New
Baner
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZDRAVLJE
KAKO PREPOZNATI TOKSIČNE IGRAČKE


igracke_i_djecak
 
Dok djeca s nestrpljenjem očekuju igračke, roditelji pri kupnji trebaju dobro razmisliti koje su igračke svojom kvalitetom sigurne po zdravlje.

S velikim izborom igračaka na tržištu, kako znati koje igračke nisu štetne po zdravlje vašeg djeteta? Prema istraživanju Ecology Center-a, svaka peta igračka sadrži olovo koje je otrovno i šteti nervnom sustavu. Štetne plastične igračke pak otpuštaju takozvane globalne migracije, odnosno u dodiru sa slinom ili znojem ispuštaju otrovne i kancerogene kemikalije (oprez s plastičnim patkicama za bebe).

Evo nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom kupovine igračaka;

1. Saznajte koje su uobičajene štetne tvari koje se nalaze u igračkama.

Otrovne kemikalije koje se ne bi smjele pojavljivati u dječjim proizvodima su: brom, živa, olovo, kadmij, antimon, arsen, krom, kobalt, živa, nikal, kositar... Te tvari su alergene, kancerogene ili mogu imati drugi štetni utjecaj na zdravlje, ovisno o koncentraciji i razini izloženosti.

Sastojci od kojih su izrađene igračke, trebali bi biti navedeni na etiketi.

2. Provjerite tko je proizvođač i uvoznik igračke.

Birajte pouzdane i provjerene proizvođače i uvoznike igračaka.

3. Izbjegavajte PVC.

Sjajna supstanca koja se nalazi na većini dodataka na odjeći je polivinil-klorid, ili poznatije - PVC.
PVC se izrađuje od ostataka plastike i može sadržavati ftalate, supstance koje se dodaju plastici da bi bila fleksibilnija, a na ljude djeluju kao azbest. Dječje igračke koje su napravljene od PVC-a su zabranjene u Europi, a u Americi su ih neke kompanije prestale dobrovoljno proizvoditi. Pa, ipak, igračke napravljene od PVC-a se i dalje masovno proizvode u Kini.

Uvijek tražite oznaku reciklaže za PVC (V3), pa ćete znati jesu li igračke napravljene od nje ili nisu.

opasni_PVC
 

4. Drvene igračke

Velika opasnost prijeti i od drvenih igračaka koje nisu prošle toksikološko testiranje, iako mnogi roditelji vjeruju upravo drvenim igračkama.
Opasne materije koje se mogu nalaziti u takvim igračkama, kao što su: policiklički aromatski ugljikovodik (PAU), nonilfenol, formaldehid, nikal, organski spojevi s kositrom, mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.

5. CEoznaka

CE oznaka pokazuje da igračka zadovoljava zahtjeve sigurnosti i zdravlja djece. Stavljanjem CE oznake na proizvod, proizvođač jamči da je igračka zadovoljila na testiranjima svim propisanim postupcima dokazivanja sukladnosti u za to ovlaštenim laboratorijima.

6. Boje i krede

Boje i krede su netoksične ako se na etiketi nalazi oznaka ASTM D-4236. To znači da je proizvod toksikološki provjeren.

7. Ne kupujte bižuteriju za djecu.

Nakit za djecu je često izrađen od velikih količina PVC-a. Gumasta vrsta plastike na koju smo se toliko navikli, zapravo je krcata štetnim kemikalijama. Izbjegavajte ogrlice, naušnice, i druge vrste nakita napravljene od jeftinog materijala.

8. Kad kupujete igračku, tražite certifikat na kojem stoji zemlja porijekla.

Uvijek obično stoji i oznaka "tested" da je proizvod odobren od strane agencija za provjeru kvalitete. To znači da je igračka testirana i da je provjereno sadrži li bilo kakve štetne kemikalije.

9. Istražite on-line igračke koje kupujete.

Kvalitetne i bezopasne igračke se obično nalaze na listi specijaliziranih stranica za testiranje kvalitete igračaka; npr. Healthy stuff.

10. I kao i uvijek, ako želite kupiti kvalitetnu igračku, morati ćete potrošiti više novca.

Za rođendane ili blagdane, većina roditelja kupuje jedan veliki poklon uz nekoliko manjih. Po zdravlje je važno odlučiti se za kvalitetu, a ne kvantitetu. Radije kupite jednu igračku ili dvije manje, ali s etiketama ispravnosti. Na taj način čuvate zdravlje djeteta, a i igračke će zasigurno duže trajati.


Vezani članci:

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner