Prognoza vremena

KAKO NAUČITI NA SAT?


Kako nauciti na sat nova
Kad je pravo vrijeme za učenje na sat?

Oko šeste godine djeteta, kad dijete već donekle razumije pojam vremena i brojke. Do tada djeca žive u sadašnjem trenutku, a u vremenu se snalaze na osnovu svakodnevnih događaja. Upravo je zbog toga važan svakodnevni ritam hranjenja, spavanja, igranja..., u približno isto vrijeme. Taj im ritam donosi sigurnost i polako stvara osjećaj za vrijeme, koji je preduvjet za učenje gledanja na sat.

Kako pripremiti dijete za učenje na sat?

Kao i za sve druge stvari potrebne za život i osamostaljenje - kroz igru. Razgovarajte s djetetom. Ono već razumije brojke i kako ih može primijeniti. Prisjetite se zajedno koliko je otprilike imalo godina kad je naučilo brojiti, kad je prohodalo ili naučilo voziti bicikl bez pomoćnih kotačića. Pričajte o zajedničkim putovanjima i koliko vam je vremena trebalo da doputujete na neko odredište. Djetetu je lakše shvatiti vrijeme ako ga povezujete s njemu poznatim događanjima. Npr., jučer navečer smo išli spavati, a danas ujutro smo se probudili. Kad si bio/bila kod bake? Prekjučer? Znači, dva puta smo spavali i dva puta se probudili u novom danu. Pričajte priče o godišnjim dobima, podsjetite dijete što ste radili prošlog ljeta, zime...
Sekunde i minute možete jednostavno objasniti djetetu na način da kroz uobičajene stvari shvati njihovo trajanje.
Npr., kad trepneš ili pljesneš - prođe jedna sekunda, za minutu možemo otići u drugu sobu, za 10 minuta možemo pospremiti igračke...

ucenje_na_sat

Kakav sat koristiti za učenje?

U učenju koristite i klasičan sat s kazaljkama i digitalni sat. Klasičan sat pokazuje djetetu da je vrijeme kružno i da se ciklus ponavlja. Uči dijete da postoji vrijeme u kojemu je nešto bilo, vrijeme koje je sada i vrijeme koje dolazi.
Uz pomoć digitalnog sata, dijete će vidjeti da vrijeme protiče iz sekunde u sekundu. Tako će brže shvatiti da se vrijeme uvijek kreće prema naprijed i da se ne može vratiti.

Napravite svoj sat za učenje vremena!

Da bi dijete učenje na sat prihvatilo sa zanimanjem, treba mu biti zabavno. Sat možete izraditi vrlo jednostavno.

Potrebni su vam:
 • papirnati tanjur
 • flomasteri ili samoljepive brojke
 • škare
 • malo tvrđeg papira za kazaljke
 • čavlić u boji

Izrada:
 • nacrtajte ili zalijepite brojeve na papirnatom tanjuru
 • od tvrđeg papira izrežite dužu i kraću kazaljku
 • čavlićem probušite rupice pri dnu obje kazaljke
 • čavlićem probušite rupice u sredini papirnatog tanjura
 • provucite čavlić kroz rupicu na kazaljci za sate, potom na kazaljci za minute
 • pričvrstite kazaljke čavlićem kroz središnju rupicu na tanjuru

sat_od_papira

{lofimg src="/images/slike/sat-flash2.jpg"}
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner