala unaprijed na odgovoru
Dr. Zima: Što se tiče prehrane, sve ispravno činite, no kako bi se moglo raditi o “psihogenoj” opstipaciji, bilo bi dobro da konzultirate dječjeg gastroenterologa.

 • Imam kćer od 11 godina koja je u zadnje vrijeme jako razdražljiva i plačljiva. Žali se i na bolove u donjem dijelu trbuha. Bili smo na pregledu, urin i stolica na bakterije su uredni. Je li moguće da se radi o predmenstrualnom sindromu?
Dr. Zima: Preporučio bih još dobar ultrazvučni pregled trbuha, pa prema tomu donijeti zaključak. Inače, moglo bi se raditi o uspostavljanju menstrualnog ciklusa. Sa nalazom uzv pregleda upoznajte dječjeg ginekologa ili gastroenterologa.
 
 • Savjetovano mi je cijepiti dijete protiv pneumokoknih bolesti, pred polazak u vrtić. Pročitala sam da se cijepi jednokratno zbog mogućeg upravo suprotnog efekta, a liječnica nam je rekla da se cijepi na dva puta. Molim Vas Vaše mišljenje u pogledu tog cjepiva te jesmo li nešto krivo razumjeli?
  Unaprijed puno hvala na odgovoru
Dr. Zima: Cijepljenje protiv pneumokoka je vrlo korisno, jer zaštićuje dijete od agresivnih oblika pneumokokne bolesti kao što su sepsa i meningitis. Od lokalnih bolesti, kao što su upala sinusa, nosne sluznice ili srednjeg uha možda malo manje, ali iz iskustva znam da ipak rjeđe oboljevaju cijepljena  djeca nego necjepljeni. Broj doza ovisi o dobi, nakon 6. mj potrebne su dvije doze, iza prve godine jedna itd.

 • Moja djevojčica od 10 godina grize nokte. Pokušali smo je odvići od te navike razgovorima, po savjetu pedijatra tinkturom, ali ona i dalje grize nokte. Živimo u sređenim obiteljskim prilikama, nije izložena stresu niti kod kuće niti u školi, razgovaramo, družimo se. Ne znam trebamo li posjetiti dječjeg psihologa?
  Pozdrav, Vlatka

Dr. Zima: Mislim da ste pravilno zaključili da je potrebno savjetovati se sa dječjim psihologom.  Problem je samo što ih nema dovoljno i svuda se obično dugo čeka. Takve ambulante postoje u svim našim pedijatrijskim klinikama.

 • Moj dvogodišnjak već neko vrijeme ima crvenilo na glaviću spolovila, uz sam otvor. Prvo smo mazali Plymicol kremom, pa antibiotskom, ali nakon trenutnih poboljšanja, crvenilo bi se vraćalo. Maleni se u početku žalio na smetnje, a sad više ne iako je crvenilo i dalje prisutno. Radili smo bris na bakterije i nalaz je bio uredan. Moram napomenuti da smo svojevremeno bili na pregledu kod urologa, zbog uskog prepucija spolovila. Nakon što smo slijedili upute urologa, stanje se bitno popravilo i kožicu je moguće prevući. Molim Vas za savjet.
  Hvala

Dr. Zima: Preporučio bih još obaviti pregled urina i urinokulturu, te stolicu na parazite. Ako je sve u redu, dalje konzultirati urologa.

 • Moje dijete je nedavno imalo jak proljev, bez povraćanja. Nekoliko dana je vrlo malo jeo, ali je uzimao dovoljno tekućine. Molim Vas da mi odgovorite, kad dijete ima proljev, kad treba ići kod liječnika i treba li dijete držati na dijeti, odnosno, ne dozvoliti mu da jede određene namirnice iako ih traži? Pročitala sam da se više ne prakticiraju stroge dijete, već da se mogu davati razne namirnice, ali u malim količinama.
  Pozdrav, Ema

Dr. Zima: Ako je proljev praćen visokom temperaturom, obilnim stolicama, ev. povraćanjem, primjesama krvi ili sluzi u stolici, tada treba što prije potražiti pomoć liječnika. Inače se - kako ste točno naveli, danas ne primjenjuju stroge dijete, već je bitna nadoknada izgubljene tekućine gotovim pripravcima - tipa rehidromix ili ORS HIPP ili sl. i postepenim hranjenjem namirnicama, koje će dijete prihvatiti. Bitno je ograničiti unos masti i hrane sa puno celuloze. Što prije je potrebno uvesti bjelančevine u prehranu - u obliku kuhanog mesa ili ribe, ili svježeg sira ili jogurta, u oblicima koje dijete inače jede. Ako samo bira neku namirnicu, ne bih mu uskratio. Uvijek je dobro dati stolicu na pregled na bakterije i viruse, jer neki uzročnici se moraju liječiti antibioticima, a što je najvažnije - prijaviti epidemiološkoj službi.

 • Imam dječaka od dvije godine koji je zdrav (rođen s apgarom 10/10), pametan, živahan i spretan. Prohodao je s 10,5 mjeseci. Ono što me muči jest da primjećujem da teško ustaje iz ležećeg položaja i najčešće treba našu pomoć. Kad je bio beba, isto se teže okretao s trbuha na leđa i obrnuto. Nije aktivno puzao, već se rano uspravio i rano prohodao. Primjećujem da su svi drugi aspekti motorike uredni, brz je, trči, igra se, uspinje i silazi, ručice su snažne i spretne...Trebamo li brinuti zbog navedenoga?

Dr. Zima: Obzirom da ste zabrinuti za pojedine aspekte njegova razvoja, preporučio bih razgovor i pregled dječjeg fizijatra (ili "fizijatra razvojne dobi"), pa postupiti po njegovim savjetima. Ako nije bilo nikakvog neurološkog oštećenja u trudnoći ili pri porodu, vjerojatno će sve biti u redu.

 • Moj sinčić od 2 mjeseca ima tjemenicu.  Po uputama pedijatra, perem mu kosicu specijalnim šamponom i četkam tjemenicu, ali ona se i dalje uporno pojavljuje, slojevita je, žućkasta i neugodnog mirisa.
  Molim vas za savjet
Dr. Zima: Protiv tjemenice kod dojenčeta, tradicionalno se upotrebljava ulje za tjemenicu, koje se nanosi na zahvaćeno područje prije kupanja 1/2 do 1 sat, potom ispere nježnim šamponom i četka mekom četkicom. Postoje razni preparati, npr. od linije Mustela ili Stelaker krema protiv tjemenice. Uporna i dugotrajna tjemenica mogla biti biti znak "atopije", posebne vrste upalekože, pa ako promjene dugo traju, bilo bi dobro konzultirati dječjeg dermatologa (Šalata, Klaićeva, Vinogradska...).

 • Poštovani, pročitala sam da Pavlovićeva mast sadrži određeni postotak borne kiseline. Smijem li mazati dijete?

Dr. Zima: "Klasična" Pavlovićeva mast nastala je početkom 20. stoljeća. Originalni receplt ima otopinu borne kiseline u lanolinu. Prema mišljenju prim. Puretić - naše  prve dječje dermatologice, još od 70-tih godina prošlog stoljeća: "borna kiselina nema više što tražiti u pedijatriji"!. Prema tomu - izbacite! Ima puno drugih pripravaka, a najbolje je kad se ništa ne koristi. P.S. slična je stvar i sa tzv. Peruanskim balzamom, koji se također može naći u nekim tradicionalnim kremama. Ne treba ga primjenjivati!

 • Naša beba ima 5,5 mjeseci, od prije mjesec dana je na adaptiranom mlijeku, voli ga piti i dobro napreduje. Pokušala sam uvesti voćne kašice, koje sama pripravljam od voća iz eko uzgoja, ali sam joj ponudila i industrijske voćne kašice. I jedne i druge odbija, kao i povrtne. Trebam li biti uporna ili napraviti pauzu?
  Zabrinuta mama
Dr. Zima: Kod uvođenja voćnih i dr. kašica je preporuka da se "bude uporaan". Ponudite kašicu kad je dijete gladno, a ako odbije, ponovite slijedeći put ili za par dana kad zaboravi okus. Nema druge mogućnosti! Možda pronađete okus koji će se djetetu svidjeti pa joj nudite tu kašicu. Možda bi voljela mliječne kašice, pa u njih pokušajte umiješati voće ili povrće. Budite uporni.

 • Molim Vas da mi odgovorite smijem li dojiti dijete dok imam crijevnu virozu?

Dr. Zima: Dojenje u akutnim bolestima nije zabranjeno, ako ne uzimate neke lijekove, npr. antibiotike, ili ako vas dojenje previše ne iscrpljuje.

 • Treba li dijete od 1,5 godine cijepiti protiv krpelja? Živimo izvan grada i okruženi smo prirodom. Prisutnost krpelja vidim po kućnim životinjama.
  Zahvaljujem na odgovoru

Dr. Zima: Cijepljenje protiv krpelja se ne provodi, već protiv KRPELJNOG MENINGOENCEFALITISA, čijeg  uzročnika krpelji mogu prenijeti ugrizom. Cijepi se ukoliko takvih bolesti ima na području u kome živite. Treba se posavjetovati s EPIDEMIOLOGOM u područnom Odjelu Gradskog zavoda za javno zdravstvo ili u samom Zavodu, Mirogojska c. 16.
Cijepljenje se provodi 3 puta u tijeku godine, nema trajnu zaštitu, već ga treba ponavljati svakih nekoliko godina (docjepljivati).

 • Poštovani, treba li dijete cijepiti protiv rota virusa ili je to samo još jedna farmakološka kampanja?
  Nevenka

Dr. Zima: Cijepljenje protiv Rotavirusa je vrlo korisno, jer kod male djece može izazvati vrlo tešku i brzu dehidraciju. Drži se da je taj virus najodgovorniji za smrtne slučajeve od proljeva u "trećem svijetu". Cijepljenje se provodi "na usta", 2 x u tijeku prvih 6 mj. života. Bilo bi dobro da se uvede kao obavezno cijepljenje, jer se može kombinirati istovremeno sa drugim cjepivima.
Mislim da cjepivo je korisno, ali, nažalost, još uvijek skupo.

 • Imam dijete od 20 mjeseci koje jede sve i dosta boravi na zraku i suncu. Trebam li mu još uvijek davati D-vitamin u kapima, i ako da, do koje dobi?

Dr. Zima: Dodavanje D3 vitamina provodi se u tijeku prve godine života, te ev. u drugoj i trećoj godini, u zimskim mjesecima kad nema sunca. Prema tomu, ljeti ne treba, ako se dijete inače sunča ili boravi na zraku. D3 vitamin se unosi u organizam i kroz prehranu ribom!

 • Moje dijete ima česte upale grla uz antibiotske kure. Savjetovana mi je operacija mandula. Što mislite o tome?
  Hvala

Dr. Zima: Operacija mandula je vrlo kompleksno pitanje. O tomu postoji "nacionalni konsenzus", koji je izradila grupa liječnika specijalista ( ISKRA smjernice,  http://iskra.bfm.hr). Po tome, česte upale grla spadaju u RELATIVNE INDIKACIJE, pa je dobro  maksimalno pričekati s odlukom o operaciji. Naravno, treba poštovati mišljenje nadležnog pedijatra i Specijalista otolaringologa.

 • Trebam li bebi od 15 dana ponuditi dudu varalicu? Dojim i beba je na prsima kad god mi je to moguće, ali kad nije na prsima, je nemirna i razdražljiva. Mislim da bi je dudica smirila pa Vas molim za savjet.

Dr. Zima: Mislim da od dude varalice nije nimalo veća šteta nego od dudanja palca ili prstića. Dakle, ako to djetetu pomaže da se smiri, slobodno upotrebljavajte.

 • Za vrijeme profilakse antibiotikom, pedijatar je djetetu pripisao CranActin sirup brusnice i BioGaia probiotik u kapima. Obzirom da se radi o jako skupim proizvodima, molim Vas da mi odgovorite postoji  li neka zamjenska, prirodna formula koju bih pripravila kod kuće?

Dr. Zima: Ima raznih preparata istog sastava (pitajte u ljekarni), npr. Brusnicin (domaći), a slično djeluju i "boje" drugih plodova, npr. borovnice. Što se tiče probiotika, BioGaia je prikladna jer je djelotvorna u maloj dozi- 5 kapi, no jednako će tako djelovati i neki drugi preparat, napr. Linex Baby prašak ili možda probiotski jogurt, a postoje i probiotici u obliku tableta za otapanje u ustima. Ugodnog su okusa - potražite što Vam odgovara. Što se tiče pripravaka kod kuće, suhe brusnice ima puno kod nas, i na tržnici i u trgovinama. Ako mislite da možete što od toga načiniti, pokušajte - miksanjem uz par kapi limuna (CranActin ima dodatak C-vitamina), a može i kao džem, samo bez šećera. O tomu biste se možda mogli konzultirati s nutricionistima.

 • Imam sina od 2 godine koji je jako ljubomoran na sve koji pokazuju nježnost prema meni. Nitko me ne smije doticati, grliti, on odmah dojuri, jako je  ljut, uznemiren i  naposljetku – tužan. Imam još dvoje starije djece koja nikad nisu pokazivala ljubomoru niti jedno na drugo niti na mene. To nam sve dosta komplicira međusobne odnose, pa Vas molim da mi odgovorite je li to nešto što nas treba zabrinjavati odnosno, do koje dobi bi takvo ponašanje trebalo prestati.
  Zahvalna mama

Dr. Zima: Mislim da je to ponašanje još o.k.
Vjerojatno još teško shvaća da majku mora dijeliti s drugim osobama, posebno s braćom i sestrama. On i majka u toj dobi su "još uvijek jedno", zato je i odnos s braćom i sestrama dobar tek iza treće godine. Naravno, ukoliko takvo ponašanje postaje problem, dobro je  savjetovati se s psihologom, koji ima iskustva u radu s djecom (pedijatrija Rebro, Klaićeva, Vinogradska...).

 • Moj sin od 9 godina se ponekad žali na bolove u različitim dijelovima tijela. Naš pedijatar nam je rekao da su to najvjerojatnije „bolovi rasta“, odnosno da se često javljaju kod djece u razvoju. Molim vaše mišljenje.
  Ines

Dr. Zima: Bolovi rastenja lokalizirani su uglavnom u području kostiju, zglobova i ligamenata. Obično su jači u spavanju ili mirovanju, traju kraće vrijeme, obično na mahove, no ako su u različitim dijelovima tijela i učestaliji, bilo bi dobro obaviti opći pedijatrijski pregled, uključujući nalaze krvi (KKS, SE, CRP, Alk. fosfataza i drugi "jetreni" enzimi), pa prema rezultatima obaviti i daljnje obrade ortopeda ili dječjeg reumatologa.

 • Primijetila sam neugodan miris urina kod svog dječaka nakon čega se uspostavilo da je imao E. Coli. Nakon što je izliječen, taj neugodni miris se u blažem obliku opet povremeno javlja iako daljnje pretrage pokazuju da u urinu nema bakterije. Otkud taj neugodni miris i trebamo li svaki put kad se pojavi  nositi urin na pretragu? Napominjem da on tada ne pokazuje nikakve znakove upale mokraćnih puteva, jedino taj neugodni miris. Puno hvala na Vašem odgovoru.
  Ivana

Dr. Zima: Miris urina može biti ne samo od upale, već i u vezi s hranom koju dijete uzima, začinima, općenito metabolizmom, lijekovima i vitaminima. Inače kontrola urina poslije upale preporučuje se jednom mjesečno ili kod sumnje na upalu (povišena temperatura groznica, nejasni bolovi u trbuhu, smetnje mokrenja, osip oko spolovila...). Miris može biti izražen i kod jako koncentriranog urina, pa povećajte količinu tekućine koju dijete uzima.

 • Koliko vremena dnevno roditelj treba provoditi u igri sa svojim malim djetetom? Stalno imam grižnju savijesti da djetetu ne posvećujem dovoljno vremena.
  Jedna mama

Dr. Zima: Nema pravila o količini vremena koje treba provoditi s djetetom. Igrajte se sa svojim djetetom koliko možete odnosno koliko mu treba, a može pustiti i da se dijete igra samo, pod nadzorom u smislu zaštite od moguće ozljede. Ako je okolina sigurna, onda dajte djetetu i malo slobode!

 • Rečeno mi je da dijete treba čim prije izložiti infekciji vodenim kozicama, jer ako se razboli u starijoj dobi  su moguće komplikacije. Je li to istina i trebam li dijete voditi u vrtić u kojemu  se razboljelo nekoliko djece ili biti s njim kod kuće?
  Silvija

Dr. Zima: Spomenuti stav o namjernom izlaganju mi je malo "veterinarski"! Koliko znam, teže oboljevaju dojenčad i odrasli, ali svejedno ne bih namjerno izlagao dijete. Boravak u vrtiću može pomoći prokuživanju i bez manifestne bolesti, u grupi obično ne oboljevaju svi jednako "teško", pa nemojte dijete namjerno izlagati niti previše izolirati.

 • Poštovani, imam sinčića od godinu i pol dana. Prije 4 mjeseca mu je u urinu nađena Escherichia coli koje smo se uspješno riješili. Sad već 3 mjeseca uzima profilaksu (prvo Sinersul, a sad Urotabline), probiotike i Cranactin pripravak brusnice. Kad možemo prekinuti s profilaksom?
  Zvjezdana

Dr. Zima: Dijete te dobi zahtjeva nefrološku obradu i o rezultatima te obrade zavisi kad će se prekinuti profilaksa.

 • Imam mališana od godinu dana koji je jako znatiželjan i aktivan. Već pomalo samostalno hoda, zaletava se, penje, nije ni minutu na miru. Iako smo većinu stvari u kući zaštitili, on kao da uvijek pronađe najnezgodnija mjesta za spotaknuti se i pasti. Jako sam zabrinuta jer je već nekoliko puta pao tako da je udario glavicom. Jučer se uzverao na sjedeću garnituru i u sekundi u kojoj sam okrenula glavu pao na tepih, na leđa uz zvučni udarac. Ne znam je li pao iz sjedećeg ili stojećeg položaja pa ne mogu procijeniti visinu. Malo je plakao i opet se zaigrao, a ja sam cijeli dan bila u strahu i još uvijek me je strah da se nije povrijedio. Molim Vas ako mi možete odgovoriti mogu li takvi udarci ostaviti posljedice na zdravlje djeteta?
  Zabrinuta mama.
Dr. Zima: Djeca te dobi su vrlo znatiželjna i počinju otkrivati okolinu. Pri tomu se često ozlijede, no to je "skupljanje iskustava" za budućnost. Svakako da se pri tomu može i jače ozlijediti, no to bi se manifestiralo posljedicama - promjenama na koži i kostima, potresom mozga i sl., a to su ipak vrlo, vrlo rijetke stvari. Sigurno da će plakati nakon pada ili udarca, no ako se brzo smiri - onda se nije jače ozlijedio. No, činjenica je da je za dijete najopasnija vlastita kuća!

 • Moja djevojčica od 5 godina se žali na peckanje kod mokrenja. Urinokultura je uredna. Što bi to moglo biti?
  Ksenija

Dr. Zima: Peckanje pri mokrenju ima najvjerojatnije uzrok u nekoj promjeni na sluznici vanjskog spolovila, pa je potreban pregled istog - što se obavlja ili kod primarnog liječnika ili kod dječjeg ginekologa. Svakako uz urinokulturu, urin biokemijski, treba obaviti pregled stolice na parazite uz "perianalni otisak", te bris vulvae. Može i kod nas u Poliklinici Helena.

 • Imam dijete od skoro 2 godine kojemu prokuhavam vodu za pripremu adaptiranog mlijeka koje pije ujutro i navečer. Kad prokuhamo vodu, procijedimo je kroz sterilnu gazu i utočimo u čiste plastične boce. Primjetili smo da nakon par sati stajanja ta voda promijeni izgled. Kad se promućka, na površni se stvori gusta, bijela pjena do 5 cm, što se ne događa s neprokuhanom vodom. Živimo u mjestu nadomak Zagreba i rečeno nam je da se voda redovito kontrolira. Možete li nam reći o čemu bi se moglo raditi i do koje godine starosti djeteta treba prokuhavati vodu za piće i pripremu adaptiranog mlijeka (na ambalaži piše - vodu prokuhati). Hvala.
  Lara

Dr. Zima: Promjene u prokuhanoj vodi koje nastaju stajanjem su vjerojatno mineralne soli, najviše kalcijske, koje se istalože kuhanjem, ili preparati klora, koje sadrže sve vodovodne vode. Možda bi bilo rješenje upotrebljavati filtere za vodu (napr. Britta vrč ili drugo), gdje se preko 90 % svih primjesa iz vode odstrani, pa se takva voda može piti bez prokuhavanja, no za mlijeko, čaj i sl. se prokuhava, bez taloga! Mogu preporučiti, jer sam to upotrebljavam godinama!. Inače, dovoljno je vodu zagrijati na temp. potrebnu za otapanje mlijeka, poslije dojenačke dobi mislim da ne treba kuhati.

 • Molim vas da mi odgovorite s kojim toplomjerom je najpouzdanije mjeriti temperaturu djetetu. Imamo toplomjer za mjerenje temperature u uhu, digitalni toplomjer i običan, živin. Svaki pokazuje drugačije vrijednosti! To je užasno zbunjujuće kad dijete ima temperaturu oko 38 pa mi je teško procijeniti je li vrijeme za antipiretik ili ne!
  Mama Ivana

Dr. Zima: Svi toplomjeri su u redu, inače je "standard" živin toplomjer (kao i živin tlakomjer !), no oni se svuda u svijetu povlače iz upotrebe, jer je živa jako otrovna. Prema tomu - digitalni ili ušni, no kod mjerenja treba se pridržavati preporuka proizvođača. Inače vrijednosti izmjerene temeperature nisu presudne u dijagnostici, malo je značajno je li temp. 38, 1 ili 37,9 - " temperatura je prijatelj organizma, ne neprijatelj", pa ju niti ne treba previše energično tretirati. Kod povišenja temperature aktiviraju se obrambeni sustavi tijela, pa nije nužno reagirati na svaku "crticu" na toplomjeru!

Imam pitanje vezano uz limfne čvorove na vratu djeteta.
Moj sin, star 3 godine, ima čvor na vratu, sa strane, veličine oko 1 do 1,5 cm. Čvor sam primijetila kad je dijete bilo prehlađeno.
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner