New
Prognoza vremena
URADI SAMTOPLJENJE ČOKOLADE


topljenje cokolade eksperiment

Uživajte u ovom jednostavnom eksperimentu topljenja čokolade!

Bez sumnje ste iskusili da se za toplog dana čokolada topi. Na kojoj temperaturi čokolada prelazi iz čvrstog u tekuće stanje? Postoji li razlika kad su u pitanju tamna i bijela čokolada?

Potrebno nam je:
  • mali komadići čokolade iste veličine (kockice ili listići čokolade su dobra ideja)
  • papirnati tanjuri, papirnate maramice
  • olovka i papir za bilježenje rezultata

Izrada:

1. Stavite jedan komadić čokolade na papirnati tanjur i iznesite ga van (na prozor, balkon...)

2. Zabilježite koliko je vremena trebalo da se čokolada otopi ili, ukoliko vani nije bilo dovoljno toplo, koliko je čokolada omekanila nakon deset ili više minuta. Je li uopće omekanila?

3. Ponovite ovaj postupak sa komadićem čokolade na tanjuru koji ste ostavili na sobnoj temperaturi. Zabilježite rezultate na isti način.

4. Pronađite još zanimljivih mjesta za testiranje; čokolada (u papirnatoj maramici) u torbi, džepu, čokolada u toploj vodi, vrućoj vodi, u vašim ustima, na dlanu...

5. Usporedite rezultate. U kojim uvjetima se čokolada otopila? Ovaj eksperiment možete učiniti još zanimljivijim koristeći termometar! Zabilježite temperature mjesta kojima ste izložili čokoladu. Tako ćete pouzdano znati u kojim se uvjetima i u kojoj mjeri čokolada topi!

Što se događa?

Na određenoj temperaturi, komadići čokolade prolaze fizičke promjene, od čvrstog do tekućeg stanja (ili negdje između).

Za toplog dana, sunčeve zrake su obično dovoljno jake pa otapaju čokoladu, to ste već zasigurno doživjeli. Također možete obrnuti proces, stavljajuci otopljenu čokoladu u hladnjak ili zamrzivač gdje će stanje čokolade prijeći iz tekućeg u čvrsto.

Ako kockicu čokolade stavite u usta ili na dlan, ona će se vrlo brzo početi topiti. Što vam to govori o temperaturi vašeg tijela?

Za daljnje eksperimente, možete usporediti bijelu i tamnu čokoladu. Kako reagiraju na istoj temperaturi? Zatim pokušajte staviti sloj aluminijske folije između papirnatog tanjura i komadića čokolade na suncu, što će se dogoditi?

Pripremila: M. Muratović, mr.sci fizike

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner