New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZDRAVLJE
KAKO PREVLADATI STRAH OD CIJEPLJENJA


cijepljenje 2

Rijetka djeca nisu uznemirena na spomen cjepiva, pa tako i roditelji koji žele da dijete cjepivom bude zaštićeno, i nadaju se da će sve proteći što bezbolnije i sa što manje nuspojava.

Djeca mlađe dobi ne razumiju smisao cijepljenja, starija već imaju iskustva, pa sve to zna biti dosta teško. Srećom, roditelj može imati aktivnu ulogu u promjeni stava svojeg djeteta. Ono što govori i radi prije, za vrijeme i nakon cijepljenja, može bitno umiriti dijete i umanjiti njegov strah.

Stav

Vaše držanje i izgled su važniji nego što možete zamisliti, jer djeca "upijaju" signale roditelja. Ako ste napeti, i vaše lice poprima napet izraz.

"Roditeljsko ponašanje za vrijeme cijepljenja bitno utječe na bol i tjeskobu koje dijete doživljava", riječi su kliničke psihologinje Lindsay Uman. "Zanimljivo je da mnoge studije pokazuju kako roditeljska umirivanja tipa; sve će biti u redu, ili ne brini..., zapravo mogu povećati djetetovu uznemirenost, jer šalju poruku kako postoji nešto zbog čega treba brinuti", kaže Uman.

Budite iskreni

"Jeste li ikada lagali djetetu i rekli mu da neka pretraga neće boljeti? Istina može izazvati brige, ali laž remeti daljnje povjerenje. Ubod boli, a intenzitet osjeta ovisi od djeteta do djeteta. Na pitanje; "Hoće li boljeti?", najbolji odgovor jest; "Možda će boljeti, ali ja ću biti uz tebe. Ako će boljeti, bol će trajati jako kratko, dok si rekao (sjetite se neke zgodne riječi)", savjetuje Dr. Howard Bennett, profesor pedijatrije na George Washington Univerzitetu.

Priprema uz igru kod kuće

Neugodnost i strah možete ublažiti igrama koje će pokazati djetetu što može očekivati.

"Roditelji djetetu mogu čitati knjige o posjeti liječniku i potaknuti ih da se igraju doktora", kaže Bennett. "Ponekad djeca donose plišane igračke i daju im injekciju prije nego će je i sami dobiti."

Ublažavanje boli

Utrnuće kože smanjuje bol. U dogovoru s liječnikom, neposredno prije cijepljenja može se dogovoriti neki postupak koji će lokalno djelovati na smanjenje boli, poput obloga ili kreme. Ipak, takvi su postupci rijetki i ne odgovaraju svoj djeci, a ujedno, dodatno čekanje može pojačati anksioznost.

Skretanje pozornosti

Kod posjeta liječniku koje uključuju kratkotrajnu bol, skretanje pozornosti djeteta može biti vaš odličan saveznik. Kako ćete to izvesti, ovisi o djetetovoj dobi. Bebe i malu djecu se može "omesti" s pjesmicama, pričama, ili igrama s malom igračkom", kaže Bennett. "Starija djeca dobro reagiraju na gledanje videa, glazbu ili slušanje priča. Tu roditelji mogu koristiti mobitele, pokazivati djeci zanimljive sadržaje tijekom bolnih postupaka."

Pisamce podrške

Starija djeca koja možda više ne plaču, svejednako su zabrinuta prije cijepljenja, i ne sjećaju se da je prošli put ubod trajao svega nekoliko sekundi.

"Ponekad potaknem dijete da si kod kuće napiše poruku", kaže Bennett. "Treba zapisati nešto poput: "Dragi..., to je da te podsjeti kako si bio jako zabrinut zbog današnjeg cijepljenja, ali uopće nije bilo strašno i trajalo je jako kratko. Zapamti to za idući put!"

Nagrada

Mnogi pedijatri u svojim ordinacijama imaju spremne naljepnice ili bombončiće za svoje male pacijente. "To je način na koji liječnik kaže; hvala ti što si surađivao, ili žao mi je što nije bilo ugodno", kaže Bennett.

No, ne morate se oslanjati na pedijatra kad je nagrada u pitanju. Pohvalite svoje dijete i ohrabrite ga za ubuduće, a usput osmislite i malu nagradu. Ona može, ali i ne mora biti "jestiva". Možete prošetati s djetetom, otići do knjižnice i posuditi neku lijepu i zabavnu slikovnicu, svratiti do parka ili skupa pogledati omiljeni film.


Više:
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner