New
Prognoza vremena
URADI SAMHRANILICE

hranjenje_pticice_zimi_hranilice

Zima kuca na vrata. Pomozite ptičicama i izradite za njih jednostavne hranilice. Bit će vam pravo veselje vidjeti ih kako se živahno okupljaju!

Ali, prije nego što pozovete ptičice, donosimo vam nekoliko savjeta važnih za njihovo zdravlje, preuzetih sa stranice Udruge za zaštitu divljih životinja:

 • Hranilice možete kupiti ili izraditi sami. Bilo bi dobro da imaju krović, kako se hrana ne bi brzo smočila i trunula ili se smrzavala. Hranilice nemojte bojati jarkim bojama jer se toga ptice boje.
 • Hranilice morate redovito kontrolirati: ako je hrana mokra ili smrznuta treba je ukloniti i zamijeniti. Ako su hranilice velike pa ptičice ulaze u njih kako bi jele, često se događa da u hranilici ostaju prazne ljuske koje ptice ne mogu izbaciti, pa vam se može činiti da je hranilica puna. Stoga je najbolje u takve hranilice stavljati količinu hrane dostatnu za jedan dan te svakodnevno hranu zamjenjivati u potpunosti.hranilica_tegla
 • Hranjenje obavezno morate vršiti svakodnevno, odnosno kad vidite da je sva hrana pojedena – ptice koje "računaju" na hranu koju im nudite, mogu uginuti od gladi ukoliko preskočite hranjenje.
 • Ako hranilice postavljate na stupove, pazite da se uz njih ne mogu popeti grabežljivci (mačke i sl.). Minimalna potrebna visina takvog stupa je oko 1,5m. Hranilice možete postaviti i na vanjski zid kuće, ispod krova, na staje, garaže, balkone - nije nužno da imate vrt i drveće na koje ćete ih vješati, sve varijante su dobre.
 • Možete kupiti već pripremljenu hranu ili je možete prirediti sami.


VRSTE HRANE

Koju ćete vrstu hrane ponuditi ovisi o tome koje vrste ptičica želite hraniti. Predlažemo da iskombinirate nekoliko vrsta hrana kako bi privukli što više vrsta ptičica, društvo je veselije.

Najnekvalitetnija hrana je kruh. Ako ga već dajete, tada neka to bude stari kruh sa sjemenkama sitno natrgan. Njega će najradije jesti vrapci, te ponekad i kosevi – zato nije uputno kruh stavljati u male hranilice. Preporučamo da za kruh imate ili drugu hranilicu ili ga jednostavno ponudite na tlu kojega ste prethodno očistili. Nipošto ne smijete davati pljesnivi kruh!

Treba napomenuti da ćete primijetiti da ptice ne jedu isključivo jednu vrstu hrane, npr. sjemenje, već prehranu upotpunjuju i drugim namirnicama.

 • Ptice koje većinom jedu sjemenje (vrpci, zebe i sl.).
  vrapcic3

Osnovnu mješavinu hrane čine sitnije sjemenke (u trgovinama potražite hranu "za zebe") no, uputno je pridodati sjemenke suncokreta i to mješavine suncokreta (bijeli, šareni). Istina je da crni suncokret ima puno masnoća koje su potrebne za zimu (energent) no, mješavina je preporučljivija.

 • Ptice mesojedi

Razlikujemo dvije skupine: one koje se hrane na tlu (crvendać, palčić) i one koje se hrane na drveću (djetlići, sjenice).djetlic Hranite ih podjednako. Klasičnu ponudu hrane čine kugle ili štapići od loja ili slanine u koji su utisnute razne sjemenke. No poslužiti će i kriške slanine (što manje crvenog mesa), goveđi loj i kosti s masnoćama. Pripazite - to ne smije biti soljeno!. Također možete ponuditi komadiće čvaraka na očišćeni komad tla no morate računati da će na to pohrliti vrapci, vrane i druge velike ptice - svi su oni zimi gladni. Mogućnosti su raznolike: jogurt čašice, teglice za cvijeće ili čak ukrasne tikvice napunjene mješavinom loja i sjemenki koje se potom izbuše i objese na grane - sve ideje koje dobro služe svrsi su dobrodošle.

 • Ptice koje se hrane voćem (kosovi, drozdovi)

Oni većinom jedu na tlu jer ne mogu sletjeti na hranilice koje su obično manjih dimenzija.kos2 Stoga se za njih servira hrana na očišćenom dijelu tla ili se naprave veće hranilice 1 - 1,5 m iznad zemlje. Njima se nudi sitno sjeckano voće koje je potrebno svaki dan ponuditi svježe budući da se vrlo brzo smrzava ili pak smežura, fermentira i sl. Zgodno je na istu hranilicu servirati i sjemenke i voće pa ptice mogu birati.

 • Ptice koje žive uz ili na vodi (labudovi, patke)

patke_i_labudovi
Njima se na obali ili u plićaku mogu ponuditi kukuruz, pšenica i salata, ali tek kada se ptice približe jer inače hrana potone. Ove ptice vole kruh, ali on nije za njih zdrav pa ga ipak izbjegavajte ako ikako možete.


POSLASTICE

hranilica1

hranilica111. Pomiješajte sjemenke suncokreta, lana ili prosa, mljeveni kukuruz, komadiće jabuke i sjemenke za ptice.
Smjesi dodajte omekšanu mast ili maslac i sve zajedno utisnite u proreze na češeru prije nego što se smjesa stvrdne.
Za vrh češera vežite vrpcu.

2. Neoljušteni kikiriki i druge orašaste plodove nanižite na vrpcu kako bi ptice mogle visjeti na njoj.

Obje hranilice objesite na granu stabla.


Još ideja kako nahraniti ptičice:

Hranilice možete napraviti od plastičnih čaša. Zalijepite ih na čvrstu podlogu i ispunite suncokretovim sjemenkama, hranom za kanarince, pšenicom, mljevenim kukuruzom, orasima, kikirikijem i komadićima jabuke.
Hranilice za suho vrijeme možete napraviti od visećih platnenih ili mrežastih vrećica ispunjenih hranom.

hranilica2
Fotografija: Željko Hlebec


Hranilice od plastičnih boca:

Bird_Feeder_Step_1

Bird_Feeder_Step_2

Bird_Feeder_Step_3

Prije stavljanja nove hrane, hranilice dobro očistite, a ptičice će vam biti zahvalne ponudite li im i plitku posudu s vodom.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner