New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZDRAVLJE
ALERGIJE NA SUNCE


alergije na sunce

Alergije na sunce ili fotodermatoze manifestiraju se nakon izlaganja kože sunčevim zrakama. Zadnjih godina su u porastu i zahvaćaju oko 20 posto populacije. Kako se zaštititi od štetnog djelovanja sunčevih zraka te što učiniti u slučaju alergije na sunce?

Opći simptomi alergije na sunce

Iako alergija na sunce pogađa sve tipove kože, češća je kod svijetloputih ljudi, a alergijske reakcije na sunce mogu izazvati neki lijekovi (najčešće tetraciklinski antibiotici, nesteroidni protuupalni lijekovi i sulfoamidski spojevi), te neka sredstva za sunčanje.

Izgled promjena je raznolik, a ovisi o vrsti alergije, rasi, spolu i dobi, ali i o nasljednoj sklonosti. Kod jednog oblika, manifestacija alergijske reakcije na sunce javlja se već u nekoliko minuta do nekoliko sati nakon izlaganja suncu. Počinje pojavom svrbeži i crvenilom kože, na kojoj se ubrzo jave mjehurići. Zahvaćena područja kože (ona koja su bila izložena) su obično otečena. Ovakav oblik reakcije je najčešći. Simptomi se obično povlače kroz nekoliko dana, ako se prestane sa izlaganjem sunčevoj svjetlosti.

Međutim, kod nekih se alergijska reakcija javi nekoliko minuta nakon izlaganja suncu i to pojavom osipa, mjehurića i svrbeži, ali ne samo na izloženoj koži nego i na pokrivenim djelovima. Nakon prestanka izloženosti suncu, reakcija se obično povlači u roku od sat vremena. Alergijske reakcije obično prolaze bez komplikacija, ali je uvijek potrebno zatražiti mišljenje i savjet liječnika.

Kako se alergija na sunce manifestira na dječjoj koži?

Promjene koje se događaju na dječjoj koži se nazivaju primarne fotodermatoze i javljaju se u vidu osipa, a postoje i neke druge kožne promjene, koje su isključivo posljedica izlaganja suncu. Istraživanja pokazuju da je čak 50 % ovakvih alergija na sunce nasljedno. Ako su roditelji skloni bilo kakvoj vrsti alergija, posebno na sunce, to znači da i kod djeteta postoji velika mogućnost za pojavu alergije.
 
Alergija na sunce se manifestira kao nadražujući osip na vratu i pregibima ruku i nogu (mogu se pojaviti i plikovi ili neke druge kožne promjene, a osip obično ima izgled uboda insekata), najčešće nekoliko sati nakon izlaganja suncu. Nastaje kao odgovor imunološkog sustava koji neke komponente osunčane kože prepoznaje kao strana tijela, zbog čega kreće imunološki odgovor u vidu alergijskih reakcija.

Neophodno je obratiti pažnju i na sekundarne fotodermatoze, odnosno posavjetovati se s pedijatrom ukoliko dijete uzima neke fotosenzitivne lekove (antibiotici, tetraciklini), ili ima neki zdravstveni problem koji se na suncu može dodatno pogoršati (herpes, fotosenzitivni ekcem...).

Sredstva za sunčanje

S obzirom da i neka sredstva za sunčanje zbog svojih sastojaka (umjetni mirisi, boje, kao i sami zaštitni faktori), mogu izazvati alergijsku reakciju, preporučuje se prije nanošenja na dječju kožu provesti test osetljivosti. Krema za sunčanje se nanosi pola sata prije izlaganja suncu.


Više:
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner