New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZDRAVLJE

PETARDE - OPASNA ZABAVA


opasne petarde 2

Doba je godine kad se odraslima i djeci na svakom koraku nude razne pirotehničke naprave, najčešće petarde i rakete. S obzirom da pri rukovanju pirotehnikom treba biti vrlo oprezan, najveća je odgovornost na roditeljima.

Roditelji trebaju upozoriti djecu i upoznati ih s posljedicama rukovanja s pirotehnikom, a naročito neprimjerenom, neispravnom i nekvalitetnom. Petarde nisu igračke, a zbog neopreznog korištenja, žrtve su najčešće - djeca.

Iz godine u godinu raste broj djece i maloljetnika koji se bez nadzora koriste raznovrsnim pirotehničkim sredstvima. I najmanja petrada može nanijeti ozbiljne ozljede, pogotovo ako eksplodira u rukama. Najčešće ozljede kod djece i odraslih su opekline, ozljede prstiju i šake, povrede sluha, vida i kostiju.

Šarena, djeci privlačna pirotehnika koja se prodaje u ovo blagdansko vrijeme, je pirotehnika podijeljena u četiri osnovne skupine:
 • Prva skupina su bengalske šibice, fontane, "žabice" i prskalice. Stariji od 14 godina, smiju ih kupovati cijelu godinu.  
 • Druga skupina su petarde, sve prisutnije piratice i bengalske baklje. Prodaja tih sredstava dozvoljena je starijima od 16 godina, a ograničena je na specijalizirane prodavaonice oružja i streljiva od 15. prosinca do 1. siječnja.
 • Treća skupina su sredstva poput vatrometnih bokseva, koje smiju kupiti osobe starije od 18 godina.
 • Četvrta skupina su veliki vatrometni proizvodi za javne priredbe. Njih mogu koristiti samo pravne i fizičke osobe s nabavnom dozvolom koju je izdala policijska uprava.
Pirotehnička sredstva II. i III. kategorije mogu se nabaviti od sredine prosinca. Njihova je upotreba zabranjena u zatvorenim prostorijama, a na otvorenom prostoru dozvoljena je samo od 27. prosinca do 1. siječnja.

Iako je djeci mlađoj od 14 godina zabranjena prodaja, nije im zabranjeno korištenje. Upravo tu je najveća odgovornost na roditeljima, a potom na vrtićima i školama.

Pirotehnika koja se prodaje "na svakom uglu", obično nije provjerena i na sebi nema uputstva za upotrebu i deklaraciju o atestu. Stoga pirotehniku treba kupovati u za to ovlaštenim trgovinama, te se treba strogo pridržavati uputa i ne eksperimentirati.

Obzirom da policija, u vrijeme između prosinca i siječnja, provodi akciju ''Mir i dobro'', koja ima za cilj sprječavanje zlouporabe eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, o svim uočenim nepravilnostima građani mogu upozoriti policiju i na taj način spriječiti moguće teške posljedice korištenja pirotehnike kupljene od nesavjesnih trgovaca.

Važno:

 • Pirotehnička sredstva kupljena u ovlaštenim trgovinama, također mogu imati tvorničke greške.
 • Pri korištenju pirotehnikom, poželjno je imati deblje rukavice.
 • Ako petrada ne eksplodira, onda joj ne treba prilaziti desetak minuta.
 • Kod pucajućih pirotehničkih sredstava ne smiju nastajati goruće ili tinjajuće rasprsne krhotine.
 • Rakete se ne smiju zabadati u u zemlju, već kako piše u uputama: u neki šuplji predmet koji se ne može prevrnuti.
 • Rakete i drugi pirotehnički predmeti koji lete u zrak moraju letjeti tako visoko da njihovi ostaci ne padaju zapaljeni na zemlju.
 • Fitilj ponekad prebrzo izgori te su moguće opekline.
 • Prilikom startanja, rotirajući pirotehnički predmet odlazi u nepredvidivom smjeru. Treba voditi računa da u blizini nema ljudi i lako zapaljivih predmeta.
 • Prskalice i tortne fontane mogu izazvati požar.
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner