New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

DOM
KAKO PREPOZNATI ORGANSKO JAJE?


kako prepoznati organsko jaje

Oni koji žive ili imaju rođake na selu, vjerojatno odmah mogu prepoznati razliku između domaćeg ili organskog jajeta, i onog kupljenog u obližnjoj trgovini.

To je stoga što se i kokoši iz slobodnog uzgoja razlikuju od kokoši iz kaveznog, odnosno podnog uzgoja. U čemu je razlika?

U kaveznom (baterijskom) uzgoju, kokoši su nagurane u kaveze. Ne mogu se micati i tretira ih se kao strojeve, a često se hrane umjetnim smjesama. Kod podnog uzgoja, kokoši nisu u kavezu i mogu se kretati unutar prostorije, ali ne mogu izaći van, na svježi zrak. Slobodni pak uzgoj znači da su kokoši slobodne i imaju pristup vanjskom prostoru. Uz to, u ishrani kokoši s organskih farmi ne koriste se štetne kemijske komponente niti hormoni. Kokoši cijeli dan čeprkaju po zemlji tražeći crviće i gliste, jedu travu i probrane žitarice, a kad je sezona voća, uživaju u zrelim plodovima.

Žumanjci organskih jaja, uglavnom su znatno jače, tamnije boje (na fotografiji, prvi žumanjak), pa tako i sve što pripremite od njih ima jasno žutu boju. Žumanjak kokoši sa sela može biti i nešto svjetlije nijanse, jer boja žumanjka ovisi i o vrsti ishrane.

U svakom slučaju, kod domaćih i organskih jaja nutritivna vrijednost je veća, jaja obiluju beta-karotenom i omega-3 masnim kiselinama, te imaju veće količine vitamina A, B i E.

Više:

Organska hrana

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner